maanantai 21. maaliskuuta 2016

Monipuolinen pähkinä: HASSELPÄHKINÄSKONSSITOlen mukana Meiran ja 40+ blogien pähkinäkampanjassa ja tämän viikon aikana annan kolme uutta pähkinäreseptiä.

Pidän itse todella paljon pähkinöistä ja syön niitä usein ihan sellaisenaan pienenä välipalana. Blogissani on ollut aiemminkin runsaasti reseptejä joissa olen käyttänyt pähkinöitä. Nyt olen kiinnittänyt huomiota vielä enemmän reseptien terveellisyyteen ja siihen, että ne sopivat myös nopeasti valmistuviksi välipaloiksi.


Pähkinät ovat oikeita luonnon tehopakkauksia. Pähkinöistä saa paljon energiaa ja hyvänlaatuista sydänystävällistä rasvaa, joka sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja. Pähkinät ovat siis terveellinen lisä ruokavalioosi ja niiden syöminen kannattaa. Pähkinät auttavat kylläisyyden tunteeseen ja ehkäisevät hyvin nälkää. Kohtuullinen pähkinänsyönti on kuitenkin suositeltavaa ja sopiva päivittäinen pähkinäannos on pieni kourallinen eli noin 30 g.  

Toiset ovat sitä mieltä, että pähkinöiden käsittely, kuten rouhiminen, paahtaminen ja kaikenlainen jalostus heikentävät niiden ravintoarvoa. Pähkinöiden käyttötavalla ei kuitenkaan ilmeisesti ole suurta vaikutusta niiden terveellisyyteen. Pähkinät ovat yleisesti ottaen, käyttötavasta riippumatta, aina erittäin suositeltavia.


Tämän päivän reseptissä olen käyttänyt hasselpähkinöitä. Hasselpähkinän maku on miellyttävä, melko paahteinen ja erittäin aromikas. Hasselpähkinä on kaikille tuttu, sillä se on suosittu raaka-aine monissa suklaamakeisissa. Hasselpähkinä sopii erilaisiin leivonnaisiin, jälkiruokiin ja salaatteihin.

Hasselpähkinät ja saksanpähkinät olivat minun suurta herkkua lapsuudessani. Yleensä meillä oli kotona vain maapähkinöitä, mutta hasselpähkinöitä ja saksanpähkinöitä ostettiin erityisesti jouluksi ja ne sai itse kuoria pähkinänsärkijällä. Siinä sai olla tarkkana ettei puristanut omia sormiaan pähkinäpihtien väliin ja sai kuitenkin pähkinän kuoren rikottua.


Hasselpähkinä sisältää runsaasti ruuansulatusta vauhdittavaa kuitua, proteiinia, rautaa, kalsiumia, magnesiumia, kaliumia ja B-ryhmän vitamiineja. Lisäksi hasselpähkinöissä on sydämelle ystävällisiä kertatyydyttymättömiä rasvahappoja ja antioksidantteja, erityisesti E-vitamiinia. Hasselpähkinän hyvä rasvahappokoostumus auttaa alentamaan kolesterolia.

Hasselpähkinäskonssit valmistuvat nopeasti, lähes käden käänteessä. Taikinaa ei vaivata vaan kaikki ainekset sekoitetaan nopeasti yhteen. Makua tulee niin hasselpähkinöistä kuin appelsiinistakin. Skonssit maistuvat hyviltä erityisesti teen seurana ihan sellaisenaan.


HASSELPÄHKINÄSKONSSIT
Taikina:
3 dl spelttijauhoja tai vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
100 g Meiran hasselpähkinöitä
1 tl appelsiinin kuorita raastettuna
1 dl appelsiinimehua
1 dl maustamatonta jogurttia
Voiteluun:
vähän appelsiinimehua

Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja suola. Raasta hyvin pestystä appelsiinista kuori ja purista mehu. Rouhi osa hasselpähkinöistä ja jätä osa kokonaisiksi. Lisää jauhojen sekaan hasselpähkinät, kuoriraaste, appelsiinimehu ja jogurtti. Sekoita nopeasti taikinaksi, vältä taikinan vaivaamista. Taputtele taikina leivinpaperin päälle noin 2 cm paksuksi levyksi. Leikkaa pyöreällä muotilla taikina paloiksi ja nosta ne uunipellin päälle. Taikinasta tulee noin 10 kpl halkaisijaltaan 6 cm kokoisia skonsseja. Voitele skonssit appelsiinimehulla. Paista skonsseja 220 asteessa noin 12 minuuttia. Skonssit ovat parhaimmillaan heti paistopäivänä.

Kaupallinen yhteistyö Meira/40+ blogit


2 kommenttia: