tiistai 15. maaliskuuta 2016

Parasta pääsiäispöytään



Aurinko paistoi tänään niin lämpimästi, että lumet ovat sulaneet pihastamme jo lähes kokonaan. Kevät on hyvää vauhtia tulossa ja pääsiäinen on jo ensi viikolla. On siis aika miettiä tarjoiluja pääsiäispöytään. Tässä upea pääsiäismenu, kata pöytään mehevää karitsanpaistia, kirpeää salsaa ja muusia uudella vivahteella.

KARITSAPAISTI
noin 1,5 kg luutonta karitsan paistia
Marinadi:
2 mietoa punaista chiliä pilkottuna
4 rkl öljyä
4 rkl sitruunamehua
1 tl sitruunankuorta raastettuna
2 tl korianterinsiemeniä murskattuna
2 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria rouhittuna
Paistoliemi:
5 dl vettä
2 rkl balsamietikkaa
1 rkl fariinisokeria
1 rkl lihafondia
1 rkl öljyä
1 tl timjamia

Sekoita marinadin ainekset pussissa, laita paisti marinadiin, sulje pussi ja laita jääkaappiin. Anna lihan marinoitua seuraavaan päivään. Ota paisti pois marinadista ja laita paisti uunivuokaan. Lisää vuokaan kaikki paistoliemen ainekset, laita paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan. Laita vuoka uuniin ensin 225 asteeseen 15 minuutiksi. Alenna sitten lämpöä 150 asteeseen ja jatka kypsentämistä. Liha on rose kun mittari näyttää 65 ja kypsä kun mittari näyttää 70 astetta. Ota paisti pois liemestä ja kääri folioon 20 minuutiksi ennen leikkaamista. Paistoliemestä voit keittää kastikkeen lisäämällä vähän kermaa ja suurustetta tarvittaessa.

ITU-ANANASSALSA
1 dl mungpavun ituja
1 dl sinimailasen ituja
puolikas tuore ananas paloiteltuna
2 kevätsipulia silputtuna
1 rkl jalapenoa silputtuna
yhden limetin mehu ja kuori raastettuna
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
tuoretta minttua ja persiljaa

Kuori ja paloittele ananas, silppua kevätsipuli, jalapeno ja yrtit. Raasta hyvin pestyn limen kuori ja purista mehu. Sekoita kaikki salsan ainekset yhteen ja tarjoa karitsapaistin kanssa.

PERUNAMUUSI
1,5 kg perunoita (jauhoinen lajike)
50 g voita
1 kananmuna kevyesti vatkattuna
1 dl maitoa
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä
3 dl mungpavun ituja
nippu tuoretta minttua tai persiljaa

Kuori ja paloittele perunat tasakokoisiksi paloiksi. Keitä perunat kypsiksi, valuta vesi pois. Laita kattila takaisin liedelle, lisää perunoiden joukkoon voi, kananmuna ja maito. Survo perunat muusiksi, mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi muusiin mungpavun idut ja yrttisilppua.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti