lauantai 20. lokakuuta 2012

PUNAINEN NIIN KUIN TOMAATTI



Meillä on kotona aina iso pussi tuoreita tomaatteja. Tomaatteja tulee myös lykättyä lähes joka ruokaan. Omassa pienessä kasvihuoneessa on tullut kasvatettua tomaatteja useampana vuotena, tosin vaihtelevalla menestyksellä. Itsekasvatetuissa tomaateissa on ihan erilainen, täyteläisempi maku kuin kaupan tomaateissa. Tomaatit ovat terveellisiä ja varsinkin kypsennettyinä niiden sisältämä lykopeeni imeytyy hyvin.


TOMAATTITORTTU
Pohja:
225 g vehnäjauhoja
vähän suolaa
1 kananmuna kevyesti vatkattuna
4 rkl oliiviöljyä
3 rkl lämmintä vettä
Täyte:
4 rkl oliiviöljyä (paistamiseen ja pinnalle)
450 g sipuleita ohuina renkaina
4 valkosipulinkynttä pieneksi hienonnettuna
500 g tomaattimurskaa
1 tl kuivattua basilikaa
1 tl kuivattua timjamia
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä
700 g tomaatteja viipaleina
tuoretta persiljaa

Mittaa jauhot kulhoon, mausta suolalla. Lisää muna, öljy ja vesi. Sekoita hyvin, että saat tiiviin taikinapallon. Laita taikina kelmun sisään puoleksi tunniksi. Paista sipulit pehmeiksi, lisää tomaattimurska ja mausteet. Kauli taikina piirakkavuokaan sopivaksi, painele voideltuun vuokaan ja kaada päälle sipuliseos. Asettele päälle tomaattiviipaleet ja pirskottele vähän oliiviöljyä päälle. Paista noin 45 minuuttia 200 asteessa.


TOMAATTIKEITTO
oliiviöljyä
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 punainen paprika paloiteltuna
750 g tomaatteja paloiteltuna
3 rkl tomaattipyreetä
1 l kasvislientä
1 tl sokeria
suolaa
mustapippuria
basilikaa
150 g kuivapastaa
tuoreita yrttejä

Kuullota sipulit ja paprikat. Lisää tomaatit ja pyree. Kypsennä 10 minuuttia, sekoittele välillä. Lisää kasvisliemi ja mausteet, anna kiehua hiljalleen 15 minuuttia. Keitä tällä välin pasta valmiiksi. Soseuta keitto ja lisää pasta joukkoon. Koristele tuoreilla yrteillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti