sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Raikas limepiirakka



Lime pie eli limepiirakka tai limettipiirakka on herkullinen ja raikas vierastarjottava aikuiseen makuun. Taattu menestys kahvi/teepöydässä.


LIMEPIIRAKKA
Pohja:
200 g digestive-keksejä
100 g voita
Täyte:
4 kananmunan keltuaista
1 purkki (397 g nettopaino) makeutettua maitotiivistettä eli kondensoitua maitoa
kolmen limen kuori raastettuna
1 dl limemehua (kolmen limen mehu)
1 rkl vaniljasokeria
Koristeluun:
1 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
1 lime

Sulata voi. Hienonna keksit monitoimikoneessa ja lisää voisula niin saat tasaisen massan. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja levitä keksimassa vuoan pohjalle ja reunoille. Paista keksipohjaa 175 asteessa noin 8 minuuttia. Pese limet hyvin. Raasta limen kuoret hienoksi raasteeksi ja purista mehu. Vatkaa keltuaiset ja maitotiiviste, lisää vaniljasokeri, kuoriraaste ja limemehu täytteeseen. Kaada täyte piirakkapohjan päälle ja paista uunissa 175 asteessa noin 15 minuuttia. Jäähdytä piirakka ja laita jääkaappiin hyytymään kunnolla ja odottamaan tarjoilua ainakin pariksi tunniksi, mutta mielellään yön yli. Vaahdota vaniljasokerilla maustettu kuohukerma ja pursota kermavaahtoa piirakan pinnalle. Leikkaa lime ohuiksi koristeviipaleiksi.


tiistai 17. marraskuuta 2015

Suloiset suklaasydänpullat



Näiden pullien sisältä löytyy suklainen sydän. Suklaa voi olla tummaa suklaata, maitosuklaata tai vaikka suklaakonvehti. Jokainen käyttää tietysti omaa lempisuklaataan. Annoksesta tulee 12 pikkupullaa.


SUKLAASYDÄNPULLAT
25 g hiivaa
0,5 dl kädenlämpöistä maitoa
2 rkl sokeria
ripaus suolaa
3 kananmunaa
100 g voita tai margariinia sulatettuna
noin 4,5 dl vehnäjauhoja
12 palaa suklaata
Pinnalle:
kaakaojauhetta

Liuota hiiva maitoon, lisää sokeri ja suola. Vatkaa kananmunat kevyesti mukaan. Lisää sulatettu rasva ja jauhot vähitellen. Muovaa pehmeä taikina. Peitä taikinakulho liinalla ja anna kohota tunnin ajan. Leivo 12 pikkupullaa ja paina jokaisen pullan keskelle suklaapala. Ummista pulla niin, että suklaa jää kokonaan sisäpuolelle. Laita pullat esimerkiksi muffinivuokiin ja anna kohota peitettyinä noin puoli tuntia. Paista pullia 200 asteessa noin 12 minuuttia. Ripottele valmiiden pullien päälle kaakaojauhetta.