Suosittelen
viikonlopuksi samettista keittoa paahdetuista valkosipuleista,
herkullista patonkia ja raikastavaa vihreästä teestä valmistettua
sorbettia.
VALKOSIPULIKEITTO
4 kokonaista
valkosipulia
oliiviöljyä
60 g voita
4 purjoa
pilkottuna
1 sipuli
silputtuna
0,5 dl
vehnäjauhoja
8 dl kanalientä
4 rkl sherryä
2 dl kermaa
2 rkl
sitruunamehua
mustapippuria
myllystä
suolaa maun
mukaan
Leikkaa
kokonaisista valkosipuleista kantaosa auki. Laita valkosipulit
uunivuokaa leikattu pinta ylöspäin ja pirskottele öljyä
leikkauspinnalle. Paahda valkosipuleita uunissa 175 asteessa noin
tunnin ajan. Anna jäähtyä ja ota talteen pehmennyt
valkosipulitahna. Sulata voi kattilassa ja lisää valkosipulitahna,
purjot sekä sipulisilppu. Kuullota kunnes kaikki ainekset ovat pehmeitä. Lisää
jauhot ja anna kypsyä hetki samalla sekoitellen. Sekoita joukkoon lämmin
kanaliemi ja anna hautua puoli tuntia. Soseuta keitto
sauvasekoittimella. Lisää sherry ja kerma, kuumenna keitto. Mausta
sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla.
PATONKI
5 dl haaleaa
vettä
10 g hiivaa
1 tl suolaa
¼ dl öljyä
noin 10 dl
vehnäjauhoja
Liuota veteen
hiiva, lisää suola, öljy sekä jauhot. Anna taikinan vetäytyä
muovipussiin suljettuna jääkaapissa vähintään vuorokauden.
Kohota taikina kylmäsäilytyksen jälkeen kaksinkertaiseksi. Alusta
kohonnut taikina hyvin ja jaa se kahteen osaan. Kauli palat levyiksi
ja taita ensin kolminkerroin ja vielä kaksinkerroin. Kauli uudelleen
levyksi, toista taittelu ja kauliminen useaan kertaan, näin
patonkiin tulee kuohkeita kerroksia. Kääri lopuksi levyt rullalle.
Anna kohota pellillä. Vedä kohonneisiin patonkeihin viistoja
viiltoja terävällä veitsellä. Voitele pinta vedellä ja laita
myös uuniin pieni vesiastia, näin patongin pinnasta tulee rapea.
Kypsennä 225 asteessa noin 15 minuuttia.
SORBETTI
VIHREÄSTÄ TEESTÄ
9 dl vettä
1 dl sokeria
1 dl
glukoosisiirappia
5 rkl vihreää
irtoteetä
1 dl
omenatuoremehua
Mittaa
kattilaan 6 dl vettä, sokeri sekä glukoosisiirappi. Kuumenna
sekoittaen kunnes sokeri on kokonaan sulanut. Ota kattila pois
liedeltä ja anna jäähtyä. Mittaa vihreä tee kulhoon ja kaada
päälle 3 dl kiehuvaa vettä. Anna hautua noin 10 minuuttia ja
siivilöi teelehdet pois. Yhdistä sokeriliuos, tee sekä omenamehu.
Laita seos pakasterasiaan ja rasia pakastimeen. Kun seos alkaa hyytyä
sekoita hyvin ja laita uudelleen pakastumaan. Sorbetti on valmista
nautittavaksi noin neljän tunnin kuluttua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti