Herkuttele
ystävän kanssa 14.2. ja aina kun se on mahdollista.
HEDELMÄSALAATTI
viinirypäleitä
ananaskirsikoita
mangoa
melonia
nektariineja
karambola eli
tähtihedelmä
Leikkaa
hedelmäsalaatin ainekset joko palloraudalla pyöreiksi tai
kuutioi/viipaloi ne sopiviksi suupaloiksi. Voit tarjota lisäksi
jäätelöä.
CHORIZOSARVET
Taikina:
2,5 dl maitoa
kädenlämpöisenä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 dl
täysjyvävehnäjauhoja
noin 5 dl
vehnäjauhoja
1 dl
juustoraastetta
50 g margariinia
tai voita
Täyte:
200 g omenaa
pieninä kuutioina
1 punasipuli
ohuina renkaina
4 rkl
muscovadosokeria
4 rkl
valkoviinietikkaa
mustapippuria
myllystä
suolaa ripaus
16 palaa ohutta
chorizoa tai muuta mausteista makkaraa
Voiteluun:
1
kananmunankeltuainen
2 rkl maitoa
Pinnalle:
kuminansiemeniä
Tee
ensin täyte. Laita omenakuutiot, sipulirenkaat, sokeri ja
viinietikka kattilaan ja keitä hiljalleen pehmeäksi, mausta
pippurilla ja suolalla. Anna täytteen jäähtyä. Liota hiiva
maitoon, lisää muut taikinan ainekset. Muovaa tasainen taikina ja
anna nousta puoli tuntia. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli
halkaisijaltaan noin 30 cm levyiseksi. Jaa pyöreät levyt 8 yhtä
suureen kolmioon. Laita täytettä sekä makkarapala jokaiseen
taikinakolmioon, kääri taikina rullalle ja taivuta sarven muotoon.
Voitele munamaidolla ja ripottele päälle kuminansiemeniä. Paista
225 asteessa noin 12 minuuttia.
KINKKUKIERTEET
Taikina:
1
dl vettä
25
g hiivaa
0,5
dl öljyä
0,5
tl suolaa
1
tl sokeria
1
kananmuna
70
g tomaattipyreetä
1
tl timjamia
1
tl oreganoa
noin
4,5 dl vehnäjauhoja
Täyte:
öljyä
kuullottamiseen
2
dl purjosilppua
150
g kinkkua pieninä kuutioina
150
g tuorejuustoa (ruohosipulin makuista)
mustapippuria
myllystä
(suolaa
maun mukaan)
Voiteluun:
kananmunaa
Liota
hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri, öljy sekä
kananmuna, pyree, timjami ja oregano. Lisää jauhot vähitellen
mukaan. Alusta taikina sileäksi. Peitä kulho liinalla ja laita
taikina lämpimään paikkaan kohoamaan puoleksi tunniksi. Tee sillä
välin täyte. Kuullota purjosilppu, lisää kinkkukuutiot ja
tuorejuusto. Sekoita ja anna juuston sulaa, mausta. Kauli taikina
leivinpaperin päällä noin 40x30 cm kokoiseksi levyksi. Levitä
täyte taikinan päälle. Rullaa taikinalevy kääretortun tavoin.
Leikkaa rulla noin 18 osaan. Nosta taikinapalat leikkauspinta
ylöspäin leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Anna kohota noin
15 minuuttia. Voitele kinkkukierteet munalla ja paista 220 asteessa
noin 10 minuuttia.
JÄÄTELÖSOODA
2
palloa vaniljajäätelöä/lasi
cola-juomaa
vähän
kirsikkamehua
Laita
jokaisen lasin pohjalle tilkka kirsikkamehua ja colaa. Pudota
ensimmäinen jäätelöpallo lasiin. Kaada lisää colaa laseihin ja
lisää lopuksi vielä toinen jäätelöpallo. Nauti juoma pillillä.
OMENA-KAURAPAISTOS
4 keskikokoista
omenaa
2 rkl sokeria
ripaus kanelia
Pinnalle:
100 g margariinia
1 dl sokeria
3 dl
kaurahiutaleita
Kuori ja lohko
omenat, laita voideltuun vuokaan. Ripottele sokeria ja kanelia
päälle, sekoita. Sulata margariini, sekoita joukkoon sokeria ja
kaurahiutaleet. Levitä seos omenoiden päälle ja kypsennä 200
asteessa noin puoli tuntia. Annostele omena-kaurapaistos laseihin
kerroksittain vaniljakastikkeen tai jogurtin kanssa.
PIENET PANNUKAKUT
3 dl vehnäjauhoja
2 tl
leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
2 kananmunaa
2 dl maitoa
2,5 rkl öljyä
Sekoita kuivat
aineet keskenään. Sekoita kevyesti vatkatut munat, maito ja öljy
keskenään, kaada ne kuiviin aineksiin samalla sekoittaen kaikki
tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan turvota 15 minuuttia. Paista
pannukakut lettupannulla kauniin värisiksi. Tarjoa marjojen ja vaahterasiirapin kanssa.
TIKKUPULLAT
4 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
2 rkl sokeria
0,5 tl
kardemummaa
2 tl
leivinjauhetta
1 tl
vaniljasokeria
1,5 dl maitoa
1 rkl pehmeää
voita
Sekoita
kuivat aineet keskenään, lisää maito sekä voi. Jaa taikina
kahdeksaan osaan, muotoile pitkulaisiksi ja kiedo tikkujen ympärille.
Paista nuotiossa tai takassa. Tarjoa hillon kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti