tiistai 4. joulukuuta 2012

SUOLAKUOREN ALLA KYPSENTÄMINEN


Suolakuori toimii kannen tavoin ja pitää sisällään kypsyvän kalan tai lihan mehevänä. Seuraavien ruokien suolakuorta ei syödä, mutta onneksi suolan kilohinta ei ole päätä huimaava.



KALAA SUOLAKUORESSA
reilu 1 kg kokonainen perattu kala
suolaa ja mustapippuria myllystä
tuoreita yrttejä esim. basilikaa
sitruunaviipaleita
noin 2 kg karkeaa merisuolaa
2 dl vehnäjauhoja
noin 2 dl vettä

Kastike:
0,5 dl oliiviöljyä
2 rkl voita
yhden sitruunan mehu
suolaa ja mustapippuria myllystä
basilikaa silputtuna

Huuhdo kala ja pyyhi kuivaksi. Täytä kalan vatsa sitruunalla ja yrteillä, mausta pippurilla ja suolalla. Käytä vuokaa tai tee foliosta kalan muotoinen alusta ja peitä pohja merisuolalla, laita kala suolan päälle ja peitä kala kokonaan merisuolalla. Tee jauhoista ja vedestä paksu tahna ja levitä seos suolan päälle tasaisesti. Paista kalaa 200 asteessa noin 40 minuuttia eli kunnes kuoren pinta alkaa ruskistua. Ota kala uunista ja anna levähtää noin 10 minuuttia. Kuumenna sillä välin kastiketta varten öljy sekä voi kiehuvaksi, lisää sitruunamehu ja mausta. Irrota kalasta suolakuori, siirrä kala tarjoiluvadille ja tarjoa kuuman kastikkeen kanssa.



POSSUA SUOLATAIKINAKUORESSA
noin 1 kg porsaan ulkofileetä
tuoreita yrttejä esim. persiljaa silputtuna
suolaa ja mustapippuria myllystä
2 valkosipulinkynttä murskattuna
Suolataikina:
300 g vehnäjauhoja
200 g pöytäsuolaa
2 dl kylmää vettä

Sekoita yrtit, suola, pippuri sekä valkosipulimurska keskenään ja hiero seos possun pintaan. Valmista suolataikina sekoittamalla kaikki ainekset yhteen. Anna taikinan levähtää noin 10 minuuttia. Kauli taikina sen kokoiseksi, että se peittää lihan. Nosta taikina lihan päälle ja peitä myös sivut hyvin. Laita paistomittari taikinan läpi lihan paksuimpaan kohtaan. Paista uunissa 200 asteessa noin tunnin ajan eli kunnes paistomittari näyttää 75 astetta. Lihan kanssa uunissa kypsyvät samanaikaisesti vaikkapa juurekset ja valkosipulit. Ota liha pois uunista ja anna vetäytyä kuoressa noin 15 minuuttia. Poista kuori, leikkaa liha viipaleiksi ja siirrä tarjoiluvadille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti