Tässä muutamia ideoita
joulukinkunrippeiden käyttämisestä eli vinkkejä kinkun
lopulliseen hävittämiseen.
SUOLAISET VOHVELIT (n. 8 kpl)
100 g voita tai margariinia
4 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
1,5 dl maitoa
150 g kinkkua pieninä kuutioina
100 g emmentaljuustoa pieninä
kuutioina
1 omena pieninä kuutioina
1 maustekurkku pieninä kuutioina
2 rkl ketsuppia
1 rkl oreganoa
1 rkl basilikaa
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Vaahdota voi ja lisää munat
yksitellen. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää vuorotellen
maidon kanssa. Lisää kinkku, juusto, omena ja kurkku sekä
mausteet. Sekoita hyvin. Paista heti vohveleiksi.
KYSSÄKAALI-JUURISELLERI GRATIINI
800 g kyssäkaalia
800 g juuriselleriä (eli
mukulaselleriä)
1 sipuli ohuina viipaleina
400 g kinkkua
2 valkosipulinkynttä ohuina lastuina
2 dl kermaa
2 dl maitoa
muskottipähkinää
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
100 g juustoraastetta
(voinokareita pinnalle)
Kuori kyssäkaali ja selleri, siivuta
ohuiksi viipaleiksi. Keitä juureksia kiehuvassa vedessä n. 5
minuuttia ja valuta. Pilko kinkku kuutioiksi. Kuullota sipuli ja
valkosipulit. Levitä puolet selleristä ja kyssäkaalista
uunivuokaan. Tee kerros kinkusta ja sipuleista ja levitä loput
juurekset päälle. Sekoita kerma ja maito sekä mausteet. Kaada
vuokaan ja ripottele juustoraastetta pinnalle sekä halutessasi
voinokareet. Paista uunissa 180 asteessa noin 50 minuuttia kunnes
pinta on kauniin ruskea.
KINKKUPIIRAKKA
Taikinapohja:
100 g voita tai margariinia
3 dl vehnäjauhoja
1 dl perunasosejauhetta
1 dl kylmää vettä
Täyte:
200 g kinkkua kuutioina
200 g emmentaljuustoa kuutioina
1 punainen paprika kuutioina
pala purjoa renkaina
persiljasilppua
Munamaito:
3 dl maitoa
2 kananmunaa
muskottia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Nypi rasva, jauhot ja perunasosejauhe
ryynimäiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi
taikinaksi. Vuoraa voideltu vuoka taikinalla. Levitä täytteen
ainekset taikinan päälle vuokaan. Sekoita munamaito, mausta ja
kaada vuokaan. Paista 225 asteessa noin puoli tuntia.
KINKKUTÄYTE UUNIPERUNOILLE
100 g kinkkua
100 g herneitä
1 suolakurkku
1 omena
puolikas punasipuli
Kastike:
2 dl kermaviiliä
1 rkl viinietikkaa
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Kuutioi kinkku, suolakurkku ja omena
pieniksi kuutioiksi, silppua sipuli. Laita kinkku, herneet,
suolakurkku, omena ja sipuli kulhoon. Yhdistä kastikkeen ainekset ja
sekoita mukaan.
PUOLUKKA-KINKKUMUFFINSSIT (12 kpl)
1,5 dl vehnäleseitä
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
2 kananmunaa
0,5 dl rypsiöljyä
2 dl maitoa
2 dl puolukoita
100 g kinkkua pieninä kuutioina
100 g juustoraastetta
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä
2 rkl tuoretta persiljaa silputtuna
Yhdistä jauhot. Vatkaa munat ja öljy,
sekoita maito ja jauhot joukkoon. Lisää loput ainekset taikinaan
varovasti käännellen. Jaa muffinssivuokiin ja paista 200 asteessa
noin 25 minuuttia.
PIZZARULLA
Pohja:
3 dl maitoa
50 g hiivaa
½ tl suolaa
2 tl sokeria
4 rkl öljyä
noin 7 dl vehnäjauhoja
Täyte:
70 g tomaattipyreetä
200 g kinkkua kuutioituna
150 g ananasmurskaa
100 g sinihomejuustoa
150 g juustoraastetta
oreganoa
basilikaa
Voiteluun:
kananmunaa
Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
Lisää suola, sokeri ja öljy sekä jauhot. Alusta taikina
kiinteäksi. Kauli se leivinpaperin päällä levyksi. Kohota liinan
alla 30 minuuttia. Voitele pohja pyreellä ja levitä muut ainekset
myös pohjan päälle. Kääri rullalle ja kohota vielä 30
minuuttia. Voitele kohonnut rulla kananmunalla.
Paista 200 asteessa 20-25 minuuttia.
KINKKUPANNUKAKKU
Taikina:
6 kananmunaa
2,5 dl maustamatonta jogurttia
2 dl vettä
3 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
Täyte:
150 g kinkkua pieninä kuutioina
2-3 tomaattia viipaloituna
100 g ananasta paloina
mustapippuria myllystä
oreganoa
3 dl juustoraastetta
Vatkaa ensin munat, lisää loput
taikinan ainekset ja vatkaa hyvin. Kaada leivinpaperilla vuoratulle
uunipellille. Paista 200 asteessa noin 8 minuuttia. Laita päälle
kinkku, tomaatti, ananas, mausteet sekä juustoraaste. Laita takaisin
uuniin paistumaan noin 20 minuutiksi.
PYTTIPANNU
1 sipuli
6 perunaa
2 porkkanaa
1 palsternakka
2 dl lihalientä
200 g kinkkua
200 g broileria tai kalkkunaa
paistettuna
200 g makkaraa tavallista ja
mausteisempaa
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Lisäksi:
kananmunia paistettuna
etikkapunajuuria
vahvaa sinappia
Silppua sipuli ja kuutioi kaikki muut
ainekset noin 1 x 1 cm suuruisiksi. Laita pannulle sipuli, kuullota
ja siirrä sivuun odottamaan. Laita pannulle perunat, porkkanat ja
palsternakka, paista miedolla lämmöllä. Lisää lihaliemi ja anna
liemen kiehua kunnes neste on lähes haihtunut. Paista vielä pari
minuuttia kunnes juurekset ovat kauniin värisiä, siirrä sivuun.
Paista pannulla makkarat, lisää paistetut lihat, yhdistä kaikki
ainekset ja mausta. Tarjoa lisäksi paistettuja kananmunia,
säilykepunajuuria ja sinappia.
TÄYTETTY MUNAKASRULLA
Pohja:
75 g voita tai margariinia
1 dl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
70 g tomaattipyreetä
4 keltuaista
4 valkuaista
0,5 tl suolaa
0,5 tl leivinjauhetta
Täyte:
200 g metsäsieniä
pieni purjo hienonnettuna
1 rkl vehnäjauhoja
200 g ranskankermaa
150 g kinkkua kuutioina
muskottipähkinää
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä
Päälle:
juustoraastetta
Valmista pohja: Sulata rasva kattilassa
ja kiehauta siinä jauhot. Lisää maito hyvin sekoittaen. Kypsennä
vielä pari minuuttia koko ajan sekoittaen. Lisää tomaattipyree,
anna jäähtyä. Sekoita joukkoon keltuaiset, suola ja leivinjauhe.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää lopuksi varovasti
nostellen. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Paista 180 asteessa noin 20 minuuttia kunnes pohja on kypsä. Kumoa
puhtaalle leivinpaperille ja irrota päältä toinen leivinpaperi.
Valmista täyte: paista sienet pannulla. Lisää purjo ja kuullota,
ripottele joukkoon vehnäjauhoja sekoittaen. Lisää loput ainekset
ja mausta. Levitä täyte pohjalevylle ja kääri rullaksi. Ripottele
pinnalle juustoraastetta ja kuumenna rullaa 200 asteessa kunnes
juusto on sulanut ja saanut vähän väriä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti