perjantai 27. joulukuuta 2013

KINKUN TUUNAUSIDEOITA (9 reseptiä)


Tässä muutamia ideoita joulukinkunrippeiden käyttämisestä eli vinkkejä kinkun lopulliseen hävittämiseen.


SUOLAISET VOHVELIT (n. 8 kpl)
100 g voita tai margariinia
4 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
1,5 dl maitoa
150 g kinkkua pieninä kuutioina
100 g emmentaljuustoa pieninä kuutioina
1 omena pieninä kuutioina
1 maustekurkku pieninä kuutioina
2 rkl ketsuppia
1 rkl oreganoa
1 rkl basilikaa
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Vaahdota voi ja lisää munat yksitellen. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää vuorotellen maidon kanssa. Lisää kinkku, juusto, omena ja kurkku sekä mausteet. Sekoita hyvin. Paista heti vohveleiksi.



KYSSÄKAALI-JUURISELLERI GRATIINI
800 g kyssäkaalia
800 g juuriselleriä (eli mukulaselleriä)
1 sipuli ohuina viipaleina
400 g kinkkua
2 valkosipulinkynttä ohuina lastuina
2 dl kermaa
2 dl maitoa
muskottipähkinää
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
100 g juustoraastetta
(voinokareita pinnalle)

Kuori kyssäkaali ja selleri, siivuta ohuiksi viipaleiksi. Keitä juureksia kiehuvassa vedessä n. 5 minuuttia ja valuta. Pilko kinkku kuutioiksi. Kuullota sipuli ja valkosipulit. Levitä puolet selleristä ja kyssäkaalista uunivuokaan. Tee kerros kinkusta ja sipuleista ja levitä loput juurekset päälle. Sekoita kerma ja maito sekä mausteet. Kaada vuokaan ja ripottele juustoraastetta pinnalle sekä halutessasi voinokareet. Paista uunissa 180 asteessa noin 50 minuuttia kunnes pinta on kauniin ruskea.



KINKKUPIIRAKKA
Taikinapohja:
100 g voita tai margariinia
3 dl vehnäjauhoja
1 dl perunasosejauhetta
1 dl kylmää vettä
Täyte:
200 g kinkkua kuutioina
200 g emmentaljuustoa kuutioina
1 punainen paprika kuutioina
pala purjoa renkaina
persiljasilppua
Munamaito:
3 dl maitoa
2 kananmunaa
muskottia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Nypi rasva, jauhot ja perunasosejauhe ryynimäiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Vuoraa voideltu vuoka taikinalla. Levitä täytteen ainekset taikinan päälle vuokaan. Sekoita munamaito, mausta ja kaada vuokaan. Paista 225 asteessa noin puoli tuntia.



KINKKUTÄYTE UUNIPERUNOILLE
100 g kinkkua
100 g herneitä
1 suolakurkku
1 omena
puolikas punasipuli
Kastike:
2 dl kermaviiliä
1 rkl viinietikkaa
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Kuutioi kinkku, suolakurkku ja omena pieniksi kuutioiksi, silppua sipuli. Laita kinkku, herneet, suolakurkku, omena ja sipuli kulhoon. Yhdistä kastikkeen ainekset ja sekoita mukaan.



PUOLUKKA-KINKKUMUFFINSSIT (12 kpl)
1,5 dl vehnäleseitä
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
2 kananmunaa
0,5 dl rypsiöljyä
2 dl maitoa
2 dl puolukoita
100 g kinkkua pieninä kuutioina
100 g juustoraastetta
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä
2 rkl tuoretta persiljaa silputtuna

Yhdistä jauhot. Vatkaa munat ja öljy, sekoita maito ja jauhot joukkoon. Lisää loput ainekset taikinaan varovasti käännellen. Jaa muffinssivuokiin ja paista 200 asteessa noin 25 minuuttia.



PIZZARULLA
Pohja:
3 dl maitoa
50 g hiivaa
½ tl suolaa
2 tl sokeria
4 rkl öljyä
noin 7 dl vehnäjauhoja
Täyte:
70 g tomaattipyreetä
200 g kinkkua kuutioituna
150 g ananasmurskaa
100 g sinihomejuustoa
150 g juustoraastetta
oreganoa
basilikaa
Voiteluun:
kananmunaa

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, sokeri ja öljy sekä jauhot. Alusta taikina kiinteäksi. Kauli se leivinpaperin päällä levyksi. Kohota liinan alla 30 minuuttia. Voitele pohja pyreellä ja levitä muut ainekset myös pohjan päälle. Kääri rullalle ja kohota vielä 30 minuuttia. Voitele kohonnut rulla kananmunalla. Paista 200 asteessa 20-25 minuuttia.



KINKKUPANNUKAKKU
Taikina:
6 kananmunaa
2,5 dl maustamatonta jogurttia
2 dl vettä
3 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
Täyte:
150 g kinkkua pieninä kuutioina
2-3 tomaattia viipaloituna
100 g ananasta paloina
mustapippuria myllystä
oreganoa
3 dl juustoraastetta

Vatkaa ensin munat, lisää loput taikinan ainekset ja vatkaa hyvin. Kaada leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 200 asteessa noin 8 minuuttia. Laita päälle kinkku, tomaatti, ananas, mausteet sekä juustoraaste. Laita takaisin uuniin paistumaan noin 20 minuutiksi.



PYTTIPANNU
1 sipuli
6 perunaa
2 porkkanaa
1 palsternakka
2 dl lihalientä
200 g kinkkua
200 g broileria tai kalkkunaa paistettuna
200 g makkaraa tavallista ja mausteisempaa
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Lisäksi:
kananmunia paistettuna
etikkapunajuuria
vahvaa sinappia

Silppua sipuli ja kuutioi kaikki muut ainekset noin 1 x 1 cm suuruisiksi. Laita pannulle sipuli, kuullota ja siirrä sivuun odottamaan. Laita pannulle perunat, porkkanat ja palsternakka, paista miedolla lämmöllä. Lisää lihaliemi ja anna liemen kiehua kunnes neste on lähes haihtunut. Paista vielä pari minuuttia kunnes juurekset ovat kauniin värisiä, siirrä sivuun. Paista pannulla makkarat, lisää paistetut lihat, yhdistä kaikki ainekset ja mausta. Tarjoa lisäksi paistettuja kananmunia, säilykepunajuuria ja sinappia.



TÄYTETTY MUNAKASRULLA
Pohja:
75 g voita tai margariinia
1 dl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
70 g tomaattipyreetä
4 keltuaista
4 valkuaista
0,5 tl suolaa
0,5 tl leivinjauhetta
Täyte:
200 g metsäsieniä
pieni purjo hienonnettuna
1 rkl vehnäjauhoja
200 g ranskankermaa
150 g kinkkua kuutioina
muskottipähkinää
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä
Päälle:
juustoraastetta

Valmista pohja: Sulata rasva kattilassa ja kiehauta siinä jauhot. Lisää maito hyvin sekoittaen. Kypsennä vielä pari minuuttia koko ajan sekoittaen. Lisää tomaattipyree, anna jäähtyä. Sekoita joukkoon keltuaiset, suola ja leivinjauhe. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää lopuksi varovasti nostellen. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 180 asteessa noin 20 minuuttia kunnes pohja on kypsä. Kumoa puhtaalle leivinpaperille ja irrota päältä toinen leivinpaperi. Valmista täyte: paista sienet pannulla. Lisää purjo ja kuullota, ripottele joukkoon vehnäjauhoja sekoittaen. Lisää loput ainekset ja mausta. Levitä täyte pohjalevylle ja kääri rullaksi. Ripottele pinnalle juustoraastetta ja kuumenna rullaa 200 asteessa kunnes juusto on sulanut ja saanut vähän väriä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti