maanantai 2. heinäkuuta 2012

KESKIAIKAISIA RUOKIA


Turussa on vietetty jälleen keskiaikamarkkinoita. Kävin aistimassa tunnelmaa peräti kahtena päivänä. Olin useita vuosia sitten itsekin myymässä nukkejani Turun keskiaikamarkkinoilla, silloin markkinat olivat vielä pienimuotoiset.

Yleisen uskomuksen vastaisesti keskiajalla osattiin tehdä hyvää ruokaa myös köyhän kansan parissa. Alempien luokkien pöydässä oli paljon kasviksia, vilja- ja maitotuotteita. Rahvas sai proteiininsa palkokasveista, ylhäisö lihasta ja kananmunista. Normaaleina satovuosina köyhempi kansa ja talonpojat söivät lähes kartanonherran tapaan. Vasta keskiajan lopulla oli nälänhätää sotien ja katovuosien takia. Silloin ero tavallisen kansan ja rikkaiden välillä syveni. Pula-aikana rikas söi edelleen hyvin, mutta köyhät kurjemmin. Mestarikokit loihtivat herkullisia juhla-aterioita ylimystön pitoihin. Porvareidenkin pöydissä tuoksuivat paistit ja makkarat. Vaurailla talonpojilla oli pelastuksena usein jauho- ja leipävarastoja. Varattomat joutuivat tyytymään villikasveihin ja korvikkeisiin pysyäkseen hengissä.

Keskiaika oli myös keittotaidon jalostumisen aikaa ja useat nykypäivän ruoat ovatkin juuriltaan keskiaikaisia. Kotimaiset perinneruokamme mämmi, hernekeitto ja lipeäkala ovat lähtöisin keskiajalta.

Innostuin tekemään joitakin ruokia, joita valmistettiin kenties jo keskiajalla.




KAALIKEITTO
100 g pekonia tai saunapalvia suikaleina
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä
500 g kaalia ohuina suikaleina
1,5 l lihalientä
tuoreita yrttejä
mustapippuria
suolaa

Käristä pekoni padassa. Kuullota sipulia pekonin rasvassa. Lisää myös kaali ja anna hieman pehmetä. Kaada päälle lihaliemi ja mausta. Anna hautua kaikessa rauhassa. Tarjoa leivän kanssa.




TÄYTETTYÄ PORSASTA
2,5 kg luutonta porsaan lapaa
Täyte:
voita
1 iso sipuli silputtuna
100 g kuivattuja luumuja paloiteltuna
50 g korppujauhoja
suolaa
pippuria
tuoretta salviaa silputtuna

Valmista täyte. Sulata voi ja paista sipuli pehmeäksi. Lisää muut täyteen ainekset. Levitä täyte lihan päälle, taita liha kaksinkerroin ja sido langalla. Paista 220 asteessa 30 minuuttia. Vähennä sitten lämpöä 180 asteeseen ja paista kunnes porsaan sisälämpötila on 75 astetta.

OMENAKASTIKE
50 g voita
3 isoa omenaa kuorittuna ja pilkottuna
40 g sokeria
6 kokonaista neilikkaa
1 rkl vettä

Sulata voi ja lisää kaikki ainekset. Keitä kansi päällä noin 20 minuuttia kunnes omenat ovat pehmenneet.


HUNAJANAURIIT
nauriita
voita
hunajaa
suolaa
pippuria
rakuunaa

Keitä paloitellut nauriit lähes kypsiksi. Siirrä nauriit paistinpannulle, paista voissa kauniin värisiksi. Lisää joukkoon hunajaa, mausta suolalla, pippurilla ja rakuunalla.






KANANPOIKAA UUNISSA
1,5 kg kokonainen nuori kananpoika
3 dl kanalientä
Täyte:
5 pekonin siivua silputtuna
100 g kuivattuja aprikooseja pieneksi paloiteltuna
50 g hasselpähkinöitä karkeana rouheena
tuoreita yrttejä
suolaa
pippuria

Pyyhi kananpoika kuivaksi, mausta suolalla ja pippurilla. Valmista täyte, paista pekoni ja lisää loput täytteen ainekset, sekoita hyvin. Paista kananpoikaan pannulla nopeasti kaunis pinta. Laita täyte vatsaonteloon, siirrä uunivuokaan ja kaada kuuma kanaliemi vuokaan. Paista 180 asteessa kunnes kananpoika on täysin kypsää.




PAAHDETUT MANTELIT
3 dl manteleita
1 rkl voita
2 rkl hunajaa
2 rkl vettä
0,5 dl sokeria
0,5 tl suolaa
1 tl kanelia
¼ tl jauhettua inkivääriä
¼ tl jauhettua pomeranssia

Paahda matelit kuivalla paistinpannulla. Laita pieneen kattilaan voi, hunaja ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää mantelit. Anna mantelien imeä seos. Sekoita sokerista, suolasta, kanelista, inkivääristä ja pomeranssista mausteseos. Kierittele mantelit mausteseoksessa.

4 kommenttia: