Tämä jouluinen leipä sopii
loistavasti niin kalan tai kinkun kanssa tarjoiltuna.
TUMMA JOULULIMPPU
5 dl piimää
1,5 dl kaljamaltaita
8 dl ruisjauhoja
1 dl vettä
25 g hiivaa
½ tl fenkolia jauhettuna
¾ rkl suolaa
1 dl siirappia
noin 4 dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
kananmunaa
Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi.
Sekoita piimään kaljamaltaat ja puolet eli 4 dl ruisjauhoista.
Peitä kulho ja jätä tunniksi turpoamaan. Lisää loput
ruisjauhoista ja kädenlämpöiseen veteen sekoitettu hiiva, sekä
muut taikinan ainekset. Alusta taikina hyvin ja anna kohota puoli
tuntia. Leivo kaksi limppua ja laita ne liinan alle nousemaan. Voitele
leivät kananmunalla ja pistele haarukalla muutamia reikiä leipiin.
Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti