torstai 13. marraskuuta 2014

Suolalihan valmistus & salaatti



Suolalihan valmistukseen on varattava yli viikko aikaa, suolalihasalaatti sen sijaan valmistuu hetkessä.


Kotitilafi:n Lihaa parhaimmillaan -reseptikilpailun neljännen osakilpailun teemana on Juhlakauden uudet maut. Tämä upean makuinen salaatti itsetehdystä suolalihasta sopii hienosti erilaisiin juhlatilaisuuksiin, kuten itsenäisyyspäivän aterialle tai pikkujouluihin.


SUOLALIHA
noin 1 kg naudanulkopaistia
Suolaliemi:
1 litra vettä
300 g merisuolaa
100 g muscovadosokeria
30 katajanmarjaa murskattuna
20 kokonaista mustapippuria
0,5 tl muskottipähkinää
pari timjamin oksaa
Uunivuokaan:
1 porkkana
1 pieni sipuli
noin 5 dl siideriä

Mittaa suolaliemen ainekset kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita kunnes suola ja sokeri liukenevat. Jäähdytä liemi. Laita liha astiaan ja kaada liemi päälle. Laita lihan päälle paino niin että liemi peittää lihan kokonaan. Peitä astia ja laita jääkaappiin viikoksi marinoitumaan.

Kun seitsemän päivää on kulunut kaada suolaliemi pois ja lisää astiaan kylmää vettä niin paljon, että liha on kokonaan veden peitossa. Vaihda vesi pari kertaa vuorokauden aikana, ylimääräinen suola poistuu lihasta.

Vuorokauden kuluttua liha on valmis paistettavaksi. Ota liha vedestä ja laita paistoastiaan. Kaada lihan päälle siideriä (lihan tulee peittyä kokonaan) ja laita myös pilkottu porkkana ja sipuli vuokaan. Paista miedolla lämmöllä eli noin 125 asteessa pari tuntia. Anna lihan jäähtyä siideriliemessä ja leikkaa sitten lihasta ohuita viipaleita.


SUOLALIHASALAATTI
rapeaa salaattia
rucolaa
suolalihaa ohuina siivuina
marinoituja artisokansydämiä
persimon hedelmiä (sharon)
Kastike:
1 tl dijonsinappia
2 rkl valkoviinietikkaa
5 rkl oliiviöljyä

Kokoa salaatti näyttävästi tarjoiluvadille. Sekoita kastike ja pirskottele salaatin päälle juuri ennen tarjoilua.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti