lauantai 17. syyskuuta 2016

Aikamatkailua ja keskiaikaista ruokaaOlemme kesän ja syksyn aikana käyneet ”keskiajalla” neljä kertaa. Turun kestiaikamarkkinoilla kesä-heinäkuun vaihteessa, turnajaisissa Turun linnan puistossa heinäkuussa, Teijon keskiaikakylässä elokuussa ja viimeksi viime viikonloppuna Kemiönsaarella Taalintehtaan keskiaikamarkkinoilla.


Turun Linnan Turnajaisissa taisteltiin upeissa puitteissa. Tässä meneillään Buhurt eli medieval combat joka on täydellä kontaktilla haarniskoissa ja teräsaseilla käyty kamppailu keskiaikaisin varustein.


Teijossa katseltiin myös medieval combat taisteluja.Taalintehtaan markkinat on järjestetty nyt kolmena vuotena ja olemme jokaisena vuonna käyneet paikan päälle aistimassa tunnelmaa, joka on todella hyvä. Markkinoilla kaikki esitykset ovat ilmaisia, kuvassa Länsirannikon rykmentti eli vanhanajan ruutiaseilla esiintyvä ryhmä. Lisäksi ohjelmassa oli hevosturnajaiset ja tietysti täyskontakti jalkataistelu.Tämän kesän Turun keskiaikamarkkinoilla elettiin vuotta 1509.Etenkin meidän perheen nuorimmainen on keskiajasta todella kiinnostunut. Hänen pääasiallisena kiinnostuksen kohteina ovat aseet ja varusteet, joita hän on myös itse tehnyt ja upeita ovatkin. Nyt hänellä on työn alla rautapaita metallilenkeistä, siinä on valtava työ, mutta intoa riittää ja rautapaita näyttää edistyvän.

Minua itseäni tietysti kiinnostaa aina eniten ruokapuoli ja tunnelmaan päästiin jo kotona tällä keskiajalta vaikutteita saaneella kala-aterialla.


Kalaa mantelikastikkeen ja sipulin kera
öljyä ja voita paistamiseen
noin 700 vaalealihaista kalaa fileinä
4 dl mantelimaitoa (resepti alla)
1 rkl kalafondia
1 dl korppujauhoja tai vaalean leivän muruja
1,5 dl pinjansiemeniä
1 rkl punaviinietikkaa
1 tl mustapippuria rouhittuna
0,5 tl kanelijauhetta
0,5 tl inkiväärijauhetta
suolaa maun mukaan
2 sipulia
noin 1 dl pähkinöitä ja manteleita paahdettuna
tuoretta persiljaa

Valmista ensin mantelimaito alla olevalla reseptillä. Hienonna pinjansiemenet. Leikkaa sipulit renkaiksi. Sekoita mantelimato, kalafondi, hienonnetut pinjansiemenet, viinietikka, mustapippuri, kaneli ja inkivääri. Kiehauta kastike. Paahda pähkinät ilman öljyä. Paista sipulirenkaat öljytilkassa. Paista kalat öljyn ja voin seoksessa ja mausta suolalla. Laita tarjoiluvadille kastiketta, paistetut kalat, kalojen päälle paahdettuja pähkinöitä ja paistettuja sipulirenkaita. Ripottele päälle vielä persiljasilppua.

Mantelimaito
2 dl mantelijauhetta (juuri jauhettua kuorettomista manteleista)
5 dl kiehuvaa vettä

Laita mantelijauhe kulhoon ja kaada kiehuva vesi päälle. Sekoita muutamia kertoja 20 minuutin aikana. Kaada neste siivilän läpi ja mantelimaito on valmis. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti