Raparperi on mehukkaimmillaan ja
maukkaimmillaan alkukesästä. Raparperia käytetään pääasiassa
piirakoihin, keittoihin ja hilloihin. Raparperia voi lisätä myös
pääruokien joukkoon tuomaan kivaa kirpeyttä. Raparperi on hyvä
kaliumin lähde, siitä saadaan myös C-vitamiinia ja kalsiumia.
Raparperin kirpeys johtuu sen sisältämästä oksaalihaposta.
Oksaalihappo sitoo kalsiumia, joten raparperin kanssa suositellaan
nautittavaksi maitotuotteita. Makeiden raparperiherkkujen kanssa
sopiikin hyvin jäätelö tai vaniljakastike.
RAPARPERI-LIHAPATA
500 g naudan ulkofileetä suikaleina
1 rkl rypsiöljyä
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 tl paprikajauhetta
kuivattua chiliä
500 g tomaattimurskaa
3 dl vettä
1 lihaliemikuutio
4 porkkanaa paloiteltuna
5 dl raparperinpaloja
2 rkl hunajaa
mustapippuria myllystä
100 g tuorejuustoa (makuna esim.
aurinkokuivattu tomaatti)
ruohosipulisilppua
Ruskista lihat. Kuullota sipulit. Lisää
paprikajauhe, chili, porkkanat, tomaattimurska, vesi ja liemikuutio.
Keitä hiljalleen kunnes liha ja
porkkanat ovat lähes kypsiä, lisää raparperi. Kun raparperi on
pehmennyt lisää loput ainekset ja kuumenna. Tarjoa uusien
perunoiden ja raikkaan salaatin kanssa.
RAPARPERICHUTNEY
10 isoa raparperinvartta
pala inkivääriä hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl sinapinsiemeniä
ripaus cayennepippuria
200 g fariinisokeria
noin 2 dl omanaviinietikkaa
Pilko raparperit ja laita muiden
ainesten kanssa kattilaan. Hauduta miedolla lämmöllä kunnes
raparperi on pehmeää. Purkita jäähtyneenä. Tarjoa esim.
grilliruokien lisäkkeenä.
RAPARPERIMARMELADIKUUTIOT (n.28 kpl)
6 dl raparperia pieninä paloina (kolme
isoa vartta)
1,5 dl vettä
4 dl (330 g paketti)
hillo-marmeladisokeria
tomusokeria pinnalle
Laita raparperit ja vesi kattilaan.
Keitä hiljalleen kunnes raparperit pehmenevät. Kaada siivilään ja
purista läpi. Kaada takaisin kattilaan, lisää
hillo-marmeladisokeri. Anna kiehua, kunnes seos sakenee (noin 20
minuuttia). Kaada kelmulla vuorattuun n. 10 x 20 vuokaan. Anna
jähmettyä jääkaapissa. Ota marmeladi pois vuoasta ja leikkaa
paloiksi. Kierittele tomusokerissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti