lauantai 26. tammikuuta 2013

KALAJUTTUJA


Kala on siitä ihanteellinen ja hieno raaka-aine, että siitä saa valmistettua mitä moninaisempia herkkuja. Kalan voi paistaa, keittää, höyryttää, friteerata, grillata, halstrata tai savustaa, siitä voi valmistaa graavikalaa ja kypsyttää mausteliemessä.

Silakkaa ja kirjolohta on tarjolla kaupoissa ympäri vuoden. Kaivattua vaihtelua saa syömällä sellaisia kalalajeja, joita on saatavilla kausiluonteisesti. Mateen sesonkiaika on talvella. Myös hauki käy pyydyksiin talviaikaan. Käytä enemmän upeita tuoreita kotimaisia kaloja, valinnanvaraa riittää.

Kalakeitto on ihan kaikille tuttua ja näin talviaikaan maistuvaa ruokaa. Kalan voi jauhaa monitoimikoneella massaksi ja leipoa pulliksi tai pihveiksi. Suolakuoren alla kala muhii erityisen meheväksi. Paistetut silakat sopivat hienosti jopa ruispohjaan leivottuun pizzaan täytteeksi (silakkapizzan ohje löytyy TÄÄLTÄ).



KALAPULLAT
2 dl vettä
100 g voita
1 tl suolaa
valkopippuria
muskottia
2 dl vehnäjauhoja
4 kananmunan keltuaista
4 kananmunan valkuaista vaahdotettuna
600 g kalaa jauhettuna (esim. haukea)
1 dl kermaa
70 g tomaattipyreetä
Keittämiseen:
1 litra kalalientä
Kastike:
50 g voita
4 rkl vehnäjauhoja
noin 5 dl kalapullien keittolientä
sitruunamehua maun mukaan
loraus kermaa
tilliä

Laita kattilaan vesi, voi, suola, pippuri sekä muskotti, kiehauta. Lisää liemeen jauhot samalla hyvin vatkaten kunnes seos irtoaa kattilan reunoilta. Lisää keltuaiset koko ajan vatkaten. Jäähdytä ja lisää valkuaiset seokseen. Sekoita kerma sekä kylmä kalamassa ja tomaattisose keskenään. Sekoita vielä kalamassa ja ensin tehty massa keskenään huolellisesti. Kuumenna kalaliemi kiehuvaksi. Muotoile kostutetulla ruokalusikalla pyöryköitä. Laita pyörykät liemeen. Kalapullat kypsyvät noin 15 minuutissa, samalla ne turpoavat. Nosta kalapullat astiaan ja pidä ne lämpiminä. Tee kastike sulattamalla kattilassa voi ja sekoita siihen jauhot. Lisää joukkoon siivilöity kalaliemi ja sekoita hyvin. Mausta sitruunanmehulla. Lorauta sekaan kermaa ja koristele tillillä.



THAI-KALAKAKUT
450 g kalaa
3 rkl maissitärkkelystä
1 rkl kalakastiketta
1 kananmuna
nippu tuoretta korianteria
3 tl punaista currytahnaa
chiliä maun mukaan
suolaa maun mukaan
1 purjo silputtuna
öljyä paistamiseen

Jauha kala monitoimikoneessa. Lisää maissitärkkelys, kalakastike, muna, korianteri, currytahna, chili ja suola. Vaivaa tasainen taikina. Kaada kalamassa kulhoon ja lisää purjosilppu. Muotoile taikinasta litteitä kakkuja. Paista öljyssä kauniin ruskeiksi.



UUNIKALA
800 g kalafileetä
1 tl rakuunaa
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
200 g maustekurkkuja kuutioituna
Kastike:
2 dl kermaa
1 rkl vehnäjauhoja
2 rkl sitruunamehua
2 rkl hunajaa
Pinnalle:
tillisilppua

Leikkaa kalat annospaloiksi ja laita uunivuokaan. Mausta kalat ja ripottele maustekurkut kalojen päälle. Sekoita kastikkeen ainekset ja kaada vuokaan. Kypsennä 200 asteessa noin puoli tuntia. Silppua päälle tilliä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti