Nokkonen on mitä parhain villiyrtti,
se on helppo tunnistaa, se kasvaa kaikkialla, on terveellistä ja
siitä saa hyvää ruokaa.
NOKKOSPASTA
5 dl tuoreita pieniä nokkosen lehtiä
250 g vehnäjauhoja
2 kananmunaa
Kiehauta nokkoset nopeasti vedessä.
Purista vesi pois ja soseuta nokkoset sauvasekoittimella. Kaada
jauhot kulhoon, tee jauhojen keskelle kuoppa, riko siihen munat ja
lisää nokkossose. Sekoita jauhot pikkuhiljaa munien ja nokkosten
kanssa. Vaivaa taikinaa niin kauan, että muodostuu tiivis pallo.
Peitä taikina kelmulla ja laita jääkaappiin tunniksi. Tee
taikinasta pastakoneella levyjä. Jos et omista pastakonetta kauli
taikina käsin. Leikkaa levyt esim. tagliatelleksi. Keitä pastaa
suolalla maustetussa vedessä pari minuuttia, valuta ja tarjoa heti.
Tein tällä kertaa
nokkospastataikinasta tagliatellen lisäksi koivunlehden muotoisia
pastoja. Näpertelin lehdet taikinapyörää, lusikkaa ja veistä
apuna käyttäen. Lisäksi tarjosin kermakastiketta. Koristelin
annokset pienillä koivunlehdillä. Tuoreet nuoret koivunlehdet ovat
hyviä myös salaateissa.
KERMAKASTIKE
2 dl kermaa
1 ½ dl kanalientä
noin 1 dl juustoraastetta
1 rkl sitruunankuorta raastettuna
suolaa ja mustapippuria myllystä
Keitä kermaa ja kanalientä
tiiviimmäksi. Lisää juustoraaste, anna juuston sulaa. Mausta.
NOKKOSSÄMPYLÄT
1 litra tuoreita nokkosia
25 g hiivaa
2,5 dl maitoa
0,5 tl suolaa
1 rkl siirappia
2 rkl öljyä
1 dl kaurahiutaleita
1 dl ruisjauhoja
n.4 dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
kananmunaa
Pinnalle:
seesaminsiemeniä
Ryöppää nokkoset, valuta ja
hienonna. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon, lisää muut
ainekset. Vaivaa taikinaksi ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi.
Leivo sämpylöiksi ja anna kohota puoli tuntia. Voitele sämpylät
kananmunalla ja ripottele seesaminsiemeniä päälle. Paista 225
asteessa noin 10 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti