Vuorossa viisumaita jotka pääsevät
suoraan finaaliin eli viime vuoden voittaja Ruotsi sekä suuret
rahoittajamaat Saksa ja Iso-Britannia.
RUOTSI
PYTTIPANNU
1 sipuli
6 perunaa
2 porkkanaa
1 palsternakka
2 dl lihalientä
200 g broileria tai kalkkunaa
paistettuna
200 g possunfileetä paistettuna tai
savukinkkua
200 g makkaraa tavallista ja
mausteisempaa
suolaa & pippuria
Lisäksi:
kananmunia paistettuna
etikkapunajuuria
vahvaa sinappia
Silppua sipuli ja kuutioi kaikki muut
ainekset noin 1 x 1 cm suuruisiksi. Laita pannulle sipuli, kuullota
ja siirrä sivuun odottamaan. Laita pannulle perunat, porkkanat ja
palsternakka, paista miedolla lämmöllä. Lisää lihaliemi ja anna
liemen kiehua kunnes neste on lähes haihtunut. Paista vielä pari
minuuttia kunnes juurekset ovat kauniin värisiä, siirrä sivuun.
Paista pannulla makkarat, lisää paistetut lihat, yhdistä kaikki
ainekset ja mausta. Tarjoa lisäksi paistettuja kananmunia,
säilykepunajuuria ja sinappia.
SAKSA
RINKELIT (PRETZELS)
Taikina:
1 ½ dl vettä kädenlämpöisenä
40 g hiivaa
100 g vehnäjauhoja
1 ½ dl maitoa kädenlämpöisenä
1 rkl ruskeaa sokeria
2 rkl suolaa
80 g voita sulatettuna
noin 800 g vehnäjauhoja
Keittämiseen:
1 ½ l vettä
3 rkl ruokasoodaa
Pinnalle:
karkeaa merisuolaa
Liota hiiva veteen ja lisää 100 g
jauhoja, sekoita ja peitä astia kelmulla. Anna taikinan olla 5
tuntia huoneenlämmössä. Lisää sitten maito, sokeri, suola, voi
ja loput jauhot. Vaivaa hyvin ja jätä nousemaan peitettynä 1 ½
tunniksi. Vaivaa taikinaa ja leivo siitä 50 cm pitkiä ohuita
taikinapötköjä, kiepauta rinkeleiksi. Jätä nousemaan ilman
peitettä 30 minuutiksi. Kiehauta vesi ja lisää ruokasooda. Laita
yksi rinkeli kerrallaan kiehuvaan veteen noin 5 sekunniksi ja nosta
reikäkauhalla leivinpaperin päälle. Ripottele rinkeleille
merisuolaa ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia eli kunnes ovat
kauniin ruskeita.
ISO-BRITANNIA
BROILERIPIIRAKKA
Taikina:
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
100 g voita tai margariinia
2-3 rkl vettä
Täyte:
50 g voita tai margariinia
1 sipuli silputtuna
3 porkkanaa viipaleina
1 palsternakka viipaleina
3 rkl vehnäjauhoja
3 dl kanalientä
1 ½ dl valkoviiniä
1 ½ dl kermaa
100 g herneitä (pakaste)
400 g broileria paistettuna ja
paloiteltuna
1 tl timjamia
1 rkl persiljasilppua
suolaa & pippuria
Voiteluun:
1 kananmuna
2 rkl maitoa
Taikina: Sekoita jauhot ja suola. Nypi
joukkoon rasva. Lisää vettä lusikallinen kerrallaan. Muovaa
tasainen taikina, laita jääkaappiin peitettynä. Täyte: Sulata
puolet rasvasta, lisää sipuli, porkkana ja palsternakka, kypsennä
pehmeiksi ja siirrä pois pannulta. Sulata loput rasvasta ja lisää
jauhot, sekoita hyvin pari minuuttia. Lisää liemi ja valkoviini,
anna kiehahtaa samalla sekoittaen. Lisää kerma, herneet, broileri
sekä mausteet ja kiehauta pari minuuttia. Kaada koko seos
uunivuokaan. Kauli taikinasta pyöreä kansi ja nosta vuoan päälle,
tiivistä haarukalla reunat. Vatkaa muna kevyesti maidon kanssa ja
voitele piirakkakansi. Koristele muutamalla taikinakoristeella ja
voitele myös ne. Tee kaksi ilmareikää taikinakanteen. Paista 200
asteessa noin puoli tuntia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti