Euroviisujen finaalissa ovat nämä
seuraavat 26 maata. Maat ovat tässä listassa lauantain finaalin esiintymisjärjestyksessä. Mikä maa mahtaisi voittaa, jos valinta
tehtäisiin ruokien perusteella?
01 RANSKA
RATATOUILLE
1 pieni sipuli paloiteltuna
2 valkosipulinkynttä paloiteltuna
oliiviöljyä
1 paprika kuutioituna
1 kesäkurpitsa kuutioituna
1 munakoiso kuutioituna
250 g tomaatteja kaltattuna ja
paloiteltuna
timjamia
rosmariinia
mustapippuria
suolaa maun mukaan
Pehmennä sipulia ja valkosipulia
öljyssä. Lisää paprika, kesäkurpitsa ja munakoiso, kypsennä.
Lisää tomaatit ja mausta. Anna hautua miedolla lämmöllä
meheväksi.
02 LIETTUA
KARPALOVANUKAS
3 dl karpaloita
3 dl vettä
1,5 dl sokeria
1 kanelitanko
4 kokonaista neilikkaa
4 rkl perunajauhoja + 0,5 dl kylmää
vettä
Tarjoiluun:
vaniljasokerilla maustettua
kermavaahtoa
Laita kattilaan karpalot, vesi, sokeri,
kanelitanko ja neilikat. Keitä noin 10 minuuttia kunnes marjat
menevät rikki. Poista kanelitanko ja neilikat, soseuta karpaloliemi
ja puserra siivilän läpi. Laita uudelleen kattilaan ja kuumenna.
Sekoita veteen perunajauhot hyvin. Lisää suuruste ohuena nauhana
karpaloliemeen koko ajan sekoittaen. Anna kiehahtaa ja ota pois
liedeltä. Kaada tarjoiluastiaan, tarjoa kermavaahdon kera.
03 MOLDOVA
JUUSTOKURRUTETTUA KUKKAKAALIA
1 kukkakaali
5 rkl parmesaaniraastetta
1 rkl korppujauhoja
3 rkl sulatettua voita
Paloittele kukkakaali, keitä
suolatussa vedessä pari minuuttia. Valuta kukkakaali ja laita
uunivuokaan, ripottele pinnalle juustoraastetta, korppujauhoja ja
voisulaa. Paista uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia eli kunnes
kuorrute on saanut kauniin värin. Tarjoa lämpimänä.
04 SUOMI
PORONKÄRISTYS
500 poronkäristyslihaa ohuina lastuina
voita paistamiseen
1 sipuli silputtuna
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä
noin 3 dl olutta tai vettä
Ruskista liha pienissä erissä, siirrä
ne pataan. Paista myös sipuli ja lisää pataan, mausta ja kaada
neste lihojen päälle. Hauduta meheväksi 200 asteessa vähintään
tunnin ajan. Lisää nestettä tarvittaessa. Tarjoa perunamuusin,
puolukoiden/puolukkahillon ja suolakurkkujen kanssa.
05 ESPANJA
ESPANJALAINEN TORTILLA
oliiviöljyä
600 g perunoita ohueksi viipaloituna
1 sipuli ohueksi viipaloituna
6 kananmunaa
suolaa
mustapippuria
Kuumenna pannu, lisää oliiviöljyä,
perunat ja sipuli, kypsennä kunnes perunat ovat pehmeitä. Vatkaa
munat kulhossa, mausta reilusti suolalla ja pippurilla. Sekoita
perunat ja sipuli varovasti muniin. Laita pannuun 4 rkl oliiviöljyä,
lisää munaseos, tasoita pinta lastalla painelemalla. Kypsennä noin
5 minuuttia välillä pannua ravistellen. Käännä tortilla lautasta
apuna käyttäen. Liu'uta tortilla takaisin pannulle. Jatka
paistamista kunnes munat ovat hyytyneet ja tortilla on kauniin
värinen.
06 BELGIA
PATONKI
5 dl haaleaa vettä
10 g hiivaa
1 tl suolaa
¼ dl öljyä
noin 10 dl vehnäjauhoja
Liuota veteen hiiva, lisää suola,
öljy sekä jauhot. Anna taikinan vetäytyä muovipussiin suljettuna
jääkaapissa vähintään vuorokauden. Kohota taikina
kylmäsäilytyksen jälkeen kaksinkertaiseksi. Alusta kohonnut
taikina hyvin ja jaa se kahteen osaan. Kauli palat levyiksi ja taita
ensin kolminkerroin ja vielä kaksinkerroin. Kauli uudelleen levyksi,
toista taittelu ja kauliminen useaan kertaan, näin patonkiin tulee
kuohkeita kerroksia. Kääri lopuksi levyt rullalle. Anna kohota
pellillä. Vedä kohonneisiin patonkeihin viistoja viiltoja. Voitele
pinta vedellä ja laita myös uuniin pieni vesiastia, näin patongin
pinnasta tulee rapea. Kypsennä 225 asteessa noin 15 minuuttia.
07 VIRO
KOTIJUUSTO
3 l täysmaitoa
1 l piimää
4 kananmunaa
1 rkl suolaa
250 g maitorahkaa
Kuumenna maito kiehumispisteeseen,
lisää suola. Vatkaa kananmunat ja yhdistä ne piimän kanssa.
Sekoita piimäseos maidon joukkoon. Anna kiehua niin kauan, että
seos alkaa muuttua massaksi. Nosta kattila liedeltä ja laita kansi
päälle. Anna heran erottua juustomassasta noin puoli tuntia. Nosta
juustomassa sideharsolla vuorattuun juustomuottiin tai siivilään.
Sekoita massaan rahka. Aseta juuston päälle kevyt paino ja laita
valumaan jääkaappiin seuraavaan päivään. Kumoa
tarjoilulautaselle.
08 VALKO-VENÄJÄ
SIENIKEITTO
300 g herkkutatteja tai herkkusieniä
noin 9 dl vettä
50 g voita
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 rkl vehnäjauhoja
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
0,5 dl kermaa
Puhdista ja paloittele sienet. Keitä
sieniä vedessä noin 10 minuuttia. Siivilöi sienet liemestä, mutta
säästä liemi. Paista sieniä ja valkosipulia voissa. Ota muutama
sieni sivuun keiton koristeeksi. Lisää jauhot, sekoita hyvin. Lisää
sienien keitinliemi, anna kiehahtaa ja mausta. Soseuta keitto, lisää
vielä kerma ja kuumenna.
09 MALTA
LÄMMIN PASTASALAATTI
1 munakoiso paloiteltuna
4 tomaattia halkaistuna
1 punasipuli lohkoina
5 valkosipulinkynttä kokonaisina
250 g pastaa
pinaatinlehtiä
tuoretta basilikaa
½ dl oliiviöljyä
½ dl balsamietikkaa
suolaa & pippuria
Laita kasvikset öljytylle
uunipellille. Paahda kasviksia uunissa 180 asteessa noin tunti. Keitä
tällä välin pasta. Kun kasvikset ovat paahtuneet ota valkosipulit
sivuun ja siirrä muut kasvikset ja pasta kulhoon, lisää niiden
joukkoon pinaatin lehtiä ja basilikaa. Hienonna valkosipulit ja
sekoita oliiviöljyn ja balsamietikan kanssa. Mausta suolalla ja
pippurilla. Kaada kastike salaatin päälle ja sekoita. Tarjoa heti.
10 VENÄJÄ
LIHAROSOLLI
300 g naudanfileetä
3 perunaa
3 porkkanaa
1 punajuuri
2 suolakurkkua
100 g hapankaalia
1 dl smetanaa
0,5 dl majoneesia
suolaa maun mukaan
pippuria myllystä
salaatinlehtiä
Keitä naudanliha suolavedessä,
jäähdytä liha ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Keitä perunat,
porkkanat ja punajuuri, jäähdytä. Kuori ja leikkaa pieniksi
kuutioiksi. Kuutioi myös suolakurkut. Laita leikatut ainekset
astiaan ja lisää hapankaali. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita
joukkoon smetana ja majoneesi. Vuoraa tarjoiluastia salaatinlehdillä
ja lisää astiaan valmis rosolli.
11 SAKSA
RINKELIT (PRETZELS)
Taikina:
1 ½ dl vettä kädenlämpöisenä
40 g hiivaa
100 g vehnäjauhoja
1 ½ dl maitoa kädenlämpöisenä
1 rkl ruskeaa sokeria
2 rkl suolaa
80 g voita sulatettuna
noin 800 g vehnäjauhoja
Keittämiseen:
1 ½ l vettä
3 rkl ruokasoodaa
Pinnalle:
karkeaa merisuolaa
Liota hiiva veteen ja lisää 100 g
jauhoja, sekoita ja peitä astia kelmulla. Anna taikinan olla 5
tuntia huoneenlämmössä. Lisää sitten maito, sokeri, suola, voi
ja loput jauhot. Vaivaa hyvin ja jätä nousemaan peitettynä 1 ½
tunniksi. Vaivaa taikinaa ja leivo siitä 50 cm pitkiä ohuita
taikinapötköjä, kiepauta rinkeleiksi. Jätä nousemaan ilman
peitettä 30 minuutiksi. Kiehauta vesi ja lisää ruokasooda. Laita
yksi rinkeli kerrallaan kiehuvaan veteen noin 5 sekunniksi ja nosta
reikäkauhalla leivinpaperin päälle. Ripottele rinkeleille
merisuolaa ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia eli kunnes ovat
kauniin ruskeita.
12 ARMENIA
TÄYTETYT OMENAT
6 omenaa
1 dl riisiä
3 dl kiehuvaa vettä
½ tl suolaa
1 dl rusinoita
¼ tl kanelijauhetta
1 dl ruskeaa sokeria
1 dl fetajuustoa muruina
1 dl saksanpähkinöitä rouhittuna
½ dl paahdettuja pinjansiemeniä
½ dl sulatettua voita
½ dl juustoraastetta (esim.
parmesaania)
Kypsennä riisi lähes kypsäksi
suolavedessä. Lisää rusinat ja kypsennä vielä 5 minuuttia,
jäähdytä. Leikkaa omenoiden kantaosat irti. Älä heitä pois,
vaan käytä myöhemmin ”kantena”. Koverra omenoista sisustaa
pois veitsellä. Lisää riisin joukkoon puolet sokerista, kaneli,
feta, pähkinät, pinjansiemenet sekä voi. Täytä omenat ja laita
”kansi” päälle. Laita omenat uunivuokaan, jossa on vettä ja
loput sokerista. Kypsennä 175 asteessa noin 40 minuuttia. Ota
kypsennyksen loppuvaiheessa ”kannet” pois ja ripottele omenoiden
päälle juustoraastetta.
13 ALANKOMAAT
SUKLAAKOHOKAS
50 g voita
50 g tummaa suklaata
1 kananmuna
1 munan keltuainen
60 g sokeria
50 g vehnäjauhoja
Vuokien voiteluun ja jauhottamiseen:
voita
kaakaojauhetta
Sulata voi ja suklaa, anna vähän
jäähtyä. Vatkaa muna, keltuainen ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää vaahtoon suklaaseos sekä jauhot. Voitele 4 pientä vuokaa
tai kuppia ja jauhota ne kaakaojauheella. Täytä vuoat taikinalla
vähän yli puolenvälin. Paista uunissa 225 asteessa noin 10
minuuttia. Tarjoa heti.
14 ROMANIA
TÄYTETYT KESÄKURPITSAT
2 pientä kesäkurpitsaa
200 g jauhelihaa
1 sipuli silputtuna
½ dl riisiä
1 rkl voita
1 rkl persiljasilppua
pippuria
suolaa maun mukaan
Kastike:
1 rkl voita
½ sipuli silputtuna
1 rkl vehnäjauhoja
500 g tomaattimurskaa
½ tl suolaa
1 tl sokeria
mustapippuria
persiljasilppua
Keitä riisi. Halkaise kesäkurpitsat
pitkittäin ja koverra sisus pois, pilko sisus pieneksi ja käytä
täytteeseen. Sekoita jauheliha, sipuli, keitetty riisi, voi ja
kesäkurpitsan sisus. Mausta seos ja täytä kesäkurpitsat. Voitele
uunivuoka ja laita kesäkurpitsat vuokaan. Tee kastike: kuullota
sipulia voissa, lisää jauhot sekoittaen samalla. Lisää
tomaattimurska ja mausteet. Kaada kastike vuokaan. Hauduta uunissa
180 asteessa noin puoli tuntia. Tarjoa lisäksi smetanaa.
15 ISO-BRITANNIA
BROILERIPIIRAKKA
Taikina:
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
100 g voita tai margariinia
2-3 rkl vettä
Täyte:
50 g voita tai margariinia
1 sipuli silputtuna
3 porkkanaa viipaleina
1 palsternakka viipaleina
3 rkl vehnäjauhoja
3 dl kanalientä
1 ½ dl valkoviiniä
1 ½ dl kermaa
100 g herneitä (pakaste)
400 g broileria paistettuna ja
paloiteltuna
1 tl timjamia
1 rkl persiljasilppua
suolaa & pippuria
Voiteluun:
1 kananmuna
2 rkl maitoa
Taikina: Sekoita jauhot ja suola. Nypi
joukkoon rasva. Lisää vettä lusikallinen kerrallaan. Muovaa
tasainen taikina, laita jääkaappiin peitettynä. Täyte: Sulata
puolet rasvasta, lisää sipuli, porkkana ja palsternakka, kypsennä
pehmeiksi ja siirrä pois pannulta. Sulata loput rasvasta ja lisää
jauhot, sekoita hyvin pari minuuttia. Lisää liemi ja valkoviini,
anna kiehahtaa samalla sekoittaen. Lisää kerma, herneet, broileri
sekä mausteet ja kiehauta pari minuuttia. Kaada koko seos
uunivuokaan. Kauli taikinasta pyöreä kansi ja nosta vuoan päälle,
tiivistä haarukalla reunat. Vatkaa muna kevyesti maidon kanssa ja
voitele piirakkakansi. Koristele muutamalla taikinakoristeella ja
voitele myös ne. Tee kaksi ilmareikää taikinakanteen. Paista 200
asteessa noin puoli tuntia.
16 RUOTSI
PYTTIPANNU
1 sipuli
6 perunaa
2 porkkanaa
1 palsternakka
2 dl lihalientä
200 g broileria tai kalkkunaa
paistettuna
200 g possunfileetä paistettuna tai
savukinkkua
200 g makkaraa tavallista ja
mausteisempaa
suolaa & pippuria
Lisäksi:
kananmunia paistettuna
etikkapunajuuria
vahvaa sinappia
Silppua sipuli ja kuutioi kaikki muut
ainekset noin 1 x 1 cm suuruisiksi. Laita pannulle sipuli, kuullota
ja siirrä sivuun odottamaan. Laita pannulle perunat, porkkanat ja
palsternakka, paista miedolla lämmöllä. Lisää lihaliemi ja anna
liemen kiehua kunnes neste on lähes haihtunut. Paista vielä pari
minuuttia kunnes juurekset ovat kauniin värisiä, siirrä sivuun.
Paista pannulla makkarat, lisää paistetut lihat, yhdistä kaikki
ainekset ja mausta. Tarjoa lisäksi paistettuja kananmunia,
säilykepunajuuria ja sinappia.
17 UNKARI
TÄYTETYT PAPRIKAT
4 pientä vihreää paprikaa
Täyte:
0,5 dl riisiä
pieni sipuli silputtuna
200 g jauhelihaa
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Kastike:
500 g tomaattimurskaa
1 rkl sokeria
ripaus suolaa
1 tl paprikajauhetta
¼ tl jeeraa eli juustokuminaa
mustapippuria myllystä
Keitä riisi. Kuullota sipuli. Leikkaa
paprikoista kannat, poista siemenet ja valkoiset osat. Sekoita
täyteen ainekset. Täytä paprikat tiiviisti. Pistele paprikoihin
muutama reikä, etteivät ne halkea kypsentäessä. Laita paprikat
pieneen kattilaan. Soseuta kastiketta varten tomaattimurska ja lisää
mausteet. Kaada seos kattilaan, paprikoiden tulisi lähes peittyä
kastikkeeseen. Hauduta paprikoita miedolla lämmöllä kannen alla
noin puoli tuntia eli kunnes ne ovat pehmeitä.
18 TANSKA
TANSKALAISET VOILEIVÄT
leipää viipaleina
levitettä
salaatinlehtiä
savustetun kinkun siivuja
pikkukurkkuja
italiansalaattia
tomaattilohkoja
Voitele leivät, laita leiville
salaatinlehtiä ja sen päälle muita aineksia.
19 ISLANTI
ISLANTILAISET PANNUKAKUT
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
2 rkl sokeria
¼ tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
6 dl maitoa
2 kananmunaa kevyesti vatkattuna
1 ½ rkl voita sulatettuna
Sekoita jauhot, leivinjauhe, sokeri,
suola ja vaniljasokeri keskenään. Lisää puolet maidosta ja vatkaa
hyvin. Sekoita loput maidot, munat ja voisula, lisää ne taikinaan.
Paista kuumalla pannulla suuria ja erittäin ohuita pannukakkuja.
Ripottele pinnalle sokeri ja kääri rullalle. Tarjoa lisäksi hilloa
ja kermavaahtoa.
20 AZERBAIDZAN
MAKEA LEIPÄ
5 dl maitoa kädenlämpöisenä
20 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl kurkumaa
250 g sokeria
1 kananmuna
200 g pehmeää voita tai margariinia
noin 800 g vehnäjauhoja
Voiteluun:
kananmunaa
Pinnalle:
seesaminsiemeniä
Liuota hiiva maitoon, lisää 1 rkl
sokeria, suola ja kurkuma sekä 2 dl vehnäjauhoja. Sekoita hyvin ja
anna seistä 30 minuuttia. Lisää loput ainekset, jauhot vähitellen.
Vaivaa pehmeä taikina. Peitä liinalla ja anna nousta lämpimässä
paikassa 2 tuntia. Vaivaa taikinaa välillä pari kertaa. Jaa taikina
kahteen osaan ja vaivaa vielä kerran. Muotoile soikeiksi leiviksi.
Jätä kohoamaan vielä tunniksi. Voitele munalla ja ripottele
pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia,
kunnes leivät ovat saaneet kauniin värin.
21 KREIKKA
MOUSSAKA
3 munakoisoa viipaleina
oliiviöljyä
Jauhelihaseos:
400 g jauhelihaa
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl kanelia
1 tl minttua
1 tl oreganoa
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Munamaito:
3 dl maitoa
3 kananmunaa
ripaus muskottia
suolaa maun mukaan
Pinnalle:
50 g juustoraastetta
Ripottele munakoisoviipaleille suolaa,
anna hikoilla ja pyyhi talouspaperilla kuiviksi. Paista munakoisot
pannulla oliiviöljyssä kauniin ruskeiksi. Kuullota sipulit ja
ruskista jauheliha kevyesti. Lisää tomaattipyree ja mausteet.
Sekoita munamaidon ainekset keskenään. Lado vuokaan kerroksittain
munakoisoviipaleita ja jauhelihaseosta. Kaada päälle munamaito ja
ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista 225 asteessa noin puoli
tuntia.
22 UKRAINA
BORSSIKEITTO
500 g punajuurta raastettuna
100 g mukulaselleriä raastettuna
100 g palsternakkaa raastettuna
100 g mukulaselleriä raastettuna
100 g palsternakkaa raastettuna
1 iso sipuli hienoksi silputtuna
1 l kasvislientä
1 laakerinlehti
mustapippuria myllystä
1 laakerinlehti
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
200 g hapankaalia
200 g hapankaalia
Tarjoiluun:
smetanaa
persiljasilppua
Kuullota kasviksia öljyssä kattilassa
pari minuuttia ja kaada päälle kasvisliemi. Lisää mausteet ja
kuumenna kiehuvaksi. Keitä kannen alla miedolla lämmöllä noin 20
minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Kääntele sekaan
hapankaali, kuumenna ja tarkista maku. Koristele keitto persiljalla
ja tarjoa smetanan kanssa.
23 ITALIA
PARSARISOTTO
½ sipuli silputtuna
500 g parsaa
350 g risottoriisiä
50 g voita
½ dl oliiviöljyä
1 dl valkoviiniä
1 litra kana- tai kasvislientä
70 g parmesaaniraastetta
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Poista parsoista puiseva kantaosa.
Leikkaa nuput erikseen, pilko varret. Kuullota sipuli voin ja öljyn
seoksessa. Lisää pilkotut parsanvarret ja freesaa pikaisesti. Lisää
riisi ja sekoita. Kaada viini ja anna kuohahtaa, lisää sen jälkeen
lientä kauhallinen kerrallaan. Kun edellinen neste on lähes
imeytynyt riisiin lisää uutta lientä. Sekoita jatkuvasti. Kun
risotto on lähes valmis kuumenna vähän öljyä pienessä
kattilassa ja paista parsannuppuja pari minuuttia. Lisää riisiin
nokare voita ja parmesaaniraaste. Mausta mustapippurilla ja
tarvittaessa suolalla. Koristele risotto parsanupuilla.
24 NORJA
KATKARAVUT
200 g katkarapuja
1 salottisipuli hienonnettuna
1 ½ dl portviiniä
3 dl kermaa
1 sitruunan raastettu kuori
suolaa ja pippuria myllystä
Hauduta sipulia portviinissä. Lisää
kerma ja keitä kasaan miedolla lämmöllä. Mausta suolalla ja
pippurilla. Lisää kuumaan kastikkeeseen katkaravut ja
sitruunankuori. Anna kuumentua ja tarjoa heti tuoreen patongin
kanssa.
25 GEORGIA
GEORGIALAISET PAVUT
300 g kidneypapuja (säilyke)
1 sipuli silputtuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 porkkana hienoksi silputtuna
1 sellerinvarsi hienoksi silputtuna
6 kuivattua luumua paloiteltuna
½ dl balsamiviinietikkaa
1 tl tamarinditahnaa
½ tl chilihiutaleita
1 tl korianterinsiemeniä
½ tl sarviapilansiemeniä
5 rkl oliiviöljyä
1 vihreä chili silputtuna
nippu tuoretta korianteria
1 rkl selleriä silputtuna
suolaa ja mustapippuria
Kuullota öljyssä sipuli, valkosipuli,
porkkana ja sellerinvarsi pehmeäksi. Valuta ja huuhtele pavut.
Hauduta luumuja balsamietikassa noin 20 minuuttia. Paahda
korianterin- ja sarviapilansiemeniä kuivalla pannulla muutama
minuutti ja murskaa morttelissa. Yhdistä kaikki ainekset ja lämmitä.
26 IRLANTI
DUBLIN CODDLE
2 sipulia ohuina renkaina
500 g hyvää lihaisaa makkaraa
120 g pekonia
2 porkkanaa ohuina viipaleina
400 g perunoita ohuina viipaleina
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
noin 3 dl lihalientä
Paista sipulit öljyssä. Siirrä
sipulit sivuun. Kuutioi pekonit ja puolita makkarat, lisää ne
pannulle, paista kunnes saavat väriä. Yhdistä sipulit makkaran ja
pekonin kanssa. Laita uunipadan pohjalle puolet makkaraseoksesta sen
päälle porkkanoita ja perunoita. Tee vielä toinen kerros kaikkia,
päällimmäiseksi perunoita. Mausta ja kaada päälle vähän
lihalientä. Laita uuniin 200 asteeseen 45 minuutiksi. Laske lämpöä
175 asteeseen ja anna muhia vielä noin puoli tuntia. Lisää
nestettä tarvittaessa. Koristele persiljalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti