Keitetyt ja survotut bataatit ja
perunat sopivat erinomaisesti leipätaikinaan. Ne mehevöittävät ja
maustavat taikinaa, tuloksena on ihanan pehmeää leipää.
Bataattileivän kanssa tarjoan paprikavoita ja perunarieska saa
kaverikseen munavoin.
BATAATTILEIPÄ
600 g bataattia keitettynä ja
survottuna
100 g voita tai margariinia sulatettuna
3 kananmunaa
300 g vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 tl kanelijauhetta
¼ tl jauhettua muskottipähkinää
100 g ruokokidesokeria
50 g rusinoita
Vatkaa survottu bataatti, rasva ja
munat keskenään. Yhdistä jauhot, leivinjauhe, mausteet ja sokeri
toisiinsa ja lisää ne taikinaan. Sekoita kuohkeaksi ja lisää
vielä rusinat. Kaada taikina voideltuun vuokaan. Paista 180 asteessa
noin tunnin ajan. Tarjoa esim. paprikavoin kanssa.
PAPRIKAVOI
100 g voita tai margariinia
0,5 dl hienoksi silputtua paprikaa
2 rkl hienoksi silputtua sipulia
1 rkl valkoviinietikkaa
mustapippuria myllystä
Sekoita pehmenneeseen voihin paprikat
ja sipulit, mausta valkoviinietikalla ja pippurilla.
PERUNARIESKAT
1 kg perunoita (jauhoinen lajike)
50 g voita tai margariinia
100 g ruisjauhoja
150 g vehnäjauhoja
1 ½ tl suolaa
Survo keitetyt perunat muusiksi. Lisää
rasva sekä jauhot ja suola. Muovaa pehmeäksi taikinaksi. Jaa
taikina 9 osaan ja leivo ohuita pyöreitä leipiä, joiden halkaisija
on noin 15 cm. Pistele haarukalla muutamia reikiä rieskoihin. Paista 250 asteessa noin 15 minuuttia. Tarjoa esim. munavoin
kanssa.
MUNAVOI
3 kananmunaa
60 g voita tai margariinia
suolaa maun mukaan
Keitä kananmunat koviksi, kuori ja
murskaa haarukalla, sekoita pehmeän voin kanssa ja mausta suolalla.
Hei, leipä on todella hyvää. Käy aivan kakustakin. Ongelma oli, että se ensin uunissa nousi, ja sitten laski. Vain leivän päät jäivät kunnolla kohonneiksi. En tiedä, mikä meni vikaan, vaikka yritin tehdä ohjeen mukaan. Voisikohan jauhojen määrää lisätä? Entä voisiko tehdä hiivalla? Haluan tehdä uudestaankin.
VastaaPoistaHei! Kiva kuulla, että bataatileipä oli hyvää. Jauhojen määrää voisi vähän lisätä (esimerkiksi 1 dl enemmän), bataattien kosteus voi vaihdella ja tästä syystä taikina on saattanut jäädä liian löysäksi.
Poista