Näitä nostalgisia reseptejä yhdistää
rakennuksiin liittyvät nimet.
OOPPERALEIPÄ
Jauhelihapihveihin:
500 g paistijauhelihaa
1 sipuli silputtuna ja kevyesti
paistettuna
1 rkl dijon-sinappia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Lisäksi:
4 isoa siivua paahtoleipää
4 kananmunaa
jäävuorisalaattia
maustekurkkuja viipaleina
keitettyjä punajuuria viipaleina
Muotoile jauhelihapihvit ja paista
pannulla. Paista kananmunat. Paista myös leivät kauniin ruskeiksi
pannulla. Kokoa lämpimille leiville salaattia, pihvi,
punajuuriviipaleita, kurkkuviipaleita, päälle kananmuna.
LINNAPAISTI
noin 1 kg naudan sisäpaistia
suolaa ja mustapippuria myllystä
2 sipulia lohkoina
4 porkkanaa isoina paloina
300 g selleriä isoina paloina
300 g palsternakkaa isoina paloina
125 g anjovisfileitä + liemi
1 rkl siirappia
1 rkl viinietikkaa
1 dl vahvaa kahvia
5 dl vettä
häränlihafondia
2 laakerinlehteä
5 maustepippuria
5 valkopippuria
Kastike:
5 dl paistolientä
3 rkl vehnäjauhoja + tilkka vettä
1 dl kermaa
Ruskista paisti, mausta suolalla ja
pippurilla. Siirrä liha kannelliseen pataan, lisää kaikki muut
ainekset. Anna hautua miedolla lämmöllä hiljalleen uunissa noin
1,5 – 2 tuntia. Käännä välillä paistia. Nosta paisti pois ja
kääri folioon. Siivilöi liemi ja lisää suuruste, anna kiehua 5
minuuttia, lisää vielä kerma. Laita tarjoiluvadille kasviksia ja
leikattu paisti, tarjoa lisäksi kastiketta. Tarjoa lisäksi
marjahyytelöä ja perunoita.
PAPPILAN HÄTÄVARA
5 dl kuivahtanutta pullaa tai
kuivakakkua paloina
1 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria
2,5 dl puolukkahilloa
2 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
Kostuta pullat tai kakkupalat
vaniljasokerilla maustetulla maidolla. Vaahdota kerma ja mausta
sokerilla. Kokoa kerroksittain kaikki ainekset jälkiruokamajoihin,
anna vetäytyä jääkaapissa ennen tarjoilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti