keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

SITRUUNAN RAIKKAUTTA & KIRPEYTTÄ



Sitruuna on jokapaikan hedelmä. Sitruunan aromaattinen kuori sekä raikas mehu sopivat niin pääruokiin kuin jälkiruokiin.



KATKARAPU-RAVIOLIT SITRUUNAKASTIKKEESA
Pastataikina:
300 g vehnäjauhoja
3 kananmunaa
1 rkl öljyä
ripaus suolaa
Täyte:
130 g kiinankaalia silputtuna
1 rkl öljyä
1 salottisipuli silputtuna
pala tuoretta inkivääriä hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
180 g katkarapuja hienonnettuna
yhden sitruunan kuori raastettuna
1 rkl soijakastiketta
Kastike:
yhden sitruunan kuori raastettuna
45 g voita
1 dl kermaa
Lisäksi:
parmesaanijuustoa raastettuna

Tee taikinaa varten jauhoista keko ja sen keskelle kuoppa, lisää siihen munat, öljyä ja ripaus suolaa. Yhdistä ainekset vähitellen toisiinsa ja muovaa taikinapallo. Jätä taikina lepäämään peitettynä huoneenlämpöön. Valmista täyte. Kuumenna kattilassa kiehuvaksi suolalla maustettua vettä. Lisää kiinankaalisilppu ja kiehauta hetki niin, että kaali hieman pehmenee. Huuhdo kaali kylmällä vedellä ja valuta kuivaksi. Lämmitä pannulla öljy, lisää salottisipuli, inkivääri ja valkosipuli, kuullota. Lisää katkaravut, sitruunankuori ja soija, kuumenna ja sekoita hyvin. Soseuta kaikki täyteen ainekset tehosekoittimella. Kauli taikina käsin tai pastakoneella ohueksi levyiksi. Jaa täytettä pastalevylle teelusikallisen verran pienin välimatkoin toisistaan. Sivele vettä täytteiden reunoille. Aseta toinen pastalevy päälle ja painele tiukasti, leikkaa taikinapyörällä raviolineliöitä. Jätä raviolit kuivumaan leivinliinalle tunniksi. Tee kastike, sulata voi ja lisää kerma ja osa sitruunankuoriraasteesta, kuumenna, pidä lämpimänä. Kiehauta pastaa varten suolattu vesi ja lisää ravioleja vähän kerrallaan poreilevaan veteen pariksi minuutiksi. Nosta pois reikäkauhalla. Tarjoa kastikkeen kanssa, ripottele pinnalle juustoraastetta ja sitruunankuorta.




SITRUUNATAHNA eli LEMON CURD
5 kananmunan keltuaista
500 g sokeria
150 g voita
5 sitruunaa

Purista sitruunoista mehu ja siivilöi se. Vaahdota keltuaiset ja sokeri. Lisää voi ja sitruunamehu, vatkaa edelleen kaikki ainekset hyvin sekaisin. Kuumenna seosta vesihauteessa koko ajan sekoittaen kunnes seos sakenee. Purkita kuumana. Sitruunatahna jähmettyy kunnolla vasta kylmänä.



SITRUUNAKAKKU
3 kananmunaa
2,5 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 dl rypsiöljyä
yhden sitruunan kuori raastettuna
1 dl sitruunamehua

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan vuorotellen öljyn kanssa. Lisää lopuksi sitruunankuori ja sitruunamehu. Kaada taikina jauhotettuun rengasvuokaan ja paista 175 asteessa noin 45 minuuttia.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti