maanantai 18. maaliskuuta 2013

LASTUT JA TIKUT



Seuraavaksi erittäin helppoja pikkuleivonnaisia. Kauralastut ovat klassikkoja ja kaikki ovat niitä tehneet tai ainakin syöneet. Suolatikut ovat myös vanhoja suosikkeja, mutta niitä tulee harvemmin tehtyä itse.


KAURALASTUT
50 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
2 dl kaurahiutaleita
1 ½ rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna

Sulata rasva ja lisää sokeri. Sekoita keskenään kaurahiutaleet, vehnäjauhot sekä leivinjauhe, lisää ne rasvan ja sokerin sekaan. Vatkaa kananmuna kevyesti ja lisää taikinaan. Laita noin teelusikallisen kokoisia taikinanokareita leivinpaperille. Jätä reilut välit, sillä taikina leviää paistettaessa. Paista noin 5 minuuttia 200 asteessa. Taikinasta tulee noin 35 kauralastua.




SUOLATIKUT
Taikina:
1 dl vettä kädenlämpöisenä
10 g hiivaa
½ tl suolaa
1 tl sokeria
1 ½ rkl öljyä
3 dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
kananmuna kevyesti vatkattuna
Pinnalle:
karkeaa merisuolaa tai sormisuolaa

Liota hiiva veteen, lisää muut taikinan ainekset. Vaivaa tasainen taikina. Anna taikinan nousta hyvin. Tee taikinasta pitkulainen ja jaa se osiin. Muotoile jokainen pala noin 20 cm pitkäksi olueksi tikuksi. Voitele ja ripottele pinnalle suolaa. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia. Taikinasta tulee noin 40 suolatikkua.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti