sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

HAMPURILAINEN KAHDELLA TAVALLA




Tein kahtena peräkkäisenä lauantaina hampurilaisia. Täysin erilaisia, erilaisin täyttein. Ensimmäiset hampurilaiset olivat jauhelihapihvillä toiset kasvispihvillä, molemman hyviä. Itsetehty barbequekastike ja sipulihilloke ovat ensimmäisen version juju. Mehevät kasvispihvit itsessään loistavia, tomaattichutney antaa hyvän silauksen.




HAMPURILAINEN
sämpylä
jauhelihapihvi
salaattia
tomaattiviipaleita
halloumi-juustoa paistettuna
majoneesia
bbq-kastiketta
sipulihilloketta

SÄMPYLÄT
5 dl vettä
25 g hiivaa
2 rkl siirappia
2 tl suolaa
25 g pehmeää voita tai margariinia
10-12 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää siirappi, suola ja rasva sekä jauhoja vähitellen. Taikina saa jäädä löysäksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi. Leivo pyöreitä isoja sämpylöitä hampurilaisia varten. Anna sämpylöiden kohota hyvin liinan alla. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Taikinasta tulee noin 10 isoa sämpylää.

MAJONEESI
3 kananmunan keltuaista
1 rkl dijon-sinappia
1 rkl sitruunamehua
suolaa maun mukaan
pippuria myllystä
5 dl öljyä

Laita kulhoon keltuaiset, sinappi, sitruunamehu, suolaa ja pippuria. Vatkaa hyvin. Lisää öljy vähitellen ohuena nauhana samalla voimakkaasti vatkaten.

BBQ-KASTIKE
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
öljyä paistamiseen
2 dl muscovadosokeria
3 dl paseerattua tomaattia
1 dl valkoviinietikkaa
1 rkl worcesterkastiketta
savuchilikastiketta maun mukaan
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Kuullota sipulit öljyssä, lisää muut ainekset ja anna kiehua hiljalleen kunnes kastike on sopivan paksua.

SIPULIHILLOKE
2 punasipulia
6 rkl ruokokidesokeria
4 rkl valkoviinietikkaa
6 rkl vettä
suolaa maun mukaan

Halkaise kuorittu sipuli ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Laita sipuli ja sokeri kattilaan. Pyörittele kunnes sokeri sulaa. Lisää viinietikka ja vesi, hauduta kunnes neste on haihtunut ja sipuli pehmennyt.

JAUHELIHAPIHVIT
noin 700 g jauhelihaa
1 rkl dijon-sinappia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Mausta jauheliha ja muotoile pihveiksi, paista.




KASVISPURILAINEN
sämpylä
kasvispihvi
salaattia
tomaattichutneya
valkohomejuustoa
majoneesia
ketsuppia

KASVISPIHVIT
600 g bataattia keitettynä ja soseutettuna
400 g kesäkurpitsaa raastettuna
200 g porkkanaa raastettuna
pala purjoa silputtuna
1 sipuli silputtuna
1 kananmuna
chiliä maun mukaan
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Ripottele kesäkurpitsaraasteen joukkoon suolaa ja laita raaste valumaan siivilään puoleksi tunniksi. Kuullota sipulisilppu ja jäähdytä. Yhdistä bataatti, kesäkurpitsa, porkkana, purjo sekä sipuli keskenään. Lisää kananmuna ja mausteita. Muotoile pihveiksi. Paista kauniin värisiksi kummaltakin puolelta, noin 4 minuuttia/puoli. Annoksesta tulee noin 10 pihviä.

TOMAATTICHUTNEY
pieni sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
pala inkivääriä hienonnettuna
pieni paprika kuutioituna
4 tomaattia kuutioituna
1 rkl valkoviinietikkaa
tabascoa maun mukaan
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
tuoretta korianteria

Kuullota sipuli, valkosipuli ja inkivääriä pannulla, lisää paprika ja tomaatit sekä viinietikka. Keitä hiljalleen kunnes neste on lähes haihtunut. Mausta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti