Pääsiäiseen liittyvät olennaisena
osana kananmunat sekä suklaiset yllätysmunat. Kananmuna symboloi
uutta elämää, kasvua ja elämän jatkumista. Seuraavissa pääsiäispöytäänkin
sopivissa herkuissa käytetään reilusti kananmunia. Uunijäätelö
ja savukalacharlotta myös kätkevät pääsiäismunan tavoin
sisäänsä yllätyksen. Käy pääsiäispöytään!
SAVUKALACHARLOTTA
Kääretorttupohja:
50 g voita tai margariinia
¾ dl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
½ tl suolaa
5 munan keltuaista
5 munan valkuaista
Kääretortun täyte:
300 g lämminsavukalaa
nippu tilliä silputtuna
150 g ranskankermaa
sitruunamehua
mustapippuria myllystä
Charlotan täyte:
150 g kylmäsavulohta
200 g raejuustoa
200 g kermaviiliä
2 dl kuohukermaa
nippu tilliä silputtuna
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
sitruunamehua
5 liivatelehteä
Kääretorttupohja: Sulata rasva
kattilassa, lisää vehnäjauhot ja maito samalla hyvin sekoittaen. Kiehauta seos, mausta
suolalla ja anna hieman jäähtyä. Lisää keltuaiset ja vaahdotetut
valkuaiset. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille
ja paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Kumoa puhtaalle
leivinpaperille.
Kääretortun täyte: Hienonna savukala
haarukalla. Lisä ranskankerma ja mausteet. Levitä täyte
jäähtyneelle torttulevylle. Kääri rullalle ja laita hetkeksi
jääkaappiin vetäytymään.
Charlotan täyte: Vatkaa kerma
vaahdoksi, lisää raejuusto, kermaviili, pieneksi silputtu
kylmäsavulohi sekä tillisilppu ja mausteet. Liota kylmässä
vedessä liivatelehdet, purista vesi pois ja sulata liivatelehdet
kuumassa vesitilkassa. Lisää liivateseos charlotan täytteeseen
samalla hyvin sekoittaen.
Kokoaminen: Vuoraa pyöreäpohjainen
1,5 litran kulho tuorekelmulla. Leikkaa kääretorttu viipaleiksi ja
lado torttupalat kulhon pohjalle vieri viereen. Kaada täyte
torttupalojen keskelle. Peitä kulho kelmulla ja laita jääkaappiin
hyytymään seuraavaan päivään. Kumoa tarjoiluvadille ja
koristele.
UUNIJÄÄTELÖ
Kakkupohja:
1 kananmuna
¾ dl sokeria
¾ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl maitoa
Kakkupohjan kostutukseen:
omenamehua
Täyte:
noin 1 l vaniljajäätelöä
noin 7 dl hedelmiä kuutioituna esim. banaani, appelsiini, kiivi
tai vastaava määrä marjoja
Marenki:
5 munan valkuaista
1 dl sokeria
Pinnalle:
mantelilastuja
Kakkupohja: Vatkaa muna ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää joukkoon siivilän läpi vehnäjauho-leivinjauheseos. Sekoita joukkoon vielä maito. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun pyöreään vuokaan. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Jäähdytä kakkupohja. Kostuta pohja kevyesti mehulla. Säädä uunin lämpötila 250 asteeseen.
Marenki: Vatkaa valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen vaahtoon ja jatka vatkaamista kunnes vaahto on jämäkkää.
Kokoaminen: Leivitä hedelmäkuutiot tai marjat tasaisesti kakkupohjan päälle. Ota jäätelö pakastimesta ja leikkaa viipaleiksi. Lado jäätelö hedelmien/marjojen päälle. Levitä valkuaisvaahto jäätelön päälle niin, että jäätelö peittyy kokonaan. Ripottele pinnalle mantelilastuja. Laita jäätelö uuniin noin 6 minuutiksi eli kunnes marenki on saanut kauniisti väriä. Tarjoa heti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti