Ruokapöydästämme on löytynyt kivaa
vaihtelua jo useamman päivän ajan. Tänään esittelyvuorossa on
Irlanti, Kypros ja Belgia.
IRLANTI
DUBLIN CODDLE
2 sipulia ohuina renkaina
500 g hyvää lihaisaa makkaraa
120 g pekonia
2 porkkanaa ohuina viipaleina
400 g perunoita ohuina viipaleina
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
noin 3 dl lihalientä
Paista sipulit öljyssä. Siirrä
sipulit sivuun. Kuutioi pekonit ja puolita makkarat, lisää ne
pannulle, paista kunnes saavat väriä. Yhdistä sipulit makkaran ja
pekonin kanssa. Laita uunipadan pohjalle puolet makkaraseoksesta sen
päälle porkkanoita ja perunoita. Tee vielä toinen kerros kaikkia,
päällimmäiseksi perunoita. Mausta ja kaada päälle vähän
lihalientä. Laita uuniin 200 asteeseen 45 minuutiksi. Laske lämpöä
175 asteeseen ja anna muhia vielä noin puoli tuntia. Lisää
nestettä tarvittaessa. Koristele persiljalla.
KYPROS
MAALAISSALAATTI
salaatinlehtiä tai kaalia ohuina
suikaleina
tomaatteja viipaleina tai lohkoina
kurkkua viipaleina
sipulia tai purjoa ohuina renkaina
fetajuustoa kuutioina
kalamataoliiveja
Kastike:
½ dl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
1 rkl viinietikkaa
¼ tl sinappijauhetta
ripaus sokeria
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Yhdistä kaikki salaatin ainekset
keskenään. Sekoita kastike ja kostuta salaatti juuri ennen
tarjoilua.
BELGIA
PATONKI
5 dl haaleaa vettä
10 g hiivaa
1 tl suolaa
¼ dl öljyä
noin 10 dl vehnäjauhoja
Liuota veteen hiiva, lisää suola,
öljy sekä jauhot. Anna taikinan vetäytyä muovipussiin suljettuna
jääkaapissa vähintään vuorokauden. Kohota taikina
kylmäsäilytyksen jälkeen kaksinkertaiseksi. Alusta kohonnut
taikina hyvin ja jaa se kahteen osaan. Kauli palat levyiksi ja taita
ensin kolminkerroin ja vielä kaksinkerroin. Kauli uudelleen levyksi,
toista taittelu ja kauliminen useaan kertaan, näin patonkiin tulee
kuohkeita kerroksia. Kääri lopuksi levyt rullalle. Anna kohota
pellillä. Vedä kohonneisiin patonkeihin viistoja viiltoja. Voitele
pinta vedellä ja laita myös uuniin pieni vesiastia, näin patongin
pinnasta tulee rapea. Kypsennä 225 asteessa noin 15 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti