sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

EUROVIISUT 2013 RUOKINA osa 1/13

Nyt alkaa suururakka. Aion tehdä jotain jokaisen tämän vuoden Euroviisuihin osallistuvan maan ruokaa. Osallistujamaita on yhteensä 39, joten jonkun verran on tekemistä. Kaikkien maiden ruokakulttuuri ei ole aivan tuttua, siispä sekin teettää päänvaivaa. Nyt saankin hyvän syyn tutustua niihin. En ole viime vuosina ollut mikään suuri viisufani, mutta menin heittämään ilmoille yhtenä päivänä, että teen kaikkien viisumaiden ruoat ja sellainen lupaushan täytyy pitää. Eli urakka alkakoon. Julkaisen viisureseptejä kolmen maan sarjoina tasaiseen tahtiin ennen semifinaalien alkua. Välillä luvassa toki muitakin juttuja ettei mene aivan yhden aiheen parissa puuhasteluksi. Nouki resepteistä omien suosikkimaiden eväät kisakatsomoon.




ITÄVALTA

OMENASTRUUDELI
Taikina:
2,5 dl vehnäjauhoja
25 g voita sulatettuna
½ kananmuna
½ dl kylmää vettä
Täyte:
25 g voita sulatettuna
3 omenaa kuutioituna
1 dl rusinoita
50 g paahdettuja manteleita karkeaksi hienonnettuna
0,5 dl fariinisokeria
1 tl sitruunankuorta raastettuna
1 tl kanelia
Voiteluun:
sulatettua voita

Nypi käsin taikinaa varten jauhot, voi ja kananmuna. Lisää vesi ja muovaa sileä taikina. Kääri taikina kelmuun ja laita lepäämään jääkaappiin puoleksi tunniksi. Yhdistä sillä välin täytteen ainekset toisiinsa. Kauli taikina ohueksi levyksi ja levitä täyte sen päälle. Kääri rullalle, sulje päät ja voitele. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Ripottele pinnalle tomusokeria.



VIRO

KOTIJUUSTO
3 l täysmaitoa
1 l piimää
4 kananmunaa
1 rkl suolaa
250 g maitorahkaa

Kuumenna maito kiehumispisteeseen, lisää suola. Vatkaa kananmunat ja yhdistä ne piimän kanssa. Sekoita piimäseos maidon joukkoon. Anna kiehua niin kauan, että seos alkaa muuttua massaksi. Nosta kattila liedeltä ja laita kansi päälle. Anna heran erottua juustomassasta noin puoli tuntia. Nosta juustomassa sideharsolla vuorattuun juustomuottiin tai siivilään. Sekoita massaan rahka. Aseta juuston päälle kevyt paino ja laita valumaan jääkaappiin seuraavaan päivään. Kumoa tarjoilulautaselle.




SLOVENIA

MAKEA OMELETTI
3 munan keltuaista
3 munan valkuaista
3 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 sitruunan kuori raastettuna
3 rkl vehnäjauhoja
voita paistamiseen
Täyte:
2 dl marjoja
1 rkl rommia
2 rkl appelsiinilikööriä
Pinnalle:
tomusokeria
Lisäksi:
kermavaahtoa

Yhdistä marjat, rommi ja likööri. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää puolet sokerista ja vaniljasokeri. Lisää keltuaisen joukkoon loput sokerista ja sitruunan raastettu kuori, vaahdota. Lisää jauhot keltuaisvaahdon sekaan varovasti sekoittaen. Yhdistä munavaahdot toisiinsa varovasti nostellen. Paista munakas voissa pannulla. Täytä kypsä munakas maustetuilla marjoilla. Taita munakas kaksinkerroin, ripottele päälle tomusokeria. Tarjoile kermavaahdon kanssa.






4 kommenttia:

  1. Ihana idea! Nyt kyllä piristit Euroviisu - ja ruokaintoilijan päivää :) Jään innolla odottelemaan tulevia postauksia!

    VastaaPoista
  2. Vitsit miten kiva idea! Jään seuraamaan urakkaasi innolla. Tsemppiä kokkailuihin! :)

    VastaaPoista