Jälleen
on se aika vuodesta kun laulut laitetaan paremmuusjärjestykseen.
Tämän vuoden Euroviisujen 1. semifinaali käydään tiistaina 10.
toukokuuta. Tämä tarkoittaa myös sitä, että Tuulikummun
keiittössä on aika listata kilpailumaiden ruoat samassa
järjestyksessä kuin kunkin maan laulut esitetään.
Viisufinaali on
lauantaina 14.5. ja ensin jännitetään mitkä maat ja mitkä ruoat
pääsevät finaaliin semifinaalien kautta. Suoraan finaaliin pääsee
viime vuoden voittajamaa sekä kisojen suuret rahoittajamaat eli
Espanja, Iso-Britannia, Italia, Ranska ja Saksa. Euroviisut
järjestetään tuttuun tapaan viime vuoden voittajamaassa eli
Ruotsissa Tukholman Globenissa. Mukana on kaikkiaan 42 maata.
Ruotsilla on itse asiassa hiukan epäreilusti 12 edustuskappaletta
sillä, peräti 11 maata Ruotsin lisäksi on päätynyt käyttämään
ruotsalaisia viisunikkareita sen sijaan, että olisi käytetty omien
maitten osaamista.
Suomi saa kunnian aloittaa koko kisat. Suomea
edustaa viisuissa iloinen Sandhja kappaleella Sing it Away.
Tuulikummun ruokalistauksessa edustajaksemme on valittu yhtä yllätyksellinen kalakukko.
1.
SUOMI
KALAKUKKO
1
kg perattuja muikkuja tai muita pikkukaloja
400
g siankylkisiivuja
suolaa
Kuori:
7
dl kylmää vettä
4
tl suolaa
250
g pehmeää voita
1
kananmuna kevyesti vatkattuna
noin
1 kg ruisjauhoja
noin
4 dl vehnäjauhoja
Sekoita
suola ja vesi. Lisää pehmeä voi, muna ja osa jauhoista. Alusta
taikinaa jauhoja tarpeen mukaan lisäten, että taikinasta tulee
sopivan kiinteää. Kauli taikinasta noin 1 cm paksuinen pyöreä
levy, joka on reunoilta ohuempi. Lado keskelle kerros lihaa, sitten
kalat kerroksittain ja päällimmäiseksi loput lihat, ripottele
väliin vähän suolaa. Taittele taikinan reunat ylös ja muotoile
kukoksi. Tiivistä saumat huolellisesti kylmää vettä apuna
käyttäen ja sivele pinta tasaiseksi. Paista ensin 250 asteessa noin
tunti. Ota uunista ja peitä foliolla. Laske uunin lämpö 125
asteeseen ja jatka kypsentämistä 6 tuntia. Kääri valmis kalakukko
kokonaan folioon ja paksun pyyhkeen sisään ja anna vetäytyä pari
tuntia.
2.
KREIKKA
MOUSSAKA
3
munakoisoa viipaleina
oliiviöljyä
Jauhelihaseos:
400
g jauhelihaa
1
sipuli silputtuna
2
valkosipulinkynttä hienonnettuna
2
rkl tomaattipyreetä
1
tl kanelia
1
tl minttua
1
tl oreganoa
mustapippuria
myllystä
suolaa
maun mukaan
Munamaito:
3
dl maitoa
3
kananmunaa
ripaus
muskottia
suolaa
maun mukaan
Pinnalle:
50
g juustoraastetta
Ripottele
munakoisoviipaleille suolaa, anna hikoilla ja pyyhi talouspaperilla
kuiviksi. Paista munakoisot pannulla oliiviöljyssä kauniin
ruskeiksi. Kuullota sipulit ja ruskista jauheliha kevyesti. Lisää
tomaattipyree ja mausteet. Sekoita munamaidon ainekset keskenään.
Lado vuokaan kerroksittain munakoisoviipaleita ja jauhelihaseosta.
Kaada päälle munamaito ja ripottele pinnalle juustoraastetta.
Paista 225 asteessa noin puoli tuntia.
3.
MOLDOVA
JUUSTOKUORRUTETTUA
KUKKAKAALIA
1
kukkakaali
5
rkl parmesaaniraastetta
1
rkl korppujauhoja
3
rkl sulatettua voita
Paloittele
kukkakaali, keitä suolatussa vedessä pari minuuttia. Valuta
kukkakaali ja laita uunivuokaan, ripottele pinnalle juustoraastetta,
korppujauhoja ja voisulaa. Paista uunissa 225 asteessa noin 20
minuuttia eli kunnes kuorrute on saanut kauniin värin. Tarjoa
lämpimänä.
4.
UNKARI
GULASSIKEITTO
400
g naudan (tai porsaan) ulkofileetä kuutioituna
1
sipuli silputtuna
2
valkosipulinkynttä hienonnettuna
3
tl paprikajauhetta
70
g tomaattipyreetä
1
l lihalientä
3
perunaa kuutioituna
2
paprikaa kuutioituna
timjamia
mustapippuria
myllystä
suolaa
maun mukaan
chiliä
maun mukaan
persiljasilppua
Ruskista
lihat parissa erässä, nosta pois padasta. Kuullota sipuli ja
valkosipuli, lisää paprikajauhe ja pyree, kuumenna hetki
sekoitellen. Kaada lihaliemi pataan. Lisää lihat takaisin pataan.
Hauduta noin puoli tuntia. Laita perunat, paprikat ja mausteet
pataan. Keitä miedolla lämmöllä kunnes perunat ovat kypsiä.
Ripottele pinnalle persiljasilppua.
5.
KROATIA
LIHAVARTAAT
JA PAPRIKARIISI
Vartaat:
500
g porsaan ulkofileetä kuutioituna
Marinadi:
öljyä
yrttejä
mustapippuria
suolaa
Sekoita
marinadin ainekset ja laita lihat marinadiin pariksi tunniksi. Pujota
lihat vartaisiin. Grillaa käännellen kypsiksi.
Riisi:
öljyä
paistamiseen
2
sipulia silputtuna
1
sellerinvarsi silputtuna
2,5
dl pitkäjyväistä riisiä
5
dl kiehuvaa vettä
laakerinlehti
1
punainen paprika suikaloituna
1
vihreä paprika suikaloituna
mustapippuria
suolaa
maun mukaan
Kuullota
sipuli ja selleri pannulla. Lisää riisi ja paista sekoitellen
muutama minuutti. Lisää vesi ja laakerinlehti riisin joukkoon. Anna
kiehua kannen alla noin 15 minuuttia. Lisää paprikat. Kypsennä
vielä noin 5 minuuttia välillä sekoittaen. Poista laakerinlehti,
mausta suolalla ja pippurilla.
6.
ALANKOMAAT
SUKLAAKOHOKAS
50
g voita
50
g tummaa suklaata
1
kananmuna
1
munan keltuainen
60
g sokeria
50
g vehnäjauhoja
Vuokien
voiteluun ja jauhottamiseen:
voita
kaakaojauhetta
Sulata
voi ja suklaa, anna vähän jäähtyä. Vatkaa muna, keltuainen ja
sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon suklaaseos sekä
jauhot. Voitele 4 pientä vuokaa tai kuppia ja jauhota ne
kaakaojauheella. Täytä vuoat taikinalla vähän yli puolenvälin.
Paista uunissa 225 asteessa noin 10 minuuttia. Tarjoa heti.
7.
ARMENIA
TÄYTETYT
OMENAT
6
omenaa
1
dl riisiä
3
dl kiehuvaa vettä
0,5 tl suolaa
1
dl rusinoita
¼
tl kanelijauhetta
1
dl ruskeaa sokeria
1
dl fetajuustoa muruina
1
dl saksanpähkinöitä rouhittuna
0,5 dl paahdettuja pinjansiemeniä
0,5 dl sulatettua voita
0,5 dl juustoraastetta (esim. parmesaania)
Kypsennä
riisi lähes kypsäksi suolavedessä. Lisää rusinat ja kypsennä
vielä 5 minuuttia, jäähdytä. Leikkaa omenoiden kantaosat irti.
Älä heitä pois, vaan käytä myöhemmin ”kantena”. Koverra
omenoista sisustaa pois veitsellä. Lisää riisin joukkoon puolet
sokerista, kaneli, feta, pähkinät, pinjansiemenet sekä voi. Täytä
omenat ja laita ”kansi” päälle. Laita omenat uunivuokaan, jossa
on vettä ja loput sokerista. Kypsennä 175 asteessa noin 40
minuuttia. Ota kypsennyksen loppuvaiheessa ”kannet” pois ja
ripottele omenoiden päälle juustoraastetta.
8.
SAN MARINO
SAN
MARINON PIHVI
noin
700 g naudanlihaa (esim. sisäpaistia)
Leivitykseen:
50
g vehnäjauhoja
1
tl suolaa
1
tl mustapippuria myllystä
Kastike:
1
sipuli silputtuna
4
porkkanaa raastettuna
2
lehtisellerin vartta silputtuna
500
g tomaattimurskaa
1
dl punaviiniä
1
tl basilikaa
1
tl oreganoa
1
tl timjamia
1
rkl chilikastiketta
1
laakerinlehti
mustapippuria
myllystä
suolaa
maun mukaan
Leikkaa
liha pihveiksi ja kierittele maustetuissa jauhoissa. Paista lihat
pannulla ja siirrä uunivuokaan. Sekoita kastikkeen ainekset ja
levitä pihvien päälle. Peitä vuoka foliolla. Kypsennä uunissa
150 asteessa 3 – 4 tuntia. Poista laakerinlehti. Tarjoa esimerkiksi
riisin kanssa.
9.
VENÄJÄ
LIHAPIIRAKAT
(RASTEGAI)
Taikina
ensin:
0,5
dl maitoa kädenlämpöisenä
0,5
rkl sokeria
15
g hiivaa
0,5
dl vehnäjauhoja
seuraavaksi:
2
dl maitoa
puolet
kananmunasta
25
g voita sulatettuna
0,5
tl suolaa
noin
4 dl vehnäjauhoja
Täyte:
400
g jauhelihaa
1
sipuli silputtuna
mustapippuria
myllystä
suolaa
maun mukaan
Voiteluun:
puolet
kananmunasta
Tarjoiluun:
keitettyjä
kananmunia viipaleina
Valmista
ensin taikinajuuri. Liuota hiiva ja sokeri maitoon, lisää
vehnäjauhot ja sekoita hyvin. Peitä kulho liinalla ja anna olla
lämpimässä paikassa noin tunnin ajan. Seuraavaksi lisää
taikinaan maitoa, puolikas kananmunasta (voitele lopulla munalla
piirakat ennen paistamista), voisula, suolaa sekä jauhot. Vaivaa
taikina kiinteäksi. Peitä taikina liinalla ja jätä kohoamaan 3
tunniksi. Painele taikina tunnin välein alas ja anna jälleen
kohota. Valmista täyte: Kuullota sipuli ja paista jauheliha
kevyesti, mausta suolalla ja pippurilla. Jaa taikina 8 osaan, pyöritä
pulliksi ja kauli litteiksi piiraiksi. Laita täytettä jokaisen
piirakan päälle, rypistä reunoja yhteen, mutta jätä keskelle
aukko. Nosta piirakat uunipellille ja voitele munalla. Paista 220
asteessa noin 20 minuuttia.
10.
TSEKKI
HAPANKAALIA
JA POSSUA
sämpylä
possupihvi
paistettuna
hapankaalia
kaalia ohuina suikaleina
sipulirenkaita
majoneesia
ketsuppia
11.
KYPROS
MAALAISSALAATTI
salaatinlehtiä
tai kaalia ohuina suikaleina
tomaatteja
viipaleina tai lohkoina
kurkkua
viipaleina
sipulia
tai purjoa ohuina renkaina
fetajuustoa
kuutioina
oliiveja
Kastike:
0,5
dl oliiviöljyä
2
rkl sitruunamehua
1
rkl viinietikkaa
¼
tl sinappijauhetta
ripaus
sokeria
mustapippuria
myllystä
suolaa
maun mukaan
Yhdistä
kaikki salaatin ainekset keskenään. Sekoita kastike ja valuta
salaatin päälle juuri ennen tarjoilua.
12.
ITÄVALTA
OMENASTRUUDELI
Taikina:
2,5
dl vehnäjauhoja
25
g voita sulatettuna
puolet
kananmunasta
0,5
dl kylmää vettä
Täyte:
25
g voita sulatettuna
3
omenaa kuutioituna
1
dl rusinoita
50
g paahdettuja manteleita karkeaksi hienonnettuna
0,5
dl fariinisokeria
1
tl sitruunankuorta raastettuna
1
tl kanelia
Voiteluun:
sulatettua
voita
Nypi
käsin taikinaa varten jauhot, voi ja kananmuna. Lisää vesi ja
muovaa sileä taikina. Kääri taikina kelmuun ja laita lepäämään
jääkaappiin puoleksi tunniksi. Yhdistä sillä välin täytteen
ainekset toisiinsa. Kauli taikina ohueksi levyksi ja levitä täyte
sen päälle. Kääri rullalle, sulje päät ja voitele. Paista 200
asteessa noin 30 minuuttia.
13.
VIRO
TALKKUNALEIVÄT
2,5
dl maitoa
250
g maitorahkaa
50
g hiivaa
0,5
rkl suolaa
0,5
dl sokeria
2
dl talkkunajauhoja
noin
5 dl vehnäjauhoja
75
g margariinia tai voita sulatettuna
Yhdistä
maito ja maitorahka, lämmitä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva
nesteeseen. Lisää suola ja sokeri sekä talkkunajauhot. Lisää
taikinaan vähitellen vehnäjauhoja ja alustuksen loppuvaiheessa
rasva. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Jaa taikina kahteen
osaan ja leivo kaksi pitkulaista leipää. Leikkaa leipiin viiltoja
niin että leipä jää pohjasta yhtenäiseksi. Anna kohota ja paista
200 asteessa noin 25 minuuttia.
14.
AZERBAIDZAN
MAKEA
LEIPÄ
5
dl maitoa kädenlämpöisenä
20
g hiivaa
1
tl suolaa
1
rkl kurkumaa
250
g sokeria
1
kananmuna
200
g pehmeää voita tai margariinia
noin
800 g vehnäjauhoja
Voiteluun:
kananmunaa
Pinnalle:
seesaminsiemeniä
Liuota
hiiva maitoon, lisää 1 rkl sokeria, suola ja kurkuma sekä 2 dl
vehnäjauhoja. Sekoita hyvin ja anna seistä 30 minuuttia. Lisää
loput ainekset, jauhot vähitellen. Vaivaa pehmeä taikina. Peitä
liinalla ja anna nousta lämpimässä paikassa 2 tuntia. Vaivaa
taikinaa välillä pari kertaa. Jaa taikina kahteen osaan ja vaivaa
vielä kerran. Muotoile soikeiksi leiviksi. Jätä kohoamaan vielä
tunniksi. Voitele munalla ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.
Paista 200 asteessa noin puoli tuntia, kunnes leivät ovat saaneet
kauniin värin.
15.
MONTENEGRO
KALAKEITTO
500
g ruodotonta kalaa paloiteltuna
0,5
dl oliiviöljyä
1 porkkana paloiteltuna
1 lehtisellerin varsi paloiteltuna
1 dl persiljasilppua
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
4 anjovisfileetä paloiteltuna
2 dl valkoviiniä
1 porkkana paloiteltuna
1 lehtisellerin varsi paloiteltuna
1 dl persiljasilppua
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
4 anjovisfileetä paloiteltuna
2 dl valkoviiniä
ripaus
sahramia
12
dl kalalientä
4 tomaattia kaltattuna ja siemenet poistettu
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
4 tomaattia kaltattuna ja siemenet poistettu
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Kuumenna
öljy kattilassa, lisää porkkanat, selleri, persilja, valkosipuli
ja anjovikset, kuullota hetki. Lisää viini ja sahrami, anna kiehua
kunnes viini on lähes kokonaan kiehunut pois. Lisää tomaatit ja
kalaliemi, keitä noin 10 minuuttia. Lisää lopuksi keittoon
kalapalat, kypsennä.
16.
ISLANTI
ISLANTILAISET
PANNUKAKUT
2,5
dl vehnäjauhoja
0,5
tl leivinjauhetta
2
rkl sokeria
¼
tl suolaa
1
tl vaniljasokeria
6
dl maitoa
2
kananmunaa kevyesti vatkattuna
1
½ rkl voita sulatettuna
Sekoita
jauhot, leivinjauhe, sokeri, suola ja vaniljasokeri keskenään.
Lisää puolet maidosta ja vatkaa hyvin. Sekoita loput maidot, munat
ja voisula, lisää ne taikinaan. Paista kuumalla pannulla suuria ja
erittäin ohuita pannukakkuja. Ripottele pinnalle sokeri ja kääri
rullalle. Tarjoa lisäksi hilloa ja kermavaahtoa.
17.
BOSNIA JA HERZEGOVINA
TUFAHIJE
(sokeriliemessä haudutetut omenat)
4
omenaa
Sokeriliemi:
2,5
dl sokeria
4
dl vettä
0,5
tl vaniljauutetta
2,5
rkl sitruunamehua
Pähkinätäyte:
50
g voita
1
rkl hunajaa
noin
80 g saksanpähkinöitä rouhittuna
Koristeluun:
1
dl kermaa vatkattuna
muutamia
saksanpähkinöitä rouhittuna
Laita
pieneen kattilaan sokeri, kuuma vesi, vanilja ja sitruunamehu.
Sekoita, niin sokeri liukenee. Kuori omenat, koverra keskelle kolo
täytettä varten. Älä koverra läpi asti vaan niin, että pohja
jää ehjäksi. Laita omenat sokeriliemeen ja keitä omenoita
hiljalleen noin 10 minuuttia eli kunnes omenat ovat pehmeitä, mutta
rakenne säilyy. Jäähdytä omenat ja liemi. Sulata voi ja hunaja,
lisää seokseen rouhitut pähkinät. Täytä omenoiden kolot
pähkinätäytteellä. Pursota omenoiden päälle kermavaahtoa ja
koristele pähkinärouheella ennen tarjoilua. Lusikoi tarjoiluastian
pohjalle vähän sokerilientä.
18.
MALTA
TÄYTETTY
MUNAKOISO
1
munakoiso (noin 400 g)
200
g jauhelihaa
1
sipuli silputtuna
1
valkosipulinkynsi hienonnettuna
1
tomaatti kuutioituna
2
rkl tomaattipyreetä
2
rkl persiljasilppua
2
rkl korppujauhoja
mustapippuria
myllystä
suolaa
maun mukaan
1
kananmuna kevyesti vatkattuna
0,5
dl juustoraastetta
Leikkaa
munakoiso pituussuunnassa halki kahteen osaan. Ripottele puolikkaille
suolaa ja anna ”hikoilla” hetki. Pyyhi kuivaksi talouspaperilla.
Paista munakoisoja leikkauspinta pannua vasten noin 5 minuuttia.
Koverra munakoison sisus pois lusikalla, mutta säästä täytettä
varten. Kuullota sipulit ja paista jauheliha kevyesti, lisää
pannuun munakoison sisus, tomaattikuutiot, pyree, persiljasilppu,
korppujauhot sekä pippuria ja suolaa. Ota pannu pois liedeltä ja
lisää kananmuna mukaan. Täytä munakoison puolikkaat täytteellä
ja ripottele päälle juustoraastetta. Paista uunissa 200 asteessa
noin 20 minuuttia.
Euroviisufania postauksesi ilahduttaa <3. Mahtava idea.
VastaaPoistaOnpa kiva kuulla, että pidät:)
PoistaTosi ihana ja hauska postaus! Ja mikä parasta: Tufahije!!!! Minun lempäri! Inspiroit minun postamaan oma versioni minun perinnestä ja samalla linkkitin sinun blogi, kun ihastuin tämän mahtavaan postaukseen :)
VastaaPoistaMiten tykkäät bosnian kappalesta tänä vuonna? Kuka on suossikisi?
Tässä linkki minun Tufahije-ohjeeseen:
http://sokerivaltakunta.blogspot.fi/2016/05/taytetyt-omenat-tufahije.html
Kiitos. Ihastuin myös näihin täytettyihin omenoihin, tein niitä eilen ja vielä olisi yksi jäljellä. Täytyy seuraavalla kerralla tehdä sinun aidolla ohjeella.
PoistaBosnian kappale on komean kuuloinen ja varmasti pärjää hyvin. Mitään erityistä suosikkia ei itselläni ole tänä vuonna. Toivon tietysti, että myös Suomi pääsisi finaaliin.
Valitettavasti ei kumpikaan pääsyt finaaliin :((( Harmi!
PoistaTosi harmittavaa.
PoistaAivan mahtava idea. Kiitos tästä. :) Monta hyvää ruokavinkkiä. Nam!
VastaaPoistaKiitos paljon.
PoistaHauska postausidea:)
VastaaPoistaKiitos:)
Poista