Joillakin on ihan omat
nimikkoleivonnaiset. Eräillä ne ovat torttuja, toisilla leivoksia
tai kakkuja. Kaikki omalla tavallaan hyviä.
RUNEBERGIN TORTUT
150 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
½ dl fariinisokeria
3 kananmunaa
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl piparinmuruja
1,5 dl mantelijauhetta
2 tl leivinjauhetta
½ dl kermaa
Koristeeksi:
tomusokeria ja tilkka vettä
vadelmahilloa
Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää
munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja
lisää seos taikinaan vuorotellen kerman kanssa. Annostele taikina
muffinssipellin koloihin tai torttuvuokiin. Paista torttuja 200
asteessa noin 15 minuuttia. Koristele tortut jäähtyneinä
tomusokerikuorrutuksella ja vadelmahillolla. Voit kostuttaa tortut
ennen koristelua sokerivedellä laimennetulla punssilla tai rommilla.
ALEKSANTERIN LEIVOKSET (noin 24 kpl)
Pohja:
250 g voita tai margariinia
1 ¼ dl sokeria
2 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ rkl vaniljasokeria
Täyte:
omenamarmeladia
Päälle:
noin 300 g tomusokeria + vettä
(punaista karamelliväriä)
Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää
munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita vehnäjauhot,
leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Lisää jauhoseos muiden
aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Laita taikina
jääkaappiin kovettumaan noin 30 minuutiksi. Jaa taikina kahteen
osaan. Kauli molemmat taikinapalat suorakaiteen muotoiseksi levyksi
(noin 20 x 30 cm). Paista levyjä 175 asteessa noin 15 minuuttia.
Anna jäähtyä. Levitä toiselle levylle kerros omenamarmeladia.
Nosta toinen levy päälle. Sekoita tomusokeriin sen verran vettä,
että saat notkean tahnan. Levitä kuorrutus päällimmäisen levyn
päälle. Tasoita pinta kuumaan veteen kastetulla veitsellä. Leikkaa
levy terävällä veitsellä tasakokoisiksi leivoksiksi.
HANNA-TÄDIN KAKUT (noin 40 kpl)
1 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
¾ dl kermaa
1 dl sulatettua voita
Sekoita kaikki aineet keskenään.
Leivo taikinasta tanko, leikkaa paloiksi ja pyörittele palloiksi.
Paista vaaleanruskeiksi 200 asteessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti