Speltti on vehnän hyvin vanha
sukulainen, alkuvehnä. Speltti on ensimmäisiä ihmisen käyttämiä
viljoja. Speltin eduksi sen proteiinipitoisuus on suuri. Speltissä
on paljon kuituja. Speltin maku on herkullinen ja hieman pähkinäinen.
Speltti sopii kaikenlaiseen leivontaan sekä ruoanlaittoon.
Tattari on tatarkasvin siemenistä
jauhettua gluteenitonta jauhoa, joka sopii keliaakikoille sekä
muille gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Tattari on myös
hyvä antioksidanttien lähde. Tattaria käytetään useimmiten
blineihin, mutta se sopii hyvin myös piirakkapohjiin.
SPELTTI-BAGELIT eli VESIRINKELIT
Taikina:
2,5 dl vettä kädenlämpöisenä
50 g hiivaa
2 rkl sokeria
2 tl suolaa
3 rkl öljyä
2 kananmunaa
noin 9 dl spelttijauhoja
(puolikarkeita)
Keittämiseen:
3 litraa vettä
3 rkl suolaa
3 rkl siirappia
Voiteluun:
kananmunaa
Pinnalle:
seesaminsiemeniä
TATTARI-PÄHKINÄPIIRAS
Taikinapohja:
150 g voita tai margariinia
½ dl sokeria
1 munankeltuainen
3 dl tattarijauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
3 kananmunaa
2 munankeltuaista
1 ½ dl sokeria
1 ¾ dl ruokosokerisiirappia
75 g voita tai margariinia sulatettuna
1 ½ dl tummaa suklaata rouhittuna
200 g pekaanipähkinöitä
Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää
keltuainen vatkaten. Lisää tattarijauhot joihin leivinjauhe on
sekoitettu. Painele taikina voideltuun vuokaan. Laita vuoka
jääkaappiin täyteen valmistamisen ajaksi. Vatkaa keskenään
munat, keltuaiset ja sokeri. Lisää siirappi ja sulatettu voi.
Ripottele torttupohjan päälle puolet suklaarouheesta. Kaada sitten
täyte vuokaan ja sen päälle loput suklaarouheesta sekä pähkinät.
Paista piirakkaa 200 asteessa 45 minuuttia. Peitä piiras
tarvittaessa foliolla kypsennyksen puolivälissä. Sammuta uunista
lämpö pois ja jätä piirakka vielä uuniin noin 15 minuutiksi.
Sopii tarjottavaksi kermavaahdon tai jäätelön kanssa. Sama
taikinapohja käy myös marjapiirakan pohjaksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti