Muutamien alansa osaajien hyvyyttä
kiitellään ruokapöydissä, sillä heillä on omat maistuvat
ruokansa.
MIILUNPOLTTAJAN SPAGETTI
300 g spagettia
1 pieni sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä silputtuna
200 g pekonia pieninä paloina
vähän pastan keitinlientä
4 kananmunan keltuaisia
2 dl kermaa
100 g parmesaanijuustoa raastettuna
reilusti mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Keitä pasta ja valuta, mutta ota
talteen noin desi keitinlientä. Paista pannulla sipulit, laita
sivuun odottamaan. Paista pekonit, kaada pois ylimääräinen rasva.
Sekoita keltuaiset, kerma ja juustoraaste keskenään, mausta seos
suolalla ja pippurilla. Laita pannulle pekonin kanssa sipulit ja
vähän pastan keitinlientä sekä pasta. Sekoita hyvin. Lisää
kermaseos joukkoon ja tarjoa heti. Tämä on ruokalaji joka ei odota
syöjiään, vaan syöjät ovat valmiina odottamassa pöydässä.
Käytä reilusti mustapippuria ”nokeamaan” annokset.
LAMMASPAIMENEN PAISTOS
500 g (lampaan)jauhelihaa
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 porkkanaa pieninä kuutioina
2 sellerinvartta pieninä paloina
1 rkl vehnäjauhoja
noin 3 dl lihalientä
2 rkl tomaattipyreetä
timjamia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
400 g papuja tomaattikastikkeessa
Perunamuusi:
1 kg jauhoisia perunoita
1 dl maitoa
2 rkl voita
suolaa maun mukaan
Ruskista jauheliha kevyesti. Lisää
kasvikset ja paista noin 5 minuuttia. Sekoita joukkoon jauhot, lisää
lihaliemi, pyree ja mausteet. Hauduta lihakastiketta sen aikaa kun
keität perunat muusia varten. Soseuta perunat, lisää maitoa ja
mausta, sekoita tasaiseksi. Lisää jauhelihaseokseen pavut, kaada
lihaseos uunivuoan pohjalle ja levitä sen päälle perunamuusi.
Paista vuokaa 200 asteessa noin puoli tuntia.
METSÄSTÄJÄNLEIKE
4 viipaletta porsaan ulkofileetä
Panerointiin:
4 rkl vehnäjauhoja
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä
1 kananmuna kevyesti vatkattuna
1 dl korppujauhoja
öljyä paistamiseen
Sienimuhennos:
200 g (metsä)sieniä viipaleina
1 sipuli silputtuna
öljyä paistamiseen
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl kermaa
Nuiji fileet ohuiksi kelmun välissä.
Kierittele lihat ensin maustetuissa vehnäjauhoissa, sitten
kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa. Paista leikkeet kypsiksi ja
kauniin ruskeaksi. Valmista kastike. Kuullota sipulit ja paista
sienet, mausta. Ripottele pinnalle jauhoja ja sekoita ne hyvin
sekaan. Lisää kerma ja hauduta hetki.
TALLIMESTARIN KIISSELI
1 litra vettä
6 dl marjoja (esim. karviaisia,
puolukoita tai vadelmia)
2 dl sokeria
Suuruste:
4 rkl perunajauhoja
0,5 dl vettä
Leipämurut:
2 dl kuivahtanutta ruisleipää
murusina
2 rkl voita
noin 2 rkl sokeria
1 rkl kaakaojauhetta
Lisäksi:
kermavaahtoa
Keitä marjoja vedessä, kunnes ne ovat
täysin pehmenneet. Siivilöi seos, lisää liemeen sokeri ja kiehuta
liemi. Sekoita perunajauhot veteen ja kaada tasaisena nauhana
marjakeittoon, sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa vain sen
verran, että pintaan pulpahtaa pari kuplaa. Paahda leipäraaste
voissa pannulla. Lisää sokeri ja kaakaojauhe ja jatka paahtamista
muutama minuutti niin, että sokeri ja kaakao sulavat. Lusikoi
kermavaahtoa kiisselin päälle juuri ennen tarjoilua ja ripottele
pinnalle leipämuruja. Tähän jälkiruokaan käyvät kaikki
pakasteessa lymyävät marjat ja mitkä vain kuivahtaneet leivät.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti