lauantai 16. helmikuuta 2013

ELÄINMAAILMAN IHMEET



Ruokien nimet voivat johtaa harhaan. Nimissä vilisee eläimiä, joita ei löydy itse ruoasta. Rapusilakat eivät ole saksiniekkaa nähneetkään vaan todellisuudessa silakat ovat ihan keskenään tomaattiliemessä. Entä mihin kalakukossa on kätkettynä punaheltta? Kiinalaisetkin ovat hyviä keksimään hämääviä nimiä, muurahaiset ovat oikeasti jauhelihamurusia. Kissankielet ovat, onneksi, valmistettu vain taikinasta. Kakustakaan ei löydy lymyilevää tiikeriä, vaikka raidat onkin siihen jättänyt.


KALAKUKKO
1 kg perattuja muikkuja tai muita pikkukaloja
400 g siankylkisiivuja
suolaa
Kuori:
7 dl kylmää vettä
4 tl suolaa
250 g pehmeää voita
1 kananmuna kevyesti vatkattuna
noin 1 kg ruisjauhoja
noin 4 dl vehnäjauhoja

Sekoita suola ja vesi. Lisää pehmeä voi, muna ja osa jauhoista. Alusta taikinaa jauhoja tarpeen mukaan lisäten, että taikinasta tulee sopivan kiinteää. Kauli taikinasta reilun 1 cm paksuinen pyöreä levy, joka on reunoilta ohuempi. Lado keskelle kerros lihaa, sitten kalat kerroksittain ja päällimmäiseksi loput lihat, ripottele väliin vähän suolaa. Taittele taikinan reunat ylös ja muotoile pyöreäksi. Tiivistä saumat huolellisesti kylmää vettä apuna käyttäen ja sivele pinta tasaiseksi. Paista ensin 250 asteessa noin tunti. Ota uunista ja peitä foliolla. Laske uunin lämpö 125 asteeseen ja jatka kypsentämistä 6 tuntia. Kääri valmis kalakukko kokonaan folioon ja paksun pyyhkeen sisään ja anna vetäytyä pari tuntia.







RAPUSILAKAT
600 g silakkafileitä
suolaa ja pippuria myllystä
Kastike:
3 dl tomaattimehua
4 rkl tomaattipyreetä
2 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl öljyä
suolaa maun mukaan
tuoretta tilliä silputtuna

Ripottele leikkuulaudalle suolaa ja pippuria. Laita silakkafileet mausteiden päälle nahkapuoli ylöspäin. Mausta fileet vielä nahkapuolelta suolalla sekä pippurilla ja kääri ne rullalle niin, että lihapuoli jää päällepäin. Lado rullat voideltuun uunivuokaan vieri viereen. Sekoita tomaattimehu, pyree, omenaviinietikka ja öljy keskenään. Mausta seos suolalla ja tillillä. Kaada kastike silakoiden päälle niin, että rullat peittyvät. Kypsennä rapusilakoita 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.





MUURAHAISET KIIPEÄMÄSSÄ PUUHUN
150 g riisinuudeleita
350 g jauhettua sian tai naudanlihaa
pähkinäöljyä paistamiseen
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 purjo leikattuna suikaleiksi
tulista chilikastiketta maun mukaan
2 tl puolikuivaa sherryä
noin 3 dl lihalientä
suolaa maun mukaan
soijakastiketta mausteeksi
Marinadi:
2 rkl soijakastiketta
mustapippuria myllystä
2 tl puolikuivaa sherryä
1 tl perunajauhoja
2 rkl vettä
suolaa maun mukaan
4 tl seesamiöljyä

Laita nuudelit kulhoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä. Anna olla kannen alla kunnes ovat pehmeitä, valuta. Lisää lihaan suola, soija, pippuri, sherry, perunajauhot ja vesi. Sekoita, marinoi 15 minuuttia, lisää seesamiöljy. Kuumenna wok kuumaksi ja laita pannuun valkosipuli sekä purjosipulin valkoiset osat. Kun ne ovat saaneet hieman väriä lisää chilikastike ja lihaseos, sekoita ja murenna kokkareet tasaiseksi. Kaada sherry pannulle ja jatka sekoittamista. Lisää lihaliemi, nuudelit, suolaa ja soijaa maun mukaan. Alenna lämpöä ja jatka keittämistä kannen alla noin 5 minuuttia. Lisää purjon vihreät osat. Tarjoa.



KISSANKIELET (noin 25 kpl)
120 g margariinia
0,5 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
Koristeluun:
tummaa suklaata sulatettuna

Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Sekoita jauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne siivilän läpi. Sekoita yhtenäiseksi taikinaksi. Pursota 6 cm pitkiä pötköjä leivinpaperin päälle. Paista 175 asteessa noin 10 minuuttia. Kun kissankielet ovat jäähtyneet, kasta niiden molemmat päät sulatettuun suklaaseen ja anna suklaan kovettua.



TIIKERIKAKKU
200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
raitaosaan:
3 rkl kaakaojauhetta
3 rkl maitoa

Voitele ja jauhota rengasvuoka. Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen ja vatkaa hyvin. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoin, lisää vaahtoon. Ota 1/3 taikinasta toiseen kulhoon ja lisää siihen kaakaojauhe ja maito. Laita taikinat kerroksittain vuokaan ja paista 175 asteessa noin 40 minuuttia.




Mitäs nämä ovat?



Tarkastettu on. Olivat vain keksejä. Ihmisille. Me pojat otetaan jotain muuta.



1 kommentti:

  1. Tiikerikakun tunnen. Kalakukko on siitä hyvä, ettei se tarvitse mitään seurakseen.

    VastaaPoista