Alanya yllätti meidät positiivisesti.
Taurus-vuoristo oli upea, kiersimme siellä kaksi päivää. Tämän vuoden reissusta kerroin kuvien
kera jo aiemmassa jutussa, nyt on vuorossa turkkilaisten ruokien sekä
makeiden herkkujen kokkailua ja maistelua Tuulikummun keittiössä.
TÄYTETYT MUNAKOISOT
4 munakoisoa
suolaa
oliiviöljyä
Täyte:
4 sipulia silputtuna
4 valkosipulinkynttä pieneksi
pilkottuna
4 tomaattia paloiteltuna
suolaa maun mukaan
1 tl sokeria
persiljaa silputtuna
Uunivuokaan:
2 dl vettä
2 rkl sitruunamehua
Tee perunankuorimaveitsellä 2 cm
leveitä raitoja munakoisojen kylkiin. Hiero raitoihin suolaa ja anna
munakoisojen ”hikoilla” hetki. Pyyhi munakoisot kuiviksi. Lämmitä
reilu määrä oliiviöljyä ja paista munakoisot kauttaaltaan. Nosta
munakoisot uunivuokaan. Lisää pannulle samaan öljyyn sipulit,
kuullota pari minuuttia. Yhdistä kaikki täytteen ainekset. Tee
jokaiseen munakoisosta yksi viilto ”taskuksi” ja täytä nämä
viillot täytteellä. Kaada vuokaan vettä ja sitruunamehua. Hauduta
175 asteessa noin 45 minuuttia. Koristele persiljalla.
LIHARAGUU
800 g naudan lihaa kuutioituna
500 g pieniä sipuleita
10 valkosipulinkynttä
3 rkl viinietikkaa
1 tl kanelijauhetta
1 tl kokonaisia maustepippureita
1,5 tl suolaa
½ tl mustapippuria
8 dl vettä
Paista lihat. Siirrä pataan. Ruskista
sipuleita ja lisää myös ne pataan. Lisää mausteet ja hauduta
kahdesta kolmeen tuntia kunnes liha on oikein pehmeää. Tarjoa
riisin kanssa.
Tämä oli paremman makuista kuin miltä
näyttää. Käytin tähän huippuhyvää ylämaankarjan lihaa.
HALVA
50 g voita
2 dl mannasuurimoita
2 dl vettä
2 dl maitoa
2 dl sokeria
½ rkl vaniljasokeria
(makeuttamatonta kaakaojauhetta +
tilkka maitoa)
Voit lisätä halvaan myös pähkinöitä,
manteleita tai rusinoita ja maustaa vaikka kanelilla, kardemummalla
tai kookoshiutaleilla.
Sulata voi ja lisää mannasuurimot,
sekoittele kunnes mannasuurimot saavat vähän väriä. Lämmitä
kattilassa vesi, maito, sokeri ja vaniljasokeri. Kaada neste samaan
kattilaan mannasuurimoiden kanssa samalla sekoittaen. Anna levähtää
kannen alla noin kymmenen minuuttia. Laita seos suorakaiteen
muotoiseen astiaan jäähtymään. Tässä vaiheessa voit halutessasi
lisätä mieleisiäsi lisämausteita. Laita seos jääkaappiin ja kun
halva on hyvin jähmettynyt voit leikata sen paloiksi.
Tein myös ruusuvedellä maustettua
Turkish Delightia eli Lokumia. En laita tähän ohjetta, koska siinä
on vielä hiomisen varaa. Maku oli erittäin hyvä ja muistutti
esikuvaansa. Koostumuskin oli melko hyvä, mutta lokum jäi liian
kosteaksi niin että tomusokeri suli liian nopeasti pinnalle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti