sunnuntai 30. joulukuuta 2012

VUOSI VAIHTUU KEITTIÖSSÄ


On aika tehdä hyviä ruokalupauksia. Suosittelen seuraavanlaisia lupauksia:
Kotimaisten vihanneksien ja marjojen syöntiä voisi edelleen lisätä.
Vähemmän eineksiä, itse tehty on aina paljon parempaa ja terveellisempää.
Enemmän aikaa yhteisiin ruokahetkiin, lapset mukaan myös keittiöön.
Lisää reilusti mausteita ruokiin, kun ruoassa on makua niin suolaa ja sokeria voi vähentää.
Kokeile rohkeasti uusia makuja ja makuyhdistelmiä.
Erityisen hienoa olisi se, että lautaselle päätyvä ruoka olisi entistäkin useammin lähellä tuotettua.

Tee sinäkin jokin ruokaan liittyvä uudenvuodenlupaus. Onnellista ja Maukasta Uutta Vuotta 2013!


SAUNAKIUSAUS
500 g naurista ohuina suikaleina
300 g juuriselleriä (eli mukulaselleriä) suikaleina
200 g naudan suolalihaa suikaleina
1 sipuli silputtuna
2 dl kermaa
mustapippuria myllystä
viherpippuria rouhittuna
muskottipähkinää
suolaa maun mukaan

Kuullota sipuli. Laita ainekset kerroksittain uunivuokaan mausteiden kanssa. Kaada päälle kerma. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 40 minuuttia. Tarjoa maustekurkkujen kanssa. Nimi tulee sitä, että tämä kiusaus maistuu erityisesti saunan jälkeen.



BROILERIPIIRAKKA
Pohja:
2,5 dl vettä
25 g hiivaa
½ tl suolaa
½ dl rypsiöljyä
1 dl kaurahiutaleita
1 dl ruisjauhoja
3,5 dl vehnäjauhoja
Täyte:
500 g broileria suikaloituna
1 punasipuli silputtuna
4 tomaattia kuutioina
1 dl persiljasilppua
1,5 rkl balsamietikkaa
1 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 tl timjamia
mustapippuria myllystä
savustettua chiliä maun mukaan
suolaa maun mukaan
200 g papaijaa kuutioina (säilyke)
150 g sinihomejuustoa muruina
150 g emmentaljuustoa raasteena

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää loput taikinan ainekset. Kauli taikina leivinpaperille 30x30 cm kokoiseksi. Peitä liinalla ja jätä kohoamaan. Paista broilerit ja sipuli, lisää tomaatit, persilja ja balsamietikka sekä mausteet. Hauduta hetki. Levitä kohonneelle piirakkapohjalle ensin puolet homejuustosta ja emmentalraasteesta, sen jälkeen broileriseos, papaijakuutiot sekä loput homejuustosta ja juustoraasteesta. Paista 225 asteessa noin 25 minuuttia. Ripottele valmiin piirakan
pinnalle vielä persiljasilppua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti