Jouluun kuuluu joulurauhan julistus,
joulusauna ja notkuvat ruokapöydät. Joulupöydästä löytyy hyvin
paljon perinteisiä makuja. Joulupöydässä on useimmiten kinkku tai
kalkkuna, paljon kaloja, erilaisia laatikoita sekä rosollia,
sienisalaattia ja joululimppua. Jälkiruokana suklaata,
taatelikakkua, piparkakkuja sekä joulutorttuja. On silti kiva
kokeilla joka joulu myös jotain uutta ja erilaista. Osa niistä voi
jäädä pysyvästikin omaan joulupöytään.
Meidän omasta joulupöydästä ei ihan
kaikkia edellä mainittuja löydy. Joulupöytämme koostuu useimmiten
ainakin seuraavaksi esitellyistä ruokalajeista. Kaikkia eri
jouluruokia ei tarvitse laittaa tarjolle samalla kerralla, onhan
joulussa kolme päivää ja useampia ruokahetkiä.
Tämä possunfileerulla on meillä
useina vuosina korvannut kokonaan joulukinkun.
TÄYTETTY POSSUNFILEERULLA
noin 1 kg porsaan ulkofilee
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä silputtuna
1 punainen paprika pieninä kuutioina
timjamia
½ dl sinappia
300 g parmankinkkua
1 dl parmesaanijuustoa raasteena
mustapippuria myllystä
suolaa
Kuullota sipuli, valkosipuli ja
paprika, mausta timjamilla. Leikkaa filee auki levyksi. Nuiji pinta
kevyesti. Levitä fileen päälle sinappia, sipuli-paprikaseosta,
parmankinkkua ja juustoraastetta. Kääri rullalle ja sido
puuvillalangalla. Ruskista fileen pinta pannulla. Mausta pippurilla
ja suolalla. Nosta uunivuokaan ja laita lämpömittari paksuimpaan
kohtaan. Kypsennä 175 asteessa noin tunti eli kunnes mittari näyttää
75 astetta. Kääri filee folioon ja anna vetäytyä hetki. Poista
langat ja leikkaa viipaleiksi.
Nämä lihakääryleet ovat kuuluneet
joulupöytäämme jo vuosia. Viime jouluna valmistin näitä
tapaninpäivänä puuhellalla olosuhteiden pakosta. Kovan myrskyn
vuoksi myös meiltä oli sähköt poikki, kokonaiset kaksi
vuorokautta. Onneksi emme ole täysin sähkölämmityksen tai
sähköisten keittiövälineiden varassa. Vain ruoan säilyvyys
tuotti ongelmia. Jääkaappi alkoi lämmetä ja ulkonakin oli silloin
9 astetta plussan puolella eikä lumesta tietoakaan, toisin kuin nyt.
LIHAKÄÄRYLEET LUUMU-KERMAKASTIKKEESSA
600 g naudan ulkofileetä ohuina
viipaleina
täyte:
150 g maksapasteijaa tai hyvin
levittyvää maksamakkaraa
mustapippuria rouhittuna
suolaa maun mukaan
kastike:
2 dl lihalientä
2 dl kermaa
150 g kuivattuja luumuja
2 rkl konjakkia
suolaa maun mukaan
Nuiji lihat ohuiksi leikkeiksi. Levitä
maksapasteijaa jokaiselle lihaviipaleelle, mausta, rullaa kääryleeksi
ja sulje cocktailtikulla. Ruskista kääryleet pannulla. Lisää
lihaliemi, kerma ja luumut. Hauduta noin puoli tuntia kannen alla.
Lisää lopuksi konjakki, kiehauta ja tarkasta maku.
Raikas salaatti sopii joulupöytään.
HEDELMÄ-JUUSTOSALAATTI
jäävuorisalaattia revittynä
päärynää kuutioituna
viinirypäleitä halkaistuna
homejuustoa kuutioina
saksanpähkinöitä
Kokoa kaikki salaatin ainekset yhteen.
Laita pöytään myös balsamietikkaa ja oliiviöljyä.
Meidän joulupöydässä juurekset ovat
perinteisten laatikoiden sijasta yleensä tässä muodossa.
JUURESRUUKKU
500 g porkkanaa viipaleina
500 g lanttua viipaleina
200 g selleriä viipaleina
200 g palsternakkaa
2 sipulia renkaina
oreganoa
timjamia
rosmariinia
mustapippuria
suolaa
Juustokastike:
2 dl kermaa
1 rkl vehnäjauhoja
200 g emmentaljuustoa raasteena
Kuumenna kerma johon on sekoitettu
vehnäjauhot, lisää juustoraaste ja anna sen sulaa. Laita
kasvisviipaleet, mausteet ja juustokastike kerroksittain uunivuokaan.
Peitä vuoka foliolla. Kypsennä 175 asteessa noin 2 tuntia. Poista
folio kypsentämisen lopussa, että pinta saa kauniin värin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti