Lumivaippa on peittänyt kaiken alleen
ja muuttanut maiseman. Ulkona on vielä pimeää. Pakkanen nipistelee
pieniä varpaita ja neniä. Onneksi sisällä on lämmintä sekä
valoisaa. Ja mikä parasta, siellä tuoksuu hyvä ruoka.
TYRNISILAKKARULLAT
500 g silakkafileitä
tyrnijauhetta
tillisilppua
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Liemi:
1 dl valkoviinietikkaa
4 dl vettä
2 tl sokeria
1 tl kokonaisia pippureita
2 laakerinlehteä
suolaa
Ripottele silakkafileiden sisäpinnoille
tyrnijauhetta, tilliä, pippuria ja suolaa. Kääri fileet rulliksi
ja lado ne tiiviisti kuumuutta kestävään astiaan. Kiehauta liemen
ainekset. Kaada kuuma liemi fileiden päälle, laita astia
keittolevylle ja anna kiehua hiljalleen kypsiksi eli noin 10
minuuttia. Anna jäähtyä. Tarjoa silakkarullat kylminä, sopii
hyvin saaristolaisleivän kanssa.
SAARISTOLAISLEIPÄ
1 l piimää
100 g hiivaa
1 rkl suolaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl kauraleseitä
3 dl ruisjauhoja
noin 1 l vehnäjauhoja
Voiteluun:
siirappia + vettä
Liuota hiiva kädenlämpöiseen
piimään. Lisää muut ainekset. Taikina saa jäädä hieman
löysäksi. Jaa taikina kahteen voideltuun suorakaiteen muotoiseen
(1,5 litran) vuokaan. Anna leipien nousta 2 tuntia. Paista 175
asteessa noin 2 tuntia. Voitele leipiä siirappivedellä paiston
loppupuolella. Jos leivät tummuvat liikaa peitä ne tarvittaessa
foliolla.
AHVENANMAAN PANNUKAKKU
1,5 l maitoa
1,5 dl mannasuurimoita
1,5 dl sokeria
1,5 tl suolaa
1,5 tl kardemummaa
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl voisulaa
3 kananmunaa
Kiehauta 1 litra maitoa, lisää sekaan
mannasuurimot ja keitä kunnes puuro on sakeaa. Anna puuron jäähtyä.
Sekoita jäähtyneeseen puuroon jäljelle jäänyt maito, sokeri,
suola, kardemumma, jauhot sekä lopuksi munat. Kaada taikina
leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 200 asteessa noin 40
minuuttia eli kunnes pinta on kauniin ruskea. Tarjoa luumukiisselin
ja kermavaahdon kanssa. Voit käyttää myös riisipuuroa mannapuuron
asemasta.
LUUMUKIISSELI
250 g kuivattuja luumuja
1 l vettä
¾ dl sokeria
pala kanelitankoa
½ dl vettä + 2,5 rkl perunajauhoja
Laita luumut, vesi ja sokeri kattilaan.
Keitä miedolla lämmöllä 30 minuuttia. Nosta pehmenneet luumut
reikäkauhalla tarjoiluastiaan. Sekoita vesi ja perunajauhot, lisää
ne kattilaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Anna nesteen
kiehahtaa ja kaada luumujen päälle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti