Suolakuori toimii kannen tavoin ja
pitää sisällään kypsyvän kalan tai lihan mehevänä. Seuraavien
ruokien suolakuorta ei syödä, mutta onneksi suolan kilohinta ei ole
päätä huimaava.
KALAA SUOLAKUORESSA
reilu 1 kg kokonainen perattu kala
suolaa ja mustapippuria myllystä
tuoreita yrttejä esim. basilikaa
sitruunaviipaleita
noin 2 kg karkeaa merisuolaa
2 dl vehnäjauhoja
noin 2 dl vettä
Kastike:
0,5 dl oliiviöljyä
2 rkl voita
yhden sitruunan mehu
suolaa ja mustapippuria myllystä
basilikaa silputtuna
Huuhdo kala ja pyyhi kuivaksi. Täytä
kalan vatsa sitruunalla ja yrteillä, mausta pippurilla ja suolalla.
Käytä vuokaa tai tee foliosta kalan muotoinen alusta ja peitä
pohja merisuolalla, laita kala suolan päälle ja peitä kala
kokonaan merisuolalla. Tee jauhoista ja vedestä paksu tahna ja
levitä seos suolan päälle tasaisesti. Paista kalaa 200 asteessa
noin 40 minuuttia eli kunnes kuoren pinta alkaa ruskistua. Ota kala
uunista ja anna levähtää noin 10 minuuttia. Kuumenna sillä välin
kastiketta varten öljy sekä voi kiehuvaksi, lisää sitruunamehu ja
mausta. Irrota kalasta suolakuori, siirrä kala tarjoiluvadille ja
tarjoa kuuman kastikkeen kanssa.
POSSUA SUOLATAIKINAKUORESSA
noin 1 kg porsaan ulkofileetä
tuoreita yrttejä esim. persiljaa
silputtuna
suolaa ja mustapippuria myllystä
2 valkosipulinkynttä murskattuna
Suolataikina:
300 g vehnäjauhoja
200 g pöytäsuolaa
2 dl kylmää vettä
Sekoita yrtit, suola, pippuri sekä
valkosipulimurska keskenään ja hiero seos possun pintaan. Valmista
suolataikina sekoittamalla kaikki ainekset yhteen. Anna taikinan
levähtää noin 10 minuuttia. Kauli taikina sen kokoiseksi, että se
peittää lihan. Nosta taikina lihan päälle ja peitä myös sivut
hyvin. Laita paistomittari taikinan läpi lihan paksuimpaan kohtaan.
Paista uunissa 200 asteessa noin tunnin ajan eli kunnes paistomittari
näyttää 75 astetta. Lihan kanssa uunissa kypsyvät samanaikaisesti
vaikkapa juurekset ja valkosipulit. Ota liha pois uunista ja anna
vetäytyä kuoressa noin 15 minuuttia. Poista kuori, leikkaa liha
viipaleiksi ja siirrä tarjoiluvadille.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti