Joulunajan leivonnaisissa tuoksuvat
mausteet. Taatelikakku on klassikko. Pähkinät ja rusinat uppoavat
leipään. Torttupohjaan ripotellaan piparimausteita ja sisään
kääräistään kermavaahdon kera luumumarmeladia.
TAATELIKAKKU
250 g kivettömiä taateleita
2 dl vettä
200 g voita tai margariinia
2 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl kermaviiliä
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
3,5 dl vehnäjauhoja
Keitä pilkottuja taateleita vedessä.
Lisää voi ja vatkaa soseeksi. Vaahdota munat ja sokeri, yhdistä
seokset. Lisää kermaviili. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään
ja lisää myös ne taikinaan. Kaada taikina voideltuun ja
leivitettyyn vuokaan. Paista kakkua 175 asteessa noin 45 minuuttia.
2,5 dl vettä
25 g hiivaa
2 omenaa raastettuna
1 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
½ rkl kanelijauhetta
½ rkl pomeranssijauhetta
1 rkl rypsiöljyä
1 dl rusinoita
1 dl (saksan)pähkinöitä
2 dl ruisjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
Pinnalle:
mantelilastuja
Sekoita sitruunamehu heti raastetun
omenan sekaan. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää
omenaraaste, mausteet, öljy, rusinat ja pähkinät sekä jauhot
vähitellen. Jätä taikina nousemaan. Leivo pyöreä leipä, anna
jälleen nousta. Voitele vedellä ja ripottele pinnalle
mantelilastuja. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.
Taikina:
3 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
2 tl kanelijauhetta
1 tl inkiväärijauhetta
0,5 tl neilikkajauhetta
Täyte:
300 g luumumarmeladia1,5 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
2 tl kanelijauhetta
1 tl inkiväärijauhetta
0,5 tl neilikkajauhetta
Täyte:
2 dl kuohukermaa
1,5 dl maitorahkaa
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kaikki jauhot ja piparimausteet keskenään. Lisää seos siivilän läpi vaahtoon. Kaada taikina uunipellille. Paista 225 asteessa noin 8 minuuttia. Kumoa sokeroidulle leivinpaperille. Levitä kakkulevylle ensin olut kerros luumumarmeladia. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita maitorahkan ja lopun luumumarmeladin kanssa. Levitä seos kakkulevylle ja kääri rullalle. Laita jääkaappiin ainakin tunniksi ennen viipaloimista.
PS. Joko sinä olet nähnyt tonttujen kurkistelevan ikkunoista?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti