Padassa hitaasti haudutettu ruoka sekä
höyryävät keitot alkavat maistua ilmojen kylmetessä entistä
paremmilta. Padat ja keitot ovat helppotekoisia ruokia, joita on
lähes mahdotonta saada epäonnistumaan. Kaikki halutut ainekset vain
yhteen ja sopivasti mausteita, matala lämpötila ja riittävästi
aikaa, niin tulos on täydellinen. Pataruokien ja keittojen reseptejä
on helppo muunnella mieleisekseen vaihtamalla jokin ainesosa tai
mauste toiseen. Laita pata hautumaan tai keitto hiljalleen kiehumaan
kun lähdet ulkoilemaan, herkullinen ja tuoksuva ruoka on valmis kun
palaat takaisin punaposkisena ja nälkäisenä. Pataruoat ja keitot
ovat myös siitä hyviä, että niiden maut vain tiivistyvät ja
paranevat uudelleen lämmitettyinä. Tee siis iso annos
viikonloppuna, niin pääset viikolla helpommalla.
600 g naudan ulkopaistia kuutioina
2 punasipulia lohkoina
800 g punajuuria lohkoina
800 g punakaalia suikaleina
2 valkosipulinkynttä lastuina
500 g tomaattimurskaa
5 dl vettä
2 rkl häränlihafondia
1 rkl fariinisokeria
timjamia
rosmariinia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Ruskista lihat useassa erässä. Siirrä
lihat pataan, lisää mukaan kaikki ainekset. Hauduta 1,5-2 tuntia
miedolla lämmöllä. Tarjoa lihapata ruisleivän ja homejuuston
kanssa. Ohjeen ruisleivän tekoon löydät TÄÄLTÄ.
LINSSIKEITTO
250 g punaisia linssejä
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä silputtuna
1 purjo renkaina
1 iso porkkana ohuina renkaina
½ tl juustokuminaa eli jeeraa
½ tl korianterinsiemeniä murskattuna
500 g tomaattimurskaa
1,5 l kasvislientä
1 laakerinlehti
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Vihreä yrttiöljy:
nippu yrttejä esim. persiljaa ja
tilliä
4 rkl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
Huuhdo ja valuta linssit. Laita
kattilaan sipuli, valkosipuli, purjo sekä porkkana. Kuullota pari
minuuttia öljyssä. Lisää mausteet, linssit, tomaattimurska ja
kasvisliemi. Keitä hiljalleen noin 40 minuuttia. Poista
laakerinlehti ja soseuta keitto, voit jättää keiton myös
soseuttamatta. Silppua yrttiöljyä varten yrtit, lisää öljy sekä
sitruunamehu ja soseuta tahnaksi sauvasekoittimella. Tarjoa
yrttiöljyä keiton kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti