lauantai 17. marraskuuta 2012

YLÄMAANKARJAN YLISTYS



Jälleen olemme saanet ostaa loistavaa lähellä vapaana kasvaneen ylämaankarjan lihaa. Pitkäkarvainen ja paksunahkainen ylämaankarjan edustaja ei palele kovillakaan pakkasilla vaan laiduntaa luonnonlaitumilla laumassa säällä kuin säällä. Rotua käytetään usein maisemanhoitajana. Ylämaankarja on ylvään näköinen upeine sarvineen. Ylämaankarja on terve ja rauhallinen, hitaasti kasvava alkuperäisrotu. Hitaasta kasvusta, karkeasta korsirehusta ja luonnollisesta laiduntamisesta johtuen liha on tasaisen marmoroitua, maukasta, lyhytsyistä, vähärasvaista ja tummanpunaista. Ylämaankarjan lihassa on puolet vähemmän kolestrolia muihin liharotuihin verrattuna. Proteiinia puolestaan on enemmän kuin keskiverto pihvilihassa.


ROUTAPAISTI
noin 2 kg jäässä olevaa ylämaankarjan ulkopaistia
Marinadi:
3 l vettä
1,5 dl karkeaa suolaa
2 rkl sokeria
2 valkosipulinkynttä ohuina lastuina
1 rkl korianterinsiemeniä kevyesti murskattuna
1 rkl mustapippuria rouhittuna
½ rkl valkopippuria rouhittuna
½ rkl viherpippuria rouhittuna
timjamia
3 laakerinlehteä murskattuna

Laita jäinen paisti kylmään uuniin. Säädä uuni 100 asteeseen. Kun paisti on sulanut tarpeeksi työnnä paistimittari paksuimpaan kohtaan. Kun mittari näyttää 60 paisti on sisältä rosee, 65 medium, 70 astetta kypsä. Kiehauta marinadin ainekset ja anna jäähtyä. Laita lämmin paisti marinadiin, peitä, jäähdytä ja laita maustumaan jääkaappiin vuorokaudeksi.


ROUTAPAISTILEIVÄT
paahtoleipäviipaleita
margariinia tai voita voiteluun
salaatinlehtiä
ohuita routapaistiviipaleita
hillosipuleita
mustaherukkahyytelöä
piparjuurikastiketta

Piparjuurikastike:
200 g ranskankermaa
2 rkl piparjuurta raastettuna
1 rkl sitruunamehua
1 tl sokeria
¼ tl suolaa

Paahtoleipäohje löytyy TÄÄLTÄ.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti