Jälleen olemme saanet ostaa loistavaa
lähellä vapaana kasvaneen ylämaankarjan lihaa. Pitkäkarvainen ja
paksunahkainen ylämaankarjan edustaja ei palele kovillakaan
pakkasilla vaan laiduntaa luonnonlaitumilla laumassa säällä kuin
säällä. Rotua käytetään usein maisemanhoitajana. Ylämaankarja
on ylvään näköinen upeine sarvineen. Ylämaankarja on terve ja
rauhallinen, hitaasti kasvava alkuperäisrotu. Hitaasta kasvusta,
karkeasta korsirehusta ja luonnollisesta laiduntamisesta johtuen liha
on tasaisen marmoroitua, maukasta, lyhytsyistä, vähärasvaista ja
tummanpunaista. Ylämaankarjan lihassa on puolet vähemmän
kolestrolia muihin liharotuihin verrattuna. Proteiinia puolestaan on
enemmän kuin keskiverto pihvilihassa.
ROUTAPAISTI
noin 2 kg jäässä olevaa
ylämaankarjan ulkopaistia
Marinadi:
3 l vettä
1,5 dl karkeaa suolaa
2 rkl sokeria
2 valkosipulinkynttä ohuina lastuina
1 rkl korianterinsiemeniä kevyesti
murskattuna
1 rkl mustapippuria rouhittuna
½ rkl valkopippuria rouhittuna
½ rkl viherpippuria rouhittuna
timjamia
3 laakerinlehteä murskattuna
Laita jäinen paisti kylmään uuniin.
Säädä uuni 100 asteeseen. Kun paisti on sulanut tarpeeksi työnnä
paistimittari paksuimpaan kohtaan. Kun mittari näyttää 60 paisti
on sisältä rosee, 65 medium, 70 astetta kypsä. Kiehauta marinadin
ainekset ja anna jäähtyä. Laita lämmin paisti marinadiin, peitä,
jäähdytä ja laita maustumaan jääkaappiin vuorokaudeksi.
ROUTAPAISTILEIVÄT
paahtoleipäviipaleita
margariinia tai voita voiteluun
salaatinlehtiä
ohuita routapaistiviipaleita
hillosipuleita
mustaherukkahyytelöä
piparjuurikastiketta
Piparjuurikastike:
200 g ranskankermaa
2 rkl piparjuurta raastettuna
1 rkl sitruunamehua
1 tl sokeria
¼ tl suolaa
Paahtoleipäohje löytyy TÄÄLTÄ.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti