torstai 1. marraskuuta 2012

MAKEAA MAHAN TÄYDELTÄ


Keräsin tähän muutamia makeita leivontareseptejäni jotka eivät ole aivan uusia, mutta ovat jääneet odottamaan tänne pääsyä syystä tai toisesta.

MARENKIKUORRUTETTU MANSIKKAPIIRAKKA
Taikinapohja:
3 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
125 g margariinia
2 rkl sokeria
1 kananmunaa
1 rkl kylmää vettä
Täyte:
5 dl mansikoita soseutettuna
4 keltuaista
1 dl sokeria
3 rkl sitruunamehua
3 rkl maizenaa
1 dl maitoa
Kuorrutus:
4 valkuaista
6 rkl sokeria

Sekoita pohjan ainekset tasaiseksi taikinaksi. Kiedo kelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään hetkeksi. Kauli taikina pyöreäksi levyksi ja nosta voideltuun vuokaan. Tue reunat foliolla.
Paista pohjaa 10-15 minuuttia 200 asteessa. Poista foliot piirakan reunoilta.
Sekoita täytteen ainekset kattilassa. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes seos sakenee. Levitä täyte taikinapohjalle. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää sokeri vähitellen joukkoon. Lusikoi marenkikuorrutus mansikkatäytteen päälle. Kypsennä 200 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin.


OMENAKAKKU
Taikina:
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 tl kanelijauhetta
2 kananmunaa
75 g margariinia tai voita sulatettuna
1 ½ dl maustamatonta jogurttia
1 omena kuorittuna ja pilkottuna pieniksi kuutioiksi
50 g valkosuklaata murskana
½ dl mansikkahilloa
Kuorrute:
tomusokeria
sitruunan mehua

Voitele ja leivitä esim. suorakaiteen muotoinen kakkuvuoka (n. 1,5 l vetoinen). Sekoita kuivat ainekset keskenään. Vatkaa munat kevyesti ja sekoita ne rasvan ja jogurtin kanssa. Yhdistä kuivat ainekset ja munaseos. Lisää taikinaan vielä omenakuutiot ja suklaamurska. Kaada puolet taikinasta vuokaan, laita hillosilmiä ja lisää loput taikinasta vuokaan. Paista 175 asteessa 40 minuuttia. Sammuta virta ja jätä vielä jälkilämpöön noin 10 minuutiksi. Koristele jäähtynyt kakku.


TÄYTEPULLA
Taikina:
10 dl vehnäjauhoja
1 dl ruokokidesokeria
½ tl suolaa
50 g margariinia
2 ½ dl maitoa
50 g hiivaa
1 kananmuna
2 rkl appelsiinimehua
Täyte:
300 g appelsiinimarmeladia
1 dl fariinisokeria
3 rkl kaakaojauhetta
300 g marsipaania

Tee pullataikina ja anna sen kohota. Taikina kaulitaan levyksi jonka päälle levitetään marmeladi, ripotellaan fariinisokeri ja kaakaojauhe, päällimmäiseksi ohueksi kaulittu marsipaani. Taikinalevy kääritään rullalle ja leikataan paloiksi ja asetellaan voideltuun vuokaan. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Koristele halutessasi ruokotomusokerilla.


SUKLAA-PUNAJUURIKAKKU
200 g tummaa suklaata
75 g margariinia tai voita
3 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kauraleseitä
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl muscovadosokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelijauhetta
250 g keitettyjä punajuuria soseutettuna
1 dl maustamatonta jogurttia
2 kananmunaa
Kuorrutus:
250 g valkosuklaata
1 kananmuna
0,5 dl vettä
1 dl hienoa sokeria
150 g margariinia tai voita
Koristeeksi:
suklaamakeisia
tai pähkinöitä
tai strösseleitä

Sulata tumma suklaa rasvan kanssa vesihauteessa. Sekoita kuivat ainekset kulhossa, lisää punajuurisose, jogurtti, kevyesti vatkatut munat sekä suklaaseos. Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada voideltuun rengasvuokaa. Kypsennä kakkua 175 asteessa noin 40 minuuttia. Jäähdytä kakku.

Valmista kuorrute: Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja anna hieman jäähtyä. Vatkaa muna vaahdoksi. Laita vesi ja sokeri kattilaan, anna kiehua kunnes sokeri on sulanut. Kaada sokeriliemi ohuena nauhana munan sekaan samalla vatkaten. Lisää voi pieninä paloina ja lopuksi valkosuklaa. Sekoita hyvin. Levitä seos kakun päälle ja koristele haluamallasi tavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti