Pidän todella paljon italialaisesta
ruoasta. Pidän todella paljon Italiasta. Oli vuosi 1984, kun olin
ensimmäistä kertaa Italiassa. Hotellimme oli sen ajan
suosikkikohteessa Riminissä, päiväretkillä kävimme muun muassa
Roomassa ja Venetsiassa. Niiltä ajoilta kumpuaa ihastukseni
italialaiseen ruokaan ja elämänmenoon. Vuonna 2010 pääsin
uudelleen 26 vuoden tauon jälkeen käymään Venetsiassa. Herkkä,
historiallinen, ihastuttava Venetsia. Yritimme eksyttää itsemme
hartioiden levyisillä sivukujilla, kiertelimme ristiin rastiin
aukiolta toiselle, mutta aina olimme tietoisia missä olimme.
Ihmettelimme miten niin paljon pikkuisia herkkupuoteja voi olla edes
olemassa. Kävimme läpi runsaat ja tuoreet hedelmä-, vihannes- ja
kalatorit. Matkustimme vaporetolla hiljaiseen ”lasisaareen”
Muranoon sekä vain vähän eläväisempään Lidoon. Istuimme
ihailemassa auringonlaskua paikallisten mummojen kanssa Venetsian
pohjoisosassa. Upeat viisi päivää. Toivottavasti ei tarvitse taas
odottaa 26 vuotta, että pääsen jälleen Italiaan.
PASTA-PAPUKEITTO
250 g kuivattuja papuja
2 laakerinlehteä
2 valkosipulinkynttä kokonaisena
salviaa
oliiviöljyä
150 g possun kylkisiivuja kuutioituna
2 porkkanaa paloiteltuna
1 sellerinvarsi pilkottuna
1 sipuli silputtuna
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1,5 l kanalientä
200 g kuivapastaa
rosmariinia
timjamia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Liota papuja yön yli runsaassa
kylmässä vedessä. Valuta ja huuhdo pavut. Keitä niitä kattilassa
uudessa vedessä 15 minuuttia. Valuta pavut, laita ne pataan ja kaada
jälleen uutta vettä päälle niin paljon, että pavut peittyvät.
Lisää pataan laakerinlehdet, 2 valkosipulinkynttä, salviaa ja 1
rkl oliiviöljyä. Peitä kannella ja kypsennä uunissa 175 asteessa
1,5 tuntia. Kuumenna sillä aikaa 2 rkl oliiviöljyä kattilassa ja
lisää siansiivu, porkkanat, varsiselleri ja hienonnetut
valkosipulit, kuullota parin minuutin ajan. Lisää kanaliemi ja
hauduta tunnin ajan. Poista papujen joukosta laakerinlehdet. Soseuta
puolet pavuista ja lisää sose sekä kokonaiset pavut kanaliemeen.
Lisää pasta ja keitä edelleen kunnes pasta alkaa kypsyä. Mausta
ja lisää ruokaan vielä reilusti oliiviöljyä ennen tarjoilua.
OSSO BUCO
4 - 6 potkaviipaletta
suolaa
mustapippuria myllystä
vehnäjauhoja leivittämiseen
oliiviöljyä paistamiseen
100 g varsiselleriä silputtuna
100 g porkkanoita silputtuna
100 g sipulia silputtuna
2 valkosipulinkynttä silputtuna
rosmariinia
2,5 dl valkoviiniä
1,5 dl vettä
Tee muutama pieni viilto potkapalojen
reunoihin. Kuivaa lihat ja ripottele pintaan suolaa ja pippuria.
Kierittele lihat kevyesti jauhoissa. Paista molemmin puolin kauniin
ruskeiksi. Laita toiselle paistinpannulle selleri, porkkana ja
sipulit, kypsennä kunnes pehmenevät, mausta rosmariinilla ja
suolalla. Laita kasvikset uunivuoan pohjalle ja potkapalat niiden
päälle. Kaada vuokaan vielä valkoviini ja vesi, peitä vuoka
foliolla. Kypsennä 180 asteessa ensin puoli tuntia. Ota vuoka
uunista ja käännä potkapalat varovasti ympäri. Peitä uudelleen
foliolla ja jatka kypsentämistä jälleen puoli tuntia. Ota folio
pois ja laita vuoka uuniin vielä puoleksi tunniksi. Tarjoa lisäksi
polentaa.
SUKLAASALAMI
2 dl rusinoita
200 g tummaa suklaata
3 rkl voita
4 rkl sokeria
1 dl kuorittuja manteleita rouhittuna
200 g pikkuleipiä murennettuna
3 rkl appelsiinimarmeladia
2 keltuaista
Liota rusinoita puoli tuntia lämpimässä
vedessä, valuta vesi pois. Sulata suklaa voin kanssa vesihauteessa.
Lisää rusinat, sokeri, mantelit, pikkuleivät ja marmeladi. Ota
pois lämmöltä ja sekoita joukkoon keltuaiset. Jäähdytä.
Muotoile taikina makkaran muotoon pötköksi ja kiedo kelmuun. Laita
kovettumaan jääkaappiin. Leikkaa viipaleiksi ja laita tarjolle.
Otin myös Venetsiassa lukuisia
valokuvia. Kaksi Venetsian-otoksistani on palkittu kilpailuissa.
Loma Roomassa vuonna 1984
Venetsiassa vuonna 1984
Samalla sillalla vuonna 2010
Ihania kuvia Kaisa! Kuvat saavat melkein mutkin mukaan Italiaan!
VastaaPoistaKiitos Seija!
VastaaPoista