lauantai 10. marraskuuta 2012

MAKUMUISTOJA ITALIASTA



Pidän todella paljon italialaisesta ruoasta. Pidän todella paljon Italiasta. Oli vuosi 1984, kun olin ensimmäistä kertaa Italiassa. Hotellimme oli sen ajan suosikkikohteessa Riminissä, päiväretkillä kävimme muun muassa Roomassa ja Venetsiassa. Niiltä ajoilta kumpuaa ihastukseni italialaiseen ruokaan ja elämänmenoon. Vuonna 2010 pääsin uudelleen 26 vuoden tauon jälkeen käymään Venetsiassa. Herkkä, historiallinen, ihastuttava Venetsia. Yritimme eksyttää itsemme hartioiden levyisillä sivukujilla, kiertelimme ristiin rastiin aukiolta toiselle, mutta aina olimme tietoisia missä olimme. Ihmettelimme miten niin paljon pikkuisia herkkupuoteja voi olla edes olemassa. Kävimme läpi runsaat ja tuoreet hedelmä-, vihannes- ja kalatorit. Matkustimme vaporetolla hiljaiseen ”lasisaareen” Muranoon sekä vain vähän eläväisempään Lidoon. Istuimme ihailemassa auringonlaskua paikallisten mummojen kanssa Venetsian pohjoisosassa. Upeat viisi päivää. Toivottavasti ei tarvitse taas odottaa 26 vuotta, että pääsen jälleen Italiaan.


PASTA-PAPUKEITTO
250 g kuivattuja papuja
2 laakerinlehteä
2 valkosipulinkynttä kokonaisena
salviaa
oliiviöljyä
150 g possun kylkisiivuja kuutioituna
2 porkkanaa paloiteltuna
1 sellerinvarsi pilkottuna
1 sipuli silputtuna
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1,5 l kanalientä
200 g kuivapastaa
rosmariinia
timjamia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Liota papuja yön yli runsaassa kylmässä vedessä. Valuta ja huuhdo pavut. Keitä niitä kattilassa uudessa vedessä 15 minuuttia. Valuta pavut, laita ne pataan ja kaada jälleen uutta vettä päälle niin paljon, että pavut peittyvät. Lisää pataan laakerinlehdet, 2 valkosipulinkynttä, salviaa ja 1 rkl oliiviöljyä. Peitä kannella ja kypsennä uunissa 175 asteessa 1,5 tuntia. Kuumenna sillä aikaa 2 rkl oliiviöljyä kattilassa ja lisää siansiivu, porkkanat, varsiselleri ja hienonnetut valkosipulit, kuullota parin minuutin ajan. Lisää kanaliemi ja hauduta tunnin ajan. Poista papujen joukosta laakerinlehdet. Soseuta puolet pavuista ja lisää sose sekä kokonaiset pavut kanaliemeen. Lisää pasta ja keitä edelleen kunnes pasta alkaa kypsyä. Mausta ja lisää ruokaan vielä reilusti oliiviöljyä ennen tarjoilua.



OSSO BUCO
4 - 6 potkaviipaletta
suolaa
mustapippuria myllystä
vehnäjauhoja leivittämiseen
oliiviöljyä paistamiseen
100 g varsiselleriä silputtuna
100 g porkkanoita silputtuna
100 g sipulia silputtuna
2 valkosipulinkynttä silputtuna
rosmariinia
2,5 dl valkoviiniä
1,5 dl vettä

Tee muutama pieni viilto potkapalojen reunoihin. Kuivaa lihat ja ripottele pintaan suolaa ja pippuria. Kierittele lihat kevyesti jauhoissa. Paista molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Laita toiselle paistinpannulle selleri, porkkana ja sipulit, kypsennä kunnes pehmenevät, mausta rosmariinilla ja suolalla. Laita kasvikset uunivuoan pohjalle ja potkapalat niiden päälle. Kaada vuokaan vielä valkoviini ja vesi, peitä vuoka foliolla. Kypsennä 180 asteessa ensin puoli tuntia. Ota vuoka uunista ja käännä potkapalat varovasti ympäri. Peitä uudelleen foliolla ja jatka kypsentämistä jälleen puoli tuntia. Ota folio pois ja laita vuoka uuniin vielä puoleksi tunniksi. Tarjoa lisäksi polentaa.


SUKLAASALAMI
2 dl rusinoita
200 g tummaa suklaata
3 rkl voita
4 rkl sokeria
1 dl kuorittuja manteleita rouhittuna
200 g pikkuleipiä murennettuna
3 rkl appelsiinimarmeladia
2 keltuaista

Liota rusinoita puoli tuntia lämpimässä vedessä, valuta vesi pois. Sulata suklaa voin kanssa vesihauteessa. Lisää rusinat, sokeri, mantelit, pikkuleivät ja marmeladi. Ota pois lämmöltä ja sekoita joukkoon keltuaiset. Jäähdytä. Muotoile taikina makkaran muotoon pötköksi ja kiedo kelmuun. Laita kovettumaan jääkaappiin. Leikkaa viipaleiksi ja laita tarjolle.

Otin myös Venetsiassa lukuisia valokuvia. Kaksi Venetsian-otoksistani on palkittu kilpailuissa.












Loma Roomassa vuonna 1984


Venetsiassa vuonna 1984


Samalla sillalla vuonna 2010








2 kommenttia: