Aina välillä tekee mieli intialaista
ruokaa ja silloin myös muistuu mieleen lämmin, tuoksuva ja värikäs
Goa. Lomailimme vuonna 2009 kaksi viikkoa Etelä-Goassa ja sieltä
käsin teimme retkiämme lähiympäristöön. Rannat olivat lähes
autioita, koska sesonki oli lopussa. Vaeltelimme kilometrikaupalla
rantaveden tuntumassa, seurasimme paikallisten kalastajien ja
kalankuivattajanaisen puuhia, saimme kameran muistikortit täyteen ja poltimme nahkamme. Kävimme
vesiputouksilla, Äiti Teresan hoitokodissa ja siellä missä pippuri
kasvaa eli maustefarmilla. Ostimme mausteita myös paikallisten
suosimilta markkinoilta. Vaikka sainkin auringonpistoksen
hippimarkkinoilla, josta seurasi korkea kuume ja jouduin turvautumaan
paikallisen tohtorin lääkitykseen lähtisin koska tahansa
uudelleen. Ihmiset ovat ystävällisiä ja iloisia. Ruoka oli aina
maukasta ja hyvää.
KASVISCURRY
öljyä paistamiseen
1 iso sipuli silputtuna
350 g perunaa kuutioituna
250 g porkkanaa paloiteltuna
250 g kukkakaalia pieninä paloina
1 munakoiso kuutioina
pala tuoretta inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
1 rkl paprikajauhetta
2 rkl mietoa currytahnaa
2 tl korianterinsiemeniä jauhettuna
4,5 dl kasvislientä
500 g tomaattimurskaa
1 vihreä paprika suikaleina
1,5 dl kookosmaitoa
1 rkl maissitärkkelystä
3 rkl mantelijauhetta
suolaa maun mukaan
tuoretta korinateria
Kypsennä kasviksia öljyssä pari
minuuttia sekoitellen, lisää mausteet ja kypsennä edelleen pari
minuuttia. Lisää kasvisliemi ja tomaattimurska, anna hautua puoli
tuntia kunnes kasvikset ovat lähes pehmeitä. Lisää kypsymisen
loppuvaiheessa paprikasuikaleet. Sekoita maissitärkkelys ja
kookosmaito, sekoita seos ja mantelijauhe hyvin kasvicurryyn. Anna
kiehahtaa pari minuuttia koko ajan sekoittaen. Koristele tuoreella
korianterisilpulla.
KATKARAPUJA TOMAATTIKASTIKKEESSA
3 sipulia silputtuna
pala tuoretta inkivääriä
hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
suolaa maun mukaan
chilijauhetta
500 g tomaattimurskaa
2 rkl sitruunamehua
1 vihreä paprika suikaleina
350 g katkarapuja
tuoretta korianteria
Kuullota sipulit öljyssä. Sekoita
keskenään inkivääri, valkosipuli, suola ja chilijauhe ja lisää
mausteseos pannulle, sekoittele ja kypsennä hetki. Lisää
tomaattimurska, sitruunamehu ja paprikat. Keitä kunnes paprikaa
pehmenee sopivasti. Lisää lopuksi katkaravut. Lämmitä nopeasti.
Ripottele pinnalle runsaasti korianteria.
PILAHVIRIISI
3 dl basmatiriisiä
3 rkl öljyä tai gheetä (kirkastettua
voita)
6 vihreää kardemummaa
4 kokonaista neilikkaa
4 kokonaista mustapippuria
suolaa
sahramia tai kurkumaa
6 dl vettä
Huuhtele riisi. Kuumenna voi ja lisää
mausteet pannulle ja sekoittele niitä minuutin ajan. Lisää riisi
ja sekoittele pari minuuttia. Lisää suola, sahrami ja vesi. Laita
kansi päälle ja kypsennä miedolla lämmöllä kunnes vesi on
haihtunut. Tarjoa kuumana.
GULAB JAMUN (30 kpl)
150 g maitojauhetta
75 g vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
2 rkl mannaryynejä
2 rkl öljyä tai gheetä
noin 1 dl maitoa
öljyä uppopaistamiseen
Siirappiliemi:
2,5 dl vettä
300 g sokeria
2 rkl ruusuvettä
Valmista ensin siirappi. Laita vesi ja
sokeri kattilaan, lämmitä miedolla lämmöllä ja sekoita kunnes
sokeri on sulanut. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. Sekoita
joukkoon ruusuvesi ja nosta kattila pois liedeltä.
Sekoita maitojauhe, jauhot,
leivinjauhe, mannaryynit ja öljy kulhossa. Lisää maitoa sen
verran, että saat pehmeän taikinan. Muovaa taikinasta pieniä
pyöreitä palloja. Kuumenna pannussa öljyä ja paista pallot
kullanruskeiksi. Nosta pallot öljystä reikäkauhalla talouspaperin
päälle valumaan. Laita pallot siirappiliemeen, kuumenna liemi ja
tämän jälkeen anna jäähtyä. Tarjoa huoneenlämpöisenä.
Blogistani löytyvät myös nämä
intialaisvaikutteiset ruokaohjeet:
NAANLEIPÄ, OMENACHUTNEY,
RAPARPERICHUTNEY, LINSSIMUHENNOS, TULISET KIKHERNEET, LOHICURRY ja
KURKKURAITA
Kuvia matkaltamme:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti