Herkulliset fonduet sopivat syysiltojen
iloksi. Tarjoa illanistujaisissa juustofondueta tai suklaafondueta.
Juusto pysyy pitkään sulana valurautaisessa fonduepadassa.
Sulatettu suklaa on parhaimmillaan keraamisesta fonduekulhosta
dipattuna. Fondueastia asetetaan tukevasti lämmittimen tai
lämpölevyn päälle kaikkien ulottuville keskelle pöytää.
Jokainen dippaa pitkävartisella
haarukalla itse mieleisiään herkkupaloja pataan. Juustopataan
sopivat hyvin dipattavaksi leipäkuutiot, paloiksi leikatut
vihannekset kuten paprika ja kukkakaali sekä kokonaiset
kirsikkatomaatit ja pienet etikkakurkut. Myös katkaravut ja salami
maistuvat juustofonduen kera. Suklaapataan dipattavaksi käyvät
hedelmäviipaleet, marjat, pullasiivut ja kakkupalat sekä
vaahtokarkit.
KOLMEN JUUSTON FONDUE
1 valkosipulinkynsi halkaistuna
50 g voita
1 sellerin varsi pieneksi hienonnettuna
3 dl kuivaa valkoviiniä
250 g emmentaljuustoa raastettuna
250 g gruyerejuustoa raastettuna
50 g parmesaanijuustoa raastettuna
½ tl sinappijauhetta
½ tl paprikajauhetta
ripaus jauhettua muskottipähkinää
ripaus cayennepippuria
1 rkl maissitärkkelystä
2 rkl brandya
Hiero fonduepata halkaistulla
valkosipulilla. Sulata voi ja paista siinä varsiselleri pehmeäksi.
Kaada pataan viini ja lämmitä. Lisää juusto vähitellen sekaan,
sekoita koko sulamisen ajan. Mausta sinappijauheella, paprikalla,
muskotilla ja cayennepippurilla. Sekoita maissitärkkelys brandyn
kanssa ja lisää pataan samalla hyvin sekoittaen. Anna seoksen
kiehua hiljalleen koko ajan hämmentäen keitosta. Siirrä fonduepata
pöytään ja dippailu voi alkaa.
AVOKADO-JUUSTOFONDUE
25 g voita
1 sipuli pieneksi silputtuna
4 rkl vehnäjauhoja
2,5 dl maitoa
4 rkl sitruunamehua
1 avokado soseutettuna
suolaa
pippuria
100 g emmentaljuustoa
1,5 dl kermaa
pari tippaa tabascoa
Kuullota sipulisilppu voissa pehmeäksi.
Lisää jauhot, sekoita hyvin ja kypsennä pari minuuttia. Ota
kattila pata hetkeksi pois liedeltä ja lisää maito, sitruunamehu
sekä avokado. Mausta suolalla ja pippurilla. Keittele hiljalleen 5
minuuttia välillä sekoittaen. Lisää juusto ja sekoita kunnes
juusto sulaa. Lisää vielä kerma ja muutama tippa tabascoa,
kuumenna. Siirrä pata pöytään.
HOMEJUUSTOFONDUE
350 g emmentaljuustoa raastettuna
100 g homejuustoa muruina
3 dl kuivaa valkoviiniä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl maissitärkkelystä
mustapippuria myllystä
muskottipähkinää
Mittaa kattilaan viini, sitruunamehu ja
maissitärkkelys. Kuumenna sekoittaen. Lisää juustot pienissä
erissä koko ajan sekoittaen, kunnes juusto on kokonaan sulanut.
Mausta. Kuumenna fonduepata ja kaada fondue siihen. Nosta pata liekin
päälle pöytään.
SUKLAAFONDUE
250 g tummaa suklaata
1,5 dl kermaa
1 rkl sherryä tai madeiraa
Laita fondueastia vesihauteeseen,
kuumenna siinä paloiteltu suklaa. Kun suklaa on sulanut lisää
kerma vähitellen, sekoita hyvin ja mausta sherryllä. Ota
fondueastia pois vesihauteesta, kuivaa ulkopinta ja siirrä pöytään
lämmittimen päälle. Vaihtelun vuoksi voit käyttää valkosuklaata
ja likööriä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti