Ostin kirpputorilta legendaarisen
lihamestari Väinö Purjeen keittokirjan vuodelta 1979 yhdellä
eurolla. Sitä selaillessani silmiini osui ohje porilaisten tekoon.
Tästä innostuneena päätin tehdä yhtä jos toistakin
nakkikioskiruokaa.
Kaikkia näitä roskaruokia ei ole
tehty yhdellä kerralla vaan useamman viikon aikana. Itse asiassa kun
nämä ruoat syötiin lautasilta ei näitä kai oikein voi edes
kutsua roskaruoaksi. Roskaruoka nimitys kun tulee alkujaan kuitenkin
siitä valtavasta roskien määrästä jonka jättää jälkeensä
kun näitä ruokia syö kioskilla tai pikaruokaloissa. Mitään
pikaruokiakaan nämä eivät olleet sillä tein itse lähes kaiken,
kuten paahtoleivän, sämpylät ja pitaleivät, kastikkeet sekä
jauhelihapihvit ja kebablihan.
Jos teet itse myös kurkkurelissit,
etikkakurkut ja ketsupin (niin kuin minä tein) aloita niistä, sillä
vie pari viikkoa ennen kuin ne ovat valmiita. Myös sinapin ja
majoneesin voi tehdä ajoissa. Ohjeet mausteiden tekemiseen löydät
TÄÄLTÄ.
PORILAINEN
2 viipaletta paahtoleipää
paksu jahtimakkaraviipale
tomaattiviipaleita
ohuita sipuliviipaleita
ketsuppia
sinappia
kurkkurelissiä
PAAHTOLEIPÄ
5 dl vettä
25 g hiivaa
1 rkl siirappia
2 tl suolaa
1 dl kaurahiutaleita
1 dl ruisjauhoja
0,5 dl kauraleseitä
noin 8 dl vehnäjauhoja
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen,
lisää siirappi, suola sekä kaurahiutaleet, ruisjauhot ja leseet.
Anna seistä puoli tuntia liinan alla. Lisää vehnäjauhot
vähitellen alustaen, taikina saa jäädä löysäksi. Anna kohota
puoli tuntia. Voitele vuoka ja laita taikina vuokaan kohoamaan.
Paista 250 asteessa puoli tuntia.
HAMPURILAINEN
sämpylä
jauhelihapihvi
cheddarjuusto
etikkakurkkuja
tomaattiviipaleita
salaattia
majoneesia
ketsuppia
SÄMPYLÄT
5 dl vettä
25 g hiivaa
2 rkl siirappia
2 tl suolaa
25 g pehmeää voita tai margariinia
10-12 dl vehnäjauhoja
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen,
lisää siirappi, suola ja voi sekä jauhoja vähitellen. Taikina saa
jäädä löysäksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi. Leivo
sämpylöiksi, pyöreitä isoja sämpylöitä hampurilaisiin tai
soikeita nakkisämpylöitä varten. Anna sämpylöiden kohota hyvin
liinan alla. Voitele sämpylöiden pinta vedellä ja paista 225
asteessa noin 15 minuuttia.
NAKKISÄMPYLÄ
sämpylä
pitkä nakki
paahdettua sipulia
ketsuppia
sinappia
kurkkurelissiä
PAAHDETTU SIPULI
sipuleita
voita tai öljyä
vehnäjauhoja
suolaa maun mukaan
Leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi ja
paloittele renkaat neljään osaan. Kuullota sipulisilppu pannulla ja
ripottele sipulien päälle vehnäjauhoja. Kääntele jauhot hyvin
sipulien joukkoon. Laita sipulit leivinpaperin päälle pellille ja
paista uunissa rapeiksi, mausta suolalla.
PITAKEBAB
pitaleipä
kebablastuja
kaaliraastetta
etikkakurkkuja
sipulirenkaita
chilejä (pepperone tai jalapeno)
tomaattiviipaleita
tomaattikastiketta
jogurttikastiketta
Ohjeen kebablihan tekoon löydät
TÄÄLTÄ.
PITALEIVÄT (8 kpl)
3 dl vettä
20 g hiivaa
2 tl sokeria
1 tl suolaa
3 rkl öljyä
noin 7 dl vehnäjauhoja
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen.
Lisää suola, sokeri ja öljy. Alusta jauhot vähitellen. Kohota
taikina kaksinkertaiseksi. Jaa taikina 8 osaan ja pyöritä pulliksi.
Kauli pullista halkaisijaltaan noin 15 cm litteitä leipiä. Anna
kohota puoli tuntia. Paista 225 asteessa noin 8 minuuttia. Leivät
kohoavat uunissa pulleiksi tyynyiksi, jolloin ne pystyy leikkaamaan
auki ”taskuiksi”.
TOMAATTIKASTIKE
500 g tomaattimurskaa
70 g tomaattipyreetä
suolaa
mustapippuria rouhittuna
oreganoa
timjamia
tabascoa
Kaada tomaattimurska ja pyree
kattilaan, anna kiehahtaa ja mausta. Sekoita sauvasekoittimella
tasaiseksi.
JOGURTTIKASTIKE
2 dl turkkilaista jogurttia
2 rkl ketsuppia
1 rkl punaviinietikkaa
sokeria ja suolaa maun mukaan
Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään.
Koska sateenkaari on useammankin kerran
päättynyt Tuulikumpuun voimmekin laulaa Gösta Sundqvistin sanoja
muistellen ”...sateenkaari päättyi nakkikoskille...dam didi dam,
didi dam, didi dam dam dam dam dam...”
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti