Meillä on kotona aina iso pussi
tuoreita tomaatteja. Tomaatteja tulee myös lykättyä lähes joka
ruokaan. Omassa pienessä kasvihuoneessa on tullut kasvatettua
tomaatteja useampana vuotena, tosin vaihtelevalla menestyksellä.
Itsekasvatetuissa tomaateissa on ihan erilainen, täyteläisempi maku
kuin kaupan tomaateissa. Tomaatit ovat terveellisiä ja varsinkin
kypsennettyinä niiden sisältämä lykopeeni imeytyy hyvin.
TOMAATTITORTTU
Pohja:
225 g vehnäjauhoja
vähän suolaa
1 kananmuna kevyesti vatkattuna
4 rkl oliiviöljyä
3 rkl lämmintä vettä
Täyte:
4 rkl oliiviöljyä (paistamiseen ja
pinnalle)
450 g sipuleita ohuina renkaina
4 valkosipulinkynttä pieneksi
hienonnettuna
500 g tomaattimurskaa
1 tl kuivattua basilikaa
1 tl kuivattua timjamia
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä
700 g tomaatteja viipaleina
tuoretta persiljaa
Mittaa jauhot kulhoon, mausta suolalla.
Lisää muna, öljy ja vesi. Sekoita hyvin, että saat tiiviin
taikinapallon. Laita taikina kelmun sisään puoleksi tunniksi.
Paista sipulit pehmeiksi, lisää tomaattimurska ja mausteet. Kauli
taikina piirakkavuokaan sopivaksi, painele voideltuun vuokaan ja
kaada päälle sipuliseos. Asettele päälle tomaattiviipaleet ja
pirskottele vähän oliiviöljyä päälle. Paista noin 45 minuuttia
200 asteessa.
TOMAATTIKEITTO
oliiviöljyä
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 punainen paprika paloiteltuna
750 g tomaatteja paloiteltuna
3 rkl tomaattipyreetä
1 l kasvislientä
1 tl sokeria
suolaa
mustapippuria
basilikaa
150 g kuivapastaa
tuoreita yrttejä
Kuullota sipulit ja paprikat. Lisää
tomaatit ja pyree. Kypsennä 10 minuuttia, sekoittele välillä.
Lisää kasvisliemi ja mausteet, anna kiehua hiljalleen 15 minuuttia.
Keitä tällä välin pasta valmiiksi. Soseuta keitto ja lisää
pasta joukkoon. Koristele tuoreilla yrteillä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti