maanantai 1. lokakuuta 2012

JAUHELIHAA JA SIENIÄ


Jauhelihasta saa todella kätevää ja nopeaa arkiruokaa. Jauheliha taipuu moneen muotoon, pihveiksi, lihapulliksi, murekkeeksi tai kastikkeeksi, se sopii keittoihin, patoihin sekä laatikkoruokiin, lähes mihin vain. Jauhelihasta voi loihtia myös aikaa vieviä ja juhlavampiakin ruokia. Seuraaviin resepteihin käytettävä liha voi olla jauhettu naudasta, possusta, lampaasta tai hirvestä, se voi myös olla useamman eri lihan sekoitusta.

Syksyllä sienet ja jauheliha sopivat loistavasti yhteen. Nyt kannattaa suunnistaa metsään, siellä niitä sieniä on. Suosikkisieniäni ovat kantarellit ja suppilovahverot, makunsa vuoksi ja siksi ettei niitä tarvitse ryöpätä, lisäksi ne on aina helppo tunnistaa. Kantarellit ja suppilovahverot sisältävät runsaasti D-vitamiinia. Aromikkaat suppilovahverot ovat tänä vuonna tulleet esiin tavanomaista aikaisemmin. Näihin ruokiin voit käyttää mitä tahansa mieleisiäsi, tarvittaessa esikäsiteltyjä metsäsieniä.



JAUHELIHASTRUUDELIA, PORKKANASOSEKASTIKETTA JA SIENIHILLOKETTA
Jauhelihastruudeli
Taikina:
200 g vehnäjauhoja
1 kananmuna kevyesti vatkattuna
1 rkl öljyä
¾ dl lämmintä vettä
Lihatäyte:
300 g jauhelihaa
1 sipuli silputtuna ja kuullotettuna
1 kananmuna
1,5 dl kermaa
timjamia
oreganoa
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Kasvistäyte:
300 g metsäsieniä pieninä paloina
200 g porkkanoita
100 g juuriselleriä
1 sipulia
70 g tomaattipyreetä
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Voitelemiseen:
vesi-voiseosta

Sekoita lihatäytteen ainekset keskenään. Kuullota toisen täytteen porkkanoita, selleriä, sipulia ja sieniä ja hauduta hetki. Sekoita taikinaa varten muna, öljy ja vesi keskenään. Tee jauhokeko ja siihen keskelle syvennys. Kaada siihen munaseos. Sekoita taikinaksi ja vaivaa notkeaksi. Anna taikinan seistä noin 30 minuuttia huoneen lämmössä. Venytä taikina ohueksi levyksi kaulimalla jauhotetun leivinpaperin päällä. Levitä lihaseos ohueksi kerrokseksi taikinalle ja sen päälle kasvisseos. Rullaa kääretortun tapaan leivinpaperin avulla. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia. Vähennä lämpö 175 asteeseen ja paista vielä noin 20 minuuttia. Voitele kypsymisen jälkeen vesi-voiseoksella. Paloittele ja tarjoa porkkanakastikkeen sekä sienihillokkeen kanssa.

Porkkanasosekastike
350 g porkkanoita
5 dl vettä
pippuria myllystä
suolaa maun mukaan
2 rkl kylmää voita

Keitä porkkanat kypsiksi. Ota liemi talteen. Soseuta porkkanat ja lisää sen verran keitinlientä, että syntyy kastiketta. Mausta. Vatkaa sekaan kylmää voita ennen tarjoilua.

Sienihilloke
200 g metsäsieniä paloiteltuna
1 sipuli silputtuna
2 rkl fariinisokeria
2 rkl punaviinietikkaa
2 dl lihalientä
tuoreita yrttejä

Paista sienet ja sipuli kullankeltaiseksi. Lisää fariinisokeri, viinietikka ja lihaliemi. Kiehauta ja lisää yrtit.



TERRIINIÄ JA KAALIMUHENNOSTA
Terriini
400 g jauhelihaa
1 pieni sipuli silputtuna
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
2 keltuaista
3 dl lihalientä
Vuokaan:
pekoniviipaleita
Täyte:
100 g pekonia paloina
200 g metsäsieniä paloina
2 sipulia silputtuna
timjamia
Koristeluun:
paistettuja sieniä
tuoreita yrttejä

Sekoita jauheliha, sipuli, pippuri ja suola tehosekoittimessa. Lisää keltuaiset yksitellen ja sen jälkeen lihaliemi. Vuoraa suorakaiteen muotoisen vuoan pohja ja reunat pekoniviipaleilla. Paista täytteen ainekset pannulla. Laita puolet lihaseoksesta vuokaan, väliin täytettä ja lopuksi taas lihaseosta. Peitä vuoka pekoniviipaleilla ja paista 200 asteessa noin 45 minuuttia. Koristele valmis terriini sienillä ja tarjoa kaalimuhennoksen kanssa.

Kaalimuhennos
pala kaalia suikaloituna ja keitettynä
Valkokastike:
1,5 rkl voita tai margariinia
1,5 rkl vehnäjauhoja
3,5 dl maitoa
muskottia
pippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Tee valkokastike ja lisää siihen keitettyä kaalia.

1 kommentti:

  1. Tämä resepti on mukana arvonnassa numerolla 63 kilpailussa:

    http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2013/03/osallistu-villiruokareseptikilpailuun.html

    VastaaPoista