Jauhelihasta saa todella kätevää ja
nopeaa arkiruokaa. Jauheliha taipuu moneen muotoon, pihveiksi,
lihapulliksi, murekkeeksi tai kastikkeeksi, se sopii keittoihin,
patoihin sekä laatikkoruokiin, lähes mihin vain. Jauhelihasta voi
loihtia myös aikaa vieviä ja juhlavampiakin ruokia. Seuraaviin
resepteihin käytettävä liha voi olla jauhettu naudasta, possusta,
lampaasta tai hirvestä, se voi myös olla useamman eri lihan
sekoitusta.
Syksyllä sienet ja jauheliha sopivat
loistavasti yhteen. Nyt kannattaa suunnistaa metsään, siellä niitä
sieniä on. Suosikkisieniäni ovat kantarellit ja suppilovahverot,
makunsa vuoksi ja siksi ettei niitä tarvitse ryöpätä, lisäksi ne
on aina helppo tunnistaa. Kantarellit ja suppilovahverot sisältävät
runsaasti D-vitamiinia. Aromikkaat suppilovahverot ovat tänä
vuonna tulleet esiin tavanomaista aikaisemmin. Näihin ruokiin voit
käyttää mitä tahansa mieleisiäsi, tarvittaessa esikäsiteltyjä
metsäsieniä.
JAUHELIHASTRUUDELIA,
PORKKANASOSEKASTIKETTA JA SIENIHILLOKETTA
Jauhelihastruudeli
Taikina:
200 g vehnäjauhoja
1 kananmuna kevyesti vatkattuna
1 rkl öljyä
¾ dl lämmintä vettä
Lihatäyte:
300 g jauhelihaa
1 sipuli silputtuna ja kuullotettuna
1 kananmuna
1,5 dl kermaa
timjamia
oreganoa
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Kasvistäyte:
300 g metsäsieniä pieninä paloina
200 g porkkanoita
100 g juuriselleriä
1 sipulia
70 g tomaattipyreetä
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Voitelemiseen:
vesi-voiseosta
Sekoita lihatäytteen ainekset
keskenään. Kuullota toisen täytteen porkkanoita, selleriä,
sipulia ja sieniä ja hauduta hetki. Sekoita taikinaa varten muna,
öljy ja vesi keskenään. Tee jauhokeko ja siihen keskelle syvennys.
Kaada siihen munaseos. Sekoita taikinaksi ja vaivaa notkeaksi. Anna
taikinan seistä noin 30 minuuttia huoneen lämmössä. Venytä
taikina ohueksi levyksi kaulimalla jauhotetun leivinpaperin päällä.
Levitä lihaseos ohueksi kerrokseksi taikinalle ja sen päälle
kasvisseos. Rullaa kääretortun tapaan leivinpaperin avulla. Paista
225 asteessa noin 20 minuuttia. Vähennä lämpö 175 asteeseen ja
paista vielä noin 20 minuuttia. Voitele kypsymisen jälkeen
vesi-voiseoksella. Paloittele ja tarjoa porkkanakastikkeen sekä
sienihillokkeen kanssa.
Porkkanasosekastike
350 g porkkanoita
5 dl vettä
pippuria myllystä
suolaa maun mukaan
2 rkl kylmää voita
Keitä porkkanat kypsiksi. Ota liemi
talteen. Soseuta porkkanat ja lisää sen verran keitinlientä, että
syntyy kastiketta. Mausta. Vatkaa sekaan kylmää voita ennen
tarjoilua.
Sienihilloke
200 g metsäsieniä paloiteltuna
1 sipuli silputtuna
2 rkl fariinisokeria
2 rkl punaviinietikkaa
2 dl lihalientä
tuoreita yrttejä
Paista sienet ja sipuli
kullankeltaiseksi. Lisää fariinisokeri, viinietikka ja lihaliemi.
Kiehauta ja lisää yrtit.
TERRIINIÄ JA KAALIMUHENNOSTA
Terriini
400 g jauhelihaa
1 pieni sipuli silputtuna
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
2 keltuaista
3 dl lihalientä
Vuokaan:
pekoniviipaleita
Täyte:
100 g pekonia paloina
200 g metsäsieniä paloina
2 sipulia silputtuna
timjamia
Koristeluun:
paistettuja sieniä
tuoreita yrttejä
Sekoita jauheliha, sipuli, pippuri ja
suola tehosekoittimessa. Lisää keltuaiset yksitellen ja sen jälkeen
lihaliemi. Vuoraa suorakaiteen muotoisen vuoan pohja ja reunat
pekoniviipaleilla. Paista täytteen ainekset pannulla. Laita puolet
lihaseoksesta vuokaan, väliin täytettä ja lopuksi taas lihaseosta.
Peitä vuoka pekoniviipaleilla ja paista 200 asteessa noin 45
minuuttia. Koristele valmis terriini sienillä ja tarjoa
kaalimuhennoksen kanssa.
Kaalimuhennos
pala kaalia suikaloituna ja keitettynä
Valkokastike:
1,5 rkl voita tai margariinia
1,5 rkl vehnäjauhoja
3,5 dl maitoa
muskottia
pippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Tee valkokastike ja lisää siihen
keitettyä kaalia.
Tämä resepti on mukana arvonnassa numerolla 63 kilpailussa:
VastaaPoistahttp://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2013/03/osallistu-villiruokareseptikilpailuun.html