Sipulit ovat äärettömän
monikäyttöisiä. Lisään lähes joka ruokaan jotain sipulia.
Sipulien laajaan sukuun kuuluu paljon jäseniä, tunnetuimpia
lienevät keltasipuli eli tavallinen ruokasipuli, punasipuli,
valkosipuli, purjo, ruohosipuli ja salottisipuli. Sen lisäksi, että
sipuleilla on runsaasti terveyttä edistäviä vaikutuksia ne saavat
ruoan maistumaan paremmalle.
MANGOHÄRKÄ
500 g fileetä suikaleina
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 purjo suikaleina
pala tuoretta inkivääriä ohuina
suikaleina
1 rkl sherryä
1 mango kuutioina
Lihan marinadi:
¼ tl suolaa
½ tl sokeria
2 tl soijaa
1 tl sherryä
mustapippuria myllystä
2 tl perunajauhoja
1 rkl vettä
Kastike:
2 tl perunajauhoja
6 tl osterikastiketta
3 tl soijaa
1,5 dl vettä
Sekoita lihan joukkoon suola, sokeri,
soija, sherry ja mustapippuri. Sirottele pinnalle perunajauhot. Lisää
vesi ja sekoita hyvin. Marinoi puoli tuntia. Sekoita valmiiksi
kastikkeen ainekset. Kaada wok-pannuun öljyä ja paista lihapalat.
Ota lihat pois pannusta ja laita odottamaan lämpimälle vadille.
Lisää wokkiin valkosipuli, purjo ja inkivääri, sekoittele pari
minuuttia. Kaada sherry pannulle, kun se on kiehunut kaada wokin
sisältö myös lämpimälle vadille odottamaan. Lisää wokille
öljyä ja kypsennä mangoa noin minuutin ajan. Kaada kastike
pannuun. Kun kastike kuplii ja sakenee on se valmis. Kaada
mangokastike vadille lihan päälle, sekoita.
VALKOSIPULIKEITTO
4 kokonaista valkosipulia
oliiviöljyä
60 g voita
4 purjoa pilkottuna
1 sipuli silputtuna
0,5 dl vehnäjauhoja
8 dl kanalientä
4 rkl sherryä
2 dl kermaa
2 rkl sitruunamehua
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Leikkaa kokonaisista valkosipuleista
kantaosa auki. Laita valkosipulit uunivuokaa leikattu pinta ylöspäin
ja pirskottele öljyä päälle. Paahda valkosipuleita uunissa 175
asteessa noin tunti. Anna jäähtyä ja ota talteen pehmennyt
valkosipulitahna. Sulata voi kattilassa ja lisää valkosipulitahna,
purjot sekä sipuli. Kuullota kunnes kaikki ovat pehmeitä. Lisää
jauhot ja anna kypsyä samalla sekoitellen. Sekoita joukkoon lämmin
kanaliemi ja anna hautua puoli tuntia. Soseuta keitto
sauvasekoittimella. Lisää sherry ja kerma, kuumenna keitto. Mausta
sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla.
RANSKALAINEN SIPULIKEITTO
600 g sipuleita ohuina renkaina
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 rkl voita tai öljyä
1,5 l vahvaa lihalientä
3 dl valkoviiniä
1 laakerinlehti
1 tl timjamia
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan
Kuorruttamiseen:
vaaleita leipäviipaleita tai
-kuutioita
juustoraastetta
Sulata voi ja paista sipuleita
sekoitellen kunnes ne ovat kullanruskeita. Lisää lihaliemi, viini
ja mausteet pataan. Kypsennä hiljalleen hauduttamalla tunnin ajan.
Jaa keitto uuninkestäviin annoskulhoihin. Paahda leivät ja laita ne
keiton pinnalle. Ripottele vielä runsaasti juustoraastetta. Kuumenna
225 asteessa kunnes juusto sulaa ja saa vähän väriä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti