Juustot ovat suurinta herkkuani.
Maistelen mielelläni erilaisia juustoja. Lisään juustoja myös
moniin ruokiin.
Olen tehnyt itse hyvin paljon juustoja.
Minulla oli yli kymmenen vuotta lypsäviä vuohia. Käsin
lypsämästäni vuohenmaidosta valmistin muun muassa leipäjuustoa,
fetajuustoa, kotijuustoa, munajuustoa, mozzarellaa sekä makeaa
herasta hitaasti keitettyä mesjuustoa. Tekemäni vuohenjuustot
olivat todellista luomua ja lähiruokaa. Vaikka itse sanonkin, niin
ne juustot olivat todella hyviä. Varsinkin marinoitu fetajuusto, sen
voittanutta en ole vielä löytänyt. Myös kotijuusto leivitettynä
ja paistettuna toimi aina loistavasti salaattipedillä tarjottuna.
Kolmantena suosikkinani oli kivasti natiseva leipäjuusto. Kyllä on
välillä ikävä omatekoisia vuohenjuustoja sekä tietysti omapäisiä
ja kekseliäitä vuohia.
KOLMEN JUUSTON PIIRAKKA
Pohja:
100 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g margariinia
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
150 g fetajuustoa kuutioina
250 g artisokan sydämiä paloina
1 dl aurinkokuivattua tomaattia
pieneksi paloiteltuna
2 kananmunaa
2 dl maitoa
muskottipähkinää raastettuna
mustapippuria myllystä
rakuunaa
Pinnalle:
2 dl emmentaljuustoraastetta
Muovaa taikina tuorejuustosta,
margariinista ja vehnäjauho-leivinjauheseoksesta. Painele taikina
voideltuun piirakkavuokaan. Levitä feta, artisokat ja tomaatit
piirakkapohjalle. Sekoita munat, maito sekä mausteet keskenään ja
kaada piirakan päälle. Ripottele juustoraaste pinnalle ja paista
225 asteessa noin 25 minuuttia.
JUUSTOINEN LIHAPATA
400 g naudanpaistia kuutioina2 sipulia lohkoina
4 porkkanaa paloiteltuna
1 rkl vehnäjauhoja
5 dl vettä
häränlihafondia
1 dl kermaa
100 g maustekurkkuja kuutioina
200 g leipäjuustoa kuutioina
suolaa ja mustapippuria myllystä
persiljasilppua
Ruskista liha pienissä erissä pannulla, ripottele lihojen pinnalle jauhoja, sekoittele. Lisää vesi ja fondi. Laita lihat pataan. Lisää pataan myös sipulit ja porkkanat. Hauduta hiljalleen kypsäksi. Lisää lopuksi kerma, maustekurkku, leipäjuusto sekä mustapippuri ja suolaa tarvittaessa. Kuumenna. Ripottele päälle persiljaa. Tarjoa perunoiden kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti