keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

VARTAISSA VARA VALITA (11 reseptiä)


Grillivartaat ovat mitä helpointa ja monipuolisinta kesäruokaa. Voit tehdä vartaita kaloista, äyriäisistä, broilerista, kokolihasta, jauhelihasta, kasviksista tai hedelmistä. Lähes mistä vain. Tässä 11 varteenotettavaa varrasreseptiä.


KALAVARTAAT
400 g lohta
400 g vaalealihaista kalaa
Marinadi:
yhden sitruunan mehu ja kuori raastettuna
1,5 dl öljyä
1 tl savustettua chiliä hiutaleina
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Paloittele kalat kuutioiksi. Marinoi kalapaloja yksi tunti. Pujottele kalapalat vartaisiin ja grillaa grillipellin päällä kaunis väri kaloihin.



WASABIMARINOIDUT LOHIVARTAAT
noin 800 g ruodotonta ja nahatonta lohta
Marinadi:
2 tl wasabitahnaa
4 rkl öljyä
2 rkl fariinisokeria
2 rkl soijakastiketta
2 valkosipulinkynttä
pala tuoretta inkivääriä
mustapippuria myllystä

Poista nahka lohifileestä ja paloittele kala kuutioiksi. Leikkaa valkosipulinkynnet ohuiksi lastuiksi ja silppuan inkivääri. Sekoita marinadin ainekset kulhossa. Laita lohipalat marinadiin ja kääntele paloja liemessä. Laita jääkaappiin marinoitumaan puoleksi tunniksi. Pujottele lohet vartaaseen ja grillaa esimerkiksi folion ja leivinpaperin päällä.



PERUNAVARTAAT
silliä viipaleina
uusia perunoita juuri keitettynä
minitomaatteja
hillosipuleita

Pujota vartaisiin vuorotellen silliä, pieniä lämpimiä perunoita, tomaatteja sekä hillosipuleita. Sillin tilalle käy vaikka graavikala.



KATKARAPUVARTAAT
katkarapuja
muutama aurinkokuivattu tomaatti
Marinadi:
noin 1 dl kookosöljyä
chilikastiketta maun mukaan
loraus aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
limen kuorta ja mehua
Lisäksi:
tuoretta korianteria

Sekoita marinadin ainekset ja laita katkaravut marinadiin. Anna marinoitua vähän aikaa ja pujottele sitten katkarapuja vartaisiin. Pujota väliin muutamia pieniä paloja aurinkokuivattuja tomaatteja. Grillaa nopeasti vartaat molemmin puolin.



MANGO-KINKKUVARTAAT
1 kypsä mango
100 g serrano-kinkkua

Kuori ja kuutioi mango isoiksi kuutioiksi. Leikkaa serrano-kinkku sopivan kokoisiksi paloiksi. Pujottele vartaisiin vuorotellen mangokuutioita ja serrano-kinkkua. Grillaa vartaita vain kevyesti. Mangon tilalle käy hyvin myös tuore ananas tai persikka.


BROILERIVARTAAT
800 g broilerin fileetä
Marinadi
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
2 rkl soijakastiketta
1 tl kanelijauhetta
1 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 tl korianterin siemeniä murskattuna
½ tl savustettua kuivattua chiliä (keskivahvaa)

Sekoita marinadin ainekset. Leikkaa broilerin fileet pitkittäin suikaleiksi. Laita marinoitumaan noin 4 tunniksi. Pujota vartaisiin ja grillaa.



BROILERIVARTAAT
500 g broilerinfileetä
Marinadi:
4 rkl öljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl sitruunamehua
2 tl soijakastiketta
2 tl fariinisokeria
1 tl currytahnaa
mustapippuria myllystä

Sekoita marinadin ainekset kulhossa. Leikkaa liha suikaleiksi ja laita lihat marinoitumaan pariksi tunniksi jääkaappiin. Ota lihat marinadista, pujota vartaisiin ja grillaa kypsäksi.



PORSAANLIHAVARTAAT
500 g porsaan ulkofileetä kuutioituna
Marinadi:
öljyä
yrttejä
mustapippuria
suolaa

Sekoita marinadin ainekset ja laita lihat marinadiin pariksi tunniksi. Pujota lihat vartaisiin. Grillaa käännellen kypsiksi.



KEBAKOT 
500 g lampaan tai naudan jauhelihaa
1 viipale vaaleaa leipää muruina
0,5 dl persiljaa silputtuna
2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
1 kananmuna
1 rkl sitruunamehua
1 rkl tomaattipyreetä
1,5 tl savustettua paprikajauhetta
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
0,5 tl kurkumaa
ripaus cayennepippuria
mustapippuria myllystä
suolaa maun mukaan

Silppua sipuli ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota sipulisilput kevyesti. Sekoita kaikki ainekset jauhelihaan. Liota puutikkuja hetki vedessä. Muotoile pitkulaisia kebakoita ja työnnä jokaiseen kebakkoon puinen tikku. Taikinasta tulee noin 10 jauhelihakebakkoa. Grillaa kebakot tai paista uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia.



JAUHELIHAVARTAAT
500 g jauhelihaa
1 pieni sipuli hienoksi silputtuna
1 dl persiljasilppua
suolaa maun mukaan
mustapippuria myllystä


Sekoita jauheliha, sipuli ja mausteet. Muovaa vartaiden ympärille pitkulaisia jauhelihapötköjä. Grillaa tai paista parilapannulla.




KASVISVARTAAT
1 pieni bataatti
1 pieni munakoiso
1 pieni kesäkurpitsa
1 paprika
Marinadi:
noin 0,5 dl öljyä
2-3 rkl balsamietikkaa
2 valkosipulinkynttä ohuina lastuina
mustapippuria
suolaa

Koska bataatti kypsyy hitaammin kuin muut kasvikset, kannattaa se kiehauttaa ennen grillaamista. Paloittele bataatti ja laita palat kiehuvaan veteen, keitä noin 5 minuuttia. Paloittele myös muut kasvikset. Laita kaikki kasvikset isoon astiaan tai pussiin ja lisää marinadin ainekset mukaan, sekoittele. Marinoin pari tuntia. Pujottele kasviksia vuorotellen vartaisiin ja grillaa.

4 kommenttia: