torstai 2. kesäkuuta 2016

12 makeaa reseptiä kesän juhliin


Tein koosteen makeista tarjottavista kesän juhliin ja herkkuhetkiin. Löydät tästä reseptit raikkaaseen limepiirakkaan, pinkkeihin aleksanterinleivoksiin, suloisiin suklaasydänpulliin, gluteenittomiin kookospikkuleipiin, takuuvarmaan porkkanakakkuun, mehevään päärynäkakkuun, mahtavaan mustikkakakkuun, suussa sulaviin suklaaleivoksiin, helppoihin kääretorttuleivoksiin, tykättyyn punaiseen hyytelökakkuun, ihastuttavaan kookos-raparperipiirakkaan ja lempeän leppoissaan mustikkatiikerikakkuun. 


LIMEPIIRAKKA
Pohja:
200 g digestive-keksejä
100 g voita
Täyte:
4 kananmunan keltuaista
1 purkki (397 g nettopaino) makeutettua maitotiivistettä eli kondensoitua maitoa
kolmen limen kuori raastettuna
1 dl limemehua (kolmen limen mehu)
1 rkl vaniljasokeria
Koristeluun:
1 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
1 lime

Sulata voi. Hienonna keksit monitoimikoneessa ja lisää voisula niin saat tasaisen massan. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja levitä keksimassa vuoan pohjalle ja reunoille. Paista keksipohjaa 175 asteessa noin 8 minuuttia. Pese limet hyvin. Raasta limen kuoret hienoksi raasteeksi ja purista mehu. Vatkaa keltuaiset ja maitotiiviste, lisää vaniljasokeri, kuoriraaste ja limemehu täytteeseen. Kaada täyte piirakkapohjan päälle ja paista uunissa 175 asteessa noin 15 minuuttia. Jäähdytä piirakka ja laita jääkaappiin hyytymään kunnolla ja odottamaan tarjoilua ainakin pariksi tunniksi, mutta mielellään yön yli. Vaahdota vaniljasokerilla maustettu kuohukerma ja pursota kermavaahtoa piirakan pinnalle. Leikkaa lime ohuiksi koristeviipaleiksi.



ALEKSANTERIN LEIVOKSET
Pohja:
250 g voita tai margariinia
1 ¼ dl sokeria
2 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ rkl vaniljasokeria
Täyte:
omenamarmeladia
Päälle:
noin 300 g tomusokeria + vettä
(punaista karamelliväriä)

Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Lisää jauhoseos muiden aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Laita taikina jääkaappiin kovettumaan noin 30 minuutiksi. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli molemmat taikinapalat suorakaiteen muotoiseksi levyksi (noin 20 x 30 cm). Paista levyjä 175 asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä. Levitä toiselle levylle kerros omenamarmeladia. Nosta toinen levy päälle. Sekoita tomusokeriin sen verran vettä, että saat notkean tahnan. Levitä kuorrutus päällimmäisen levyn päälle. Tasoita pinta kuumaan veteen kastetulla veitsellä. Leikkaa levy terävällä veitsellä tasakokoisiksi leivoksiksi. Leivoksia tulee noin 24.


SUKLAASYDÄNPULLAT
25 g hiivaa
0,5 dl kädenlämpöistä maitoa
2 rkl sokeria
ripaus suolaa
3 kananmunaa
noin 4,5 dl vehnäjauhoja
100 g voita tai margariinia sulatettuna
12 palaa suklaata
Pinnalle:
kaakaojauhetta

Liuota hiiva maitoon, lisää sokeri ja suola. Vatkaa kananmunat kevyesti mukaan. Lisää sulatettu rasva ja jauhot vähitellen. Muovaa pehmeä taikina. Peitä taikina liinalla ja anna kohota tunnin ajan. Leivo 12 pikkupullaa ja paina jokaisen pullan keskelle suklaapala. Ummista pulla niin, että suklaa jää kokonaan sisäpuolelle. Laita pullat esimerkiksi muffinivuokiin ja anna kohota peitettyinä noin puoli tuntia. Paista pullia 200 asteessa noin 12 minuuttia. Ripottele valmiiden pullien päälle kaakaojauhetta.



KOOKOSPIKKULEIVÄT (gluteeniton)
25 g voita tai margariinia
1 kananmuna
¾ dl ruokokidesokeria
100 g kookoshiutaleita
3 rkl perunajauhoja
noin 50 g paistonkestävää aprikoosimarmeladia

Sulata rasva. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon kookoshiutaleet, perunajauhot ja sulatettu rasva. Sekoita ainekset hyvin sekaisin. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Tee leivinpaperin päälle lusikalla pieniä kekoja ja muovaa niihin lusikan avulla haluttu muoto. Tee jokaisen keon keskelle pieni syvennys ja lusikoi hilloa jokaisen pikkuleivän päälle. Paista pikkuleipiä 200 asteessa noin 7 minuuttia. Jäähdytä pellillä ennen siirtämistä. Annoksesta tulee noin 12 pikkuleipää. Annosta on helppo suurentaa tarvittaessa.



PORKKANAKAKKU
Kakkutaikina:
3 kananmunaa
2,5 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kauraleseitä
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 tl kanelijauhetta
3 dl hienoa porkkanaraastetta
200 g margariinia tai voita sulatettuna
Kuorrute:
150 g margariinia
150 g maustamatonta tuorejuustoa
2 tl vaniljasokeria
2 dl tomusokeria
Lisäksi:
mantelirouhetta
vaahterasiirappia
marjoja

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita vehnäjauhoihin kauraleseet, leivinjauhe, vaniljasokeri ja kanelijauhe. Raasta porkkanat. Kääntele jauhot ja porkkanaraaste taikinaan. Lisää sulatettu rasva lopuksi mukaan. Voitele ja jauhota vuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista 190 asteessa noin 40 minuuttia. Anna kakun jäähtyä. 

Valmista kuorrute. Vatkaa margariini ja tuorejuusto, lisää vaniljasokeri ja tomusokeri, sekoita hyvin. Levitä kuorrute kakun päälle, ripottele pinnalle mantelirouhetta ja koristele marjoilla. Lorauta päälle vielä vähän vaahterasiirappia.



PÄÄRYNÄKAKKU
Täyte + mausteliemi:
noin 600 g päärynöitä
2 dl vettä
1 dl sokeria
pieni kanelitanko
3 rkl sitruunamehua
puolet sitruunan kuoresta raastettuna
Taikina:
200 g margariinia tai pehmeää voita
2 dl sokeria
4 kananmunaa
puolet sitruunan kuoresta raastettuna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Pinnalle:
tomusokeria

Valmista ensin täyte. Kuori ja paloittele päärynät. Pese sitruuna hyvin, raasta kuori ja purista mehu. Laita kattilaan vesi, sokeri, kanelitanko, sitruunamehu ja raastettu sitruunankuori. Kun liemi kiehuu lisää päärynäpalat mukaan. Keitä hiljalleen kunnes päärynät ovat juuri alkaneet pehmetä. Jäähdytä päärynät liemessä ja valuta ennen kakkuun lisäämistä.

Vatkaa rasva ja sokeri. Lisää munat yksi kerrallaan taikinaan ja vatkaa hyvin ennen uuden munan lisäämistä. Lisää myös sitruunankuoriraaste. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja lisää taikinaan siivilän läpi. Voitele ja jauhota kakkuvuoka (esimerkiksi irtopohjavuoka). Kaada vuokaan puolet kakkutaikinasta ja lusikoi tämän päälle valutetut päärynät. Lisää vielä loput taikinasta vuokaan ja levitä tasaiseksi. Paista kakkua 175 asteessa noin 50 minuuttia. Jäähdytä kakku ja ripottele ennen tarjoamista tomusokeria pinnalle.



MUSTIKKAKAKKU
100 g pehmeää voita tai margariinia
2 dl siirappia
2 kananmunaa
2 tl vaniljauutetta tai vaniljasokeria
200 g kermaviiliä
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 dl mustikoita

Vatkaa rasva ja siirappi, lisää munat yksitellen ja vatkaa voimakkaasti. Lisää vaniljauute ja kermaviili. Sekoita jauhot ja leivinjauhe ja lisää ne taikinaan. Voitele ja jauhota vuoka (esimerkiksi 18 x 28 cm). Kaada puolet taikinasta vuokaan ja ripottele noin 2 dl mustikoita taikinan päälle. Lisää vielä loput taikinasta ja loput mustikoista vuokaan. Paista kakkua 175 asteessa noin 45 minuuttia. Jäähdytä kakku ja koristele jos haluat tai syö sellaisenaan.



SUKLAALEIVOKSET
Kakkupohja:
200 g tummaa suklaata
200 g pehmeää voita
2,5 dl sokeria
5 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
Pinnalle:
2 dl kermaa + vaniljasokeria
2 appelsiinia

Sulata suklaa vesihauteessa, anna jäähtyä. Vatkaa voi ja sokeri, lisää munat yksitellen. Vatkaa voimakkaasti aina ennen seuraavan munan lisäämistä. Lisää sulatettu suklaa mukaan. Sekoita vehnäjauhot ja kaakaojauhe. Lisää jauhoseos ja vaniljasokeri taikinaan. Voitele ja jauhota esimerkiksi 25x25 kokoinen vuoka, kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa noin 35 minuuttia.

Leikkaa kakkupohja leivospaloiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta vaniljalla. Leikkaa appelsiinit kalvottomiksi. Koristele suklaakakkupalat kermavaahdolla ja appelsiiniviipaleilla.



KÄÄRETORTTULEIVOKSET
Pohja:
3 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1,5 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
Täyte:
noin 2 dl mansikkahilloa
2 dl kermaa + vaniljasokeria
Pinnalle:
kermavaahtoa
marjoja tai hedelmiä
makeisia

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhot siivilän läpi munavaahtoon samanaikaisesti sekoittaen. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 225 asteessa noin 6 minuuttia. Kumoa kääretorttu sokeroidulle leivinpaperille ja poista ylempi leivinpaperi. Jäädytä torttupohja. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla. Levitä torttupohjan päälle hilloa ja kermavaahtoa. Kääri rullalle ja laita jääkaappiin vetäytymään. Leikkaa kääretorttu paloiksi ja koristele haluamallasi tavalla.



PUNAINEN HYYTELÖKAKKU
Pohja:
200 g kaurakeksejä
2 rkl karpalo- tai puolukkajauhetta
75 g margariinia sulatettuna
Hyytelö:
6 liivatelehteä
2 dl maustamatonta jogurttia
1,5 dl sokeria
1 dl makeuttamatonta karpalo- tai puolukkamehua
2 dl kermaa
Kiille:
3 liivatelehteä
2 dl makeuttamatonta karpalo- tai puolukkamehua
1 dl vettä
0,5 dl sokeria
Koristeluun:
karpaloita tai puolukoita

Pohja: Jauha keksit hienoksi, sekoita joukkoon marjajauhe sekä sulatettu margariini. Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja painele keksiseos vuokaan. Laita jähmettymään hetkeksi jääkaappiin.

Hyytelö: Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Sekoita jogurtti ja sokeri keskenään. Kuumenna 0,5 dl mehua. Purista liivatelehdet ja sulata ne mehuun. Lisää 0,5 dl mehua sekaan ja kaada ohuena nauhana jogurttiseokseen samalla hyvin sekoittaen. Vaahdota kerma ja lisää seokseen. Kaada seos vuokaan keksipohjan päälle ja laita hyytymään jääkaappiin. Anna kakun hyytyä mielellään yön yli.

Kiille: Laita liivatelehdet kylmään veteen 5 minuutiksi. Kiehauta kattilassa mehu ja vesi, lisää sokeri ja anna sulaa. Purista vesi liivatelehdistä ja sulata marjaliemeen. Anna marjaliemen jäähtyä vähän. Lusikoi marjalientä hyytelön päälle varovasti. Laita kakku vielä jääkaappiin hyytymään pariksi tunniksi. Koristele marjoilla ennen tarjoilua.




KOOKOS-RAPARPERIPIIRAKKA
Pohja:
100 g margariinia tai voita
100 g sokeria
150 g vehnäjauhoja
Täyte:
250 g raparperia paloina
3 kananmunaa
75 g sokeria
60 g kookoshiutaleita
60 g vehnäjauhoja
1,5 dl kookosmaitoa

Vatkaa rasva ja sokeria kuohkeaksi. Lisää jauhot ja nypi joukkoon. Painele taikina voideltuun uunivuokaan. Laita jääkaappiin täytteen teon ajaksi. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kookoshiutaleet, jauhot, kookosmaito, sekoita lusikalla. Lusikoi seos vuokaan ja pudottele sekaan raparperinpaloja. Paista 180 asteessa noin 40 minuuttia.



MUSTIKKATIIKERIKAKKU
200 g pehmeää voita tai margariinia
2 dl sokeria
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
raitaosaan:
2 dl mustikoita
1 rkl perunajauhoja

Voitele ja jauhota rengasvuoka. Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen ja vatkaa hyvin. Sekoita leivinjauhe ja vaniljasokeri vehnäjauhoihin, lisää vaahtoon siivilän läpi. Survo kulhossa mustikat haarukalla, jätä osa kokonaisiksi. Lisää mustikoiden joukkoon perunajauhot sekä 1/3 osaa taikinasta, sekoita. Laita taikinat kerroksittain vuokaan siten, että ensin tulee vaaleaa taikinaa. Paista 175 asteessa noin 50 minuuttia, kokeile puutikulla kypsyyttä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti