Tein koosteen makeista tarjottavista kesän juhliin ja herkkuhetkiin. Löydät tästä reseptit raikkaaseen limepiirakkaan, pinkkeihin aleksanterinleivoksiin, suloisiin suklaasydänpulliin, gluteenittomiin kookospikkuleipiin, takuuvarmaan porkkanakakkuun, mehevään päärynäkakkuun, mahtavaan mustikkakakkuun, suussa sulaviin suklaaleivoksiin, helppoihin kääretorttuleivoksiin, tykättyyn punaiseen hyytelökakkuun, ihastuttavaan kookos-raparperipiirakkaan ja lempeän leppoissaan mustikkatiikerikakkuun.
LIMEPIIRAKKA
Pohja:
200
g digestive-keksejä
100
g voita
Täyte:
4
kananmunan keltuaista
1
purkki (397 g nettopaino) makeutettua maitotiivistettä eli
kondensoitua maitoa
kolmen
limen kuori raastettuna
1
dl limemehua (kolmen limen mehu)
1
rkl vaniljasokeria
Koristeluun:
1
dl kuohukermaa
1
tl vaniljasokeria
1
lime
Sulata
voi. Hienonna keksit monitoimikoneessa ja lisää voisula niin saat
tasaisen massan. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja levitä
keksimassa vuoan pohjalle ja reunoille. Paista keksipohjaa 175
asteessa noin 8 minuuttia. Pese limet hyvin. Raasta limen kuoret
hienoksi raasteeksi ja purista mehu. Vatkaa keltuaiset ja
maitotiiviste, lisää vaniljasokeri, kuoriraaste ja limemehu
täytteeseen. Kaada täyte piirakkapohjan päälle ja paista uunissa
175 asteessa noin 15 minuuttia. Jäähdytä piirakka ja laita
jääkaappiin hyytymään kunnolla ja odottamaan tarjoilua ainakin
pariksi tunniksi, mutta mielellään yön yli. Vaahdota
vaniljasokerilla maustettu kuohukerma ja pursota kermavaahtoa
piirakan pinnalle. Leikkaa lime ohuiksi koristeviipaleiksi.
ALEKSANTERIN LEIVOKSET
Pohja:
250 g voita tai margariinia
1 ¼ dl sokeria
2 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ rkl vaniljasokeria
Täyte:
omenamarmeladia
Päälle:
noin 300 g tomusokeria + vettä
(punaista karamelliväriä)
Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Lisää jauhoseos muiden aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Laita taikina jääkaappiin kovettumaan noin 30 minuutiksi. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli molemmat taikinapalat suorakaiteen muotoiseksi levyksi (noin 20 x 30 cm). Paista levyjä 175 asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä. Levitä toiselle levylle kerros omenamarmeladia. Nosta toinen levy päälle. Sekoita tomusokeriin sen verran vettä, että saat notkean tahnan. Levitä kuorrutus päällimmäisen levyn päälle. Tasoita pinta kuumaan veteen kastetulla veitsellä. Leikkaa levy terävällä veitsellä tasakokoisiksi leivoksiksi. Leivoksia tulee noin 24.
SUKLAASYDÄNPULLAT
25 g hiivaa
0,5 dl kädenlämpöistä maitoa
2 rkl sokeria
ripaus suolaa
25 g hiivaa
0,5 dl kädenlämpöistä maitoa
2 rkl sokeria
ripaus suolaa
3
kananmunaa
noin
4,5 dl vehnäjauhoja
100
g voita tai margariinia sulatettuna
12
palaa suklaata
Pinnalle:
Pinnalle:
kaakaojauhetta
Liuota
hiiva maitoon, lisää sokeri ja suola. Vatkaa kananmunat kevyesti
mukaan. Lisää sulatettu rasva ja jauhot vähitellen. Muovaa pehmeä
taikina. Peitä taikina liinalla ja anna kohota tunnin ajan. Leivo 12
pikkupullaa ja paina jokaisen pullan keskelle suklaapala. Ummista
pulla niin, että suklaa jää kokonaan sisäpuolelle. Laita pullat
esimerkiksi muffinivuokiin ja anna kohota peitettyinä noin puoli
tuntia. Paista pullia 200 asteessa noin 12 minuuttia. Ripottele
valmiiden pullien päälle kaakaojauhetta.
KOOKOSPIKKULEIVÄT (gluteeniton)
25
g voita tai margariinia
1
kananmuna
¾
dl ruokokidesokeria
100
g kookoshiutaleita
3
rkl perunajauhoja
noin
50 g paistonkestävää aprikoosimarmeladia
Sulata
rasva. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon
kookoshiutaleet, perunajauhot ja sulatettu rasva. Sekoita ainekset
hyvin sekaisin. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Tee leivinpaperin
päälle lusikalla pieniä kekoja ja muovaa niihin lusikan avulla
haluttu muoto. Tee jokaisen keon keskelle pieni syvennys ja lusikoi
hilloa jokaisen pikkuleivän päälle. Paista pikkuleipiä 200
asteessa noin 7 minuuttia. Jäähdytä pellillä ennen siirtämistä.
Annoksesta tulee noin 12 pikkuleipää. Annosta on helppo suurentaa
tarvittaessa.
PORKKANAKAKKU
Kakkutaikina:
3
kananmunaa
2,5
dl sokeria
3
dl vehnäjauhoja
1
dl kauraleseitä
3
tl leivinjauhetta
2
tl vaniljasokeria
2
tl kanelijauhetta
3
dl hienoa porkkanaraastetta
200
g margariinia tai voita sulatettuna
Kuorrute:
150
g margariinia
150
g maustamatonta tuorejuustoa
2
tl vaniljasokeria
2
dl tomusokeria
Lisäksi:
mantelirouhetta
vaahterasiirappia
marjoja
Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita vehnäjauhoihin kauraleseet, leivinjauhe, vaniljasokeri ja kanelijauhe. Raasta porkkanat. Kääntele jauhot ja porkkanaraaste taikinaan. Lisää sulatettu rasva lopuksi mukaan. Voitele ja jauhota vuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista 190 asteessa noin 40 minuuttia. Anna kakun jäähtyä.
Valmista
kuorrute. Vatkaa margariini ja tuorejuusto, lisää vaniljasokeri ja
tomusokeri, sekoita hyvin. Levitä kuorrute kakun päälle, ripottele
pinnalle mantelirouhetta ja koristele marjoilla. Lorauta päälle
vielä vähän vaahterasiirappia.
PÄÄRYNÄKAKKU
Täyte
+ mausteliemi:
noin
600 g päärynöitä
2
dl vettä
1
dl sokeria
pieni
kanelitanko
3
rkl sitruunamehua
puolet
sitruunan kuoresta raastettuna
Taikina:
200
g margariinia tai pehmeää voita
2
dl sokeria
4
kananmunaa
puolet
sitruunan kuoresta raastettuna
3
dl vehnäjauhoja
1
tl leivinjauhetta
Pinnalle:
tomusokeria
Valmista
ensin täyte. Kuori ja paloittele päärynät. Pese sitruuna hyvin,
raasta kuori ja purista mehu. Laita kattilaan vesi, sokeri,
kanelitanko, sitruunamehu ja raastettu sitruunankuori. Kun liemi
kiehuu lisää päärynäpalat mukaan. Keitä hiljalleen kunnes
päärynät ovat juuri alkaneet pehmetä. Jäähdytä päärynät
liemessä ja valuta ennen kakkuun lisäämistä.
Vatkaa
rasva ja sokeri. Lisää munat yksi kerrallaan taikinaan ja vatkaa
hyvin ennen uuden munan lisäämistä. Lisää myös
sitruunankuoriraaste. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja lisää
taikinaan siivilän läpi. Voitele ja jauhota kakkuvuoka (esimerkiksi
irtopohjavuoka). Kaada vuokaan puolet kakkutaikinasta ja lusikoi
tämän päälle valutetut päärynät. Lisää vielä loput
taikinasta vuokaan ja levitä tasaiseksi. Paista kakkua 175 asteessa
noin 50 minuuttia. Jäähdytä kakku ja ripottele ennen tarjoamista
tomusokeria pinnalle.
MUSTIKKAKAKKU
100
g pehmeää voita tai margariinia
2
dl siirappia
2
kananmunaa
2
tl vaniljauutetta tai vaniljasokeria
200
g kermaviiliä
3,5
dl vehnäjauhoja
2
tl leivinjauhetta
3
dl mustikoita
Vatkaa
rasva ja siirappi, lisää munat yksitellen ja vatkaa voimakkaasti.
Lisää vaniljauute ja kermaviili. Sekoita jauhot ja leivinjauhe ja
lisää ne taikinaan. Voitele ja jauhota vuoka (esimerkiksi 18 x 28
cm). Kaada puolet taikinasta vuokaan ja ripottele noin 2 dl
mustikoita taikinan päälle. Lisää vielä loput taikinasta ja
loput mustikoista vuokaan. Paista kakkua 175 asteessa noin 45
minuuttia. Jäähdytä kakku ja koristele jos haluat tai syö
sellaisenaan.
SUKLAALEIVOKSET
Kakkupohja:
200
g tummaa suklaata
200
g pehmeää voita
2,5
dl sokeria
5
kananmunaa
2
dl vehnäjauhoja
0,5
dl kaakaojauhetta
1
tl vaniljasokeria
Pinnalle:
2
dl kermaa + vaniljasokeria
2
appelsiinia
Sulata
suklaa vesihauteessa, anna jäähtyä. Vatkaa voi ja sokeri, lisää
munat yksitellen. Vatkaa voimakkaasti aina ennen seuraavan munan
lisäämistä. Lisää sulatettu suklaa mukaan. Sekoita vehnäjauhot
ja kaakaojauhe. Lisää jauhoseos ja vaniljasokeri taikinaan. Voitele
ja jauhota esimerkiksi 25x25 kokoinen vuoka, kaada taikina vuokaan.
Paista 175 asteessa noin 35 minuuttia.
Leikkaa
kakkupohja leivospaloiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta
vaniljalla. Leikkaa appelsiinit kalvottomiksi. Koristele
suklaakakkupalat kermavaahdolla ja appelsiiniviipaleilla.
KÄÄRETORTTULEIVOKSET
Pohja:
3
kananmunaa
1,5
dl sokeria
1
dl perunajauhoja
1,5
rkl kaakaojauhetta
2
tl leivinjauhetta
Täyte:
noin
2 dl mansikkahilloa
2
dl kermaa + vaniljasokeria
Pinnalle:
kermavaahtoa
marjoja
tai hedelmiä
makeisia
Vatkaa
munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää
jauhot siivilän läpi munavaahtoon samanaikaisesti sekoittaen. Kaada
taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 225 asteessa
noin 6 minuuttia. Kumoa kääretorttu sokeroidulle leivinpaperille ja
poista ylempi leivinpaperi. Jäädytä torttupohja. Vatkaa kerma
vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla. Levitä torttupohjan päälle
hilloa ja kermavaahtoa. Kääri rullalle ja laita jääkaappiin
vetäytymään. Leikkaa kääretorttu paloiksi ja koristele
haluamallasi tavalla.
PUNAINEN
HYYTELÖKAKKU
Pohja:
200
g kaurakeksejä
2
rkl karpalo- tai puolukkajauhetta
75
g margariinia sulatettuna
Hyytelö:
6
liivatelehteä
2
dl maustamatonta jogurttia
1,5
dl sokeria
1
dl makeuttamatonta karpalo- tai puolukkamehua
2
dl kermaa
Kiille:
3
liivatelehteä
2
dl makeuttamatonta karpalo- tai puolukkamehua
1
dl vettä
0,5
dl sokeria
Koristeluun:
karpaloita
tai puolukoita
Pohja:
Jauha keksit hienoksi, sekoita joukkoon marjajauhe sekä sulatettu
margariini. Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja painele
keksiseos vuokaan. Laita jähmettymään hetkeksi jääkaappiin.
Hyytelö:
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Sekoita
jogurtti ja sokeri keskenään. Kuumenna 0,5 dl mehua. Purista
liivatelehdet ja sulata ne mehuun. Lisää 0,5 dl mehua sekaan ja
kaada ohuena nauhana jogurttiseokseen samalla hyvin sekoittaen.
Vaahdota kerma ja lisää seokseen. Kaada seos vuokaan keksipohjan
päälle ja laita hyytymään jääkaappiin. Anna kakun hyytyä
mielellään yön yli.
Kiille:
Laita liivatelehdet kylmään veteen 5 minuutiksi. Kiehauta
kattilassa mehu ja vesi, lisää sokeri ja anna sulaa. Purista vesi
liivatelehdistä ja sulata marjaliemeen. Anna marjaliemen jäähtyä
vähän. Lusikoi marjalientä hyytelön päälle varovasti. Laita
kakku vielä jääkaappiin hyytymään pariksi tunniksi. Koristele
marjoilla ennen tarjoilua.
KOOKOS-RAPARPERIPIIRAKKA
Pohja:
100
g margariinia tai voita
100
g sokeria
150
g vehnäjauhoja
Täyte:
250
g raparperia paloina
3
kananmunaa
75
g sokeria
60
g kookoshiutaleita
60
g vehnäjauhoja
1,5
dl kookosmaitoa
Vatkaa
rasva ja sokeria kuohkeaksi. Lisää jauhot ja nypi joukkoon. Painele
taikina voideltuun uunivuokaan. Laita jääkaappiin täytteen teon
ajaksi. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää
kookoshiutaleet, jauhot, kookosmaito, sekoita lusikalla. Lusikoi seos
vuokaan ja pudottele sekaan raparperinpaloja. Paista 180 asteessa
noin 40 minuuttia.
MUSTIKKATIIKERIKAKKU
200
g pehmeää voita tai margariinia
2
dl sokeria
3
kananmunaa
3
dl vehnäjauhoja
2
tl leivinjauhetta
2
tl vaniljasokeria
raitaosaan:
2
dl mustikoita
1
rkl perunajauhoja
Voitele
ja jauhota rengasvuoka. Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää
munat yksitellen ja vatkaa hyvin. Sekoita leivinjauhe ja
vaniljasokeri vehnäjauhoihin, lisää vaahtoon siivilän läpi.
Survo kulhossa mustikat haarukalla, jätä osa kokonaisiksi. Lisää
mustikoiden joukkoon perunajauhot sekä 1/3 osaa taikinasta, sekoita.
Laita taikinat kerroksittain vuokaan siten, että ensin tulee vaaleaa
taikinaa. Paista 175 asteessa noin 50 minuuttia, kokeile puutikulla
kypsyyttä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti